Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Право и справедливост" запазва преднината преди изборите в неделя в Полша

Премиерът Матеуш Моравецки на предизборен митинг в Рибник, Югоизточна Полша. Негавата партия "Право и справедливост" е фаворит в проучванията преди изборите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" запазва преднината си преди утрешните парламентарни избори. 

Заради войната в съседна Украйна националната сигурност и миграцията бяха основните теми в предизборната кампания.

Проучванията сочат, че "Право и справедливост" на Ярослав Качински може да разчита на почти 35% от гласовете на избирателите. 28 на сто подкрепа отреждат сондажите на основната опозиционна формация - центристката Гражданска коалиция, начело с Доналд Туск.   

По време на кампанията под лозунги "Това е Полша" 74-годишният Качински повтори позицията си срещу въвеждането на еврото и допълни:

"Няма да се съгласим да направим нищо, което би подкопало нашата независимост, защото ние вече сме дали някои правомощия на Европейския съюз. Но това е всичко.  Нищо повече! Ние сме в Евросъюза, искаме да сме в Евросъюза, но в Евросъюз на суверенни държави".

Според управляващите опонентите им обслужват чужди интереси.

Според опозицията тези избори са последният шанс да се спре отдалечаването на Полша от Европа. Лидерът на Гражданската коалиция - 66-годишният Доналд Туск е бивш председател на Европейския съвет.
 
"Няма повече да се преструваме, че всичко е наред, че нищо не може да се промени. Имаме хиляди причини да сме ядосани и да свалим от власт тази корумпирана клика. И все пак можем да се обърнем към цяла Полша с усмивка и надежда".

Най-вероятен трета на изборите ще бъде "Третият път" - коалиция на дясноцентристката "Полша 2050" и аграрната Полска селска партия с над 10 на сто от гласовете. Почти толкова вероятно ще получи "Новата левица", а малко над 8 на сто се очаква са събере крайнодясната "Конфедерация".

Останалите формации не достигат 5-процентния праг, необходим за  да влязат в Сейма, долната камара на парламента. Очаква се да гласуват около две трети от избирателите.

Премиерът Матеуш Моравецки обеща допълнителни средства за окръзите, в които избирателната активност на парламентарните избори в неделя надхвърли 60 на сто. "Право и справедливост" традиционно получава силна подкрепа от селското население на Полша.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21