Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия свалила 27 украински дрона, продължават боевете край Авдеевка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия съобщи, че е унищожила 27 украински дрона. 18 от тях са били свалени над Курска област, 2 над Белгородска област, къде са прехванати останалите не се уточнява. Няма информация за пострадали хора.

Украйна съобщи, че продължават ожесточените боеве край източния град Авдеевка. Местната военна администрация каза, че Москва разполага допълнителни сили, за да обкръжи стратегически важния град, разположен на север от контролирания от руските сили град Донецк.

Командващият сухопътните сили на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски написа във "Фейсбук", че през последните дни сраженията на източния фронт в Украйна "значително са се влошили". По думите му , след загубите руските сили са се прегрупирали и сега организират атаки около село Макеевка и се придвижват към град Купянск.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Подпорна стена се срути на магистрала

На 2 май отварят за движение участъка на свлачището по "Струма"

На 2 май ще бъде възстановен движението в района на свлачището на магистрала "Струма", съобщи пред БНР инж. Даниел Иваничков от АПИ. В момента трафикът по "Струма" към София е отбит през Даскалово към Княжево. Подпорна стена се срути на магистрала "Струма" "Към момента се извършва оценка на състоянието на падналата стена, тъй като..

публикувано на 30.04.24 в 15:11

Над 8000 служители на КАТ ще се включат в контрола по пътищата около празниците

Само за четирите празнични дни около Великден миналата година са станали 264 тежки пътнотранспортни произшествия с над 200 ранени и 7 убити, припомнят от Пътна полиция. И предупреждават, че тази година над 8000 служители на КАТ ще се включат в контрола по пътищата около предстоящите празници. Подбирайте времето, в което тръгвате на път и..

публикувано на 30.04.24 в 15:03
Мая Пайтова

Мая Пайтова: Забравете очакванията си, когато сте в Куба!

"В Хавана сте като пред готови декори за филм - навсякъде и по-всяко време", казва за "Понеделник вечер" Мая Пайтова, екскурзовод на път от Хавана към София. Пътуване е и ключовата дума в живота на Мая Пайтова.  " Кръстосвам седемте морета откакто се помня и това ми харесва, споделя тя.  Мая Пайтова може да бъде доста строга и..

публикувано на 30.04.24 в 14:55
Проф. Светлана Велизарова

Проф. Светлана Велизарова: Когато ваксината е без странични явления, създава по-слаб имунитет

Колкото се направи без странични явления да е една ваксина - толкова по-малко тя създава имунитет . Такава е ваксината срещу коклюш, която прилагаме от 2012 г.  Това обясни пред БНР проф. Светлана Велизарова, началник на отделението "Пулмология" в СБАЛ по детски болести. Изпратиха инструкции до личните лекари срещу разпространението на коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 14:48

Руси Чанев с "Аскеер" за цялостен принос. Кои са номинираните?

Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актьора Руси Чанев, а с почетен "Аскеер" ще бъде удостоена актрисата Мимоза Базова. Театралните отличия се връчват по традиция на 24 май в театър "Българска армия". Кои са номинираните? 11 са спектакловите категории, в които се раздават статуетките. Това ще са..

публикувано на 30.04.24 в 14:40

Равносметка: Силен зимен сезон, но само за 2 месеца и половина в Банско

Силен зимен сезон, но само за два месеца и половина – такава е равносметката на туристическия бизнес в Банско.  Снегът отново дойде късно, а топлият като лято март бързо го стопи. Промените в климата все по-настоятелно показват, че проблемът ще се задълбочава в държавите, които разчитат най- вече на зимния туризъм.  Какво предизвикателство е това за..

публикувано на 30.04.24 в 14:30

Премиерът обсъди организацията на изборите с министри и зам.-министри

Премиерът Димитър Главчев обсъди организацията на предстоящите избори с министрите на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритаров а, както и със заместник-минист рите на външните работи и на тран спорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков. Това съобщиха от..

публикувано на 30.04.24 в 14:15