Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При антимюсюлманска атака в САЩ е убито 6-годишно дете, майка му е тежко ранена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестгодишно момченце беше убито, а неговата 32 годишна майка е  в тежко  състояние  след нападение срещу  нея и детето й , защото са палестинци. Жената е напуснала Западния бряг и е дошла в САЩ преди 12 години с надеждата  да потърси спасение. Шестгодишният ѝ син Уадеа е роден в САЩ.

Трагедията се разиграва в Плейнфийлд, едно от южните предградия на Чикаго, където майката и детето са нападнати от хазяина си в изблик на омраза, защото са мюсюлмани. Президентът на Съвета за американско-ислямски отношения в Чикаго, Ахмед Рехаб каза, че това, което се случва, е убито палестинско дете от някой, ”който е радикализиран от средата, в която живеем в момента и която представя палестинците като човешки животни".

71 год.  Джоузеф М. Чуба е намушкал  детето с нож 26 пъти, а 32-годишната му майка е с 12 прободни рани.

Според това, което майката е споделила, хазяинът й е почукал на вратата, след това се  опитал да я удуши, заявявайки: "Вие, мюсюлманите, трябва да умрете" и я намушква с нож.  Успява да се обади на спешна помощ, но момченцето е убито.

Джоузеф Чуба е обвинен в убийство първа степен, в опит за убийство първа степен и две обвинения за извършване на престъпление от омраза.

По повод случилото се президентът на САЩ Джо Байдън публикува изявление, в което се казва, че палестинското мюсюлманско семейство  е дошло  в Америка, търсейки убежище и този  акт на омраза няма място в Америка.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Дилова, председател на Административния съд в Плевен

Съдът заседава по делото за избора на Общинския съвет в Плевен

В Плевен е насрочено заседание по делото за избора на Общинския съвет. Административният съд отложи с един ден изслушването поради големия обем от 600 страници на експертизата и даде възможност на страните да се запознаят със заключението на вещите лица Казусът възникна в края на миналата година след местните избори, когато в 1 дело бяха..

публикувано на 24.07.24 в 09:04

Изслушвания в комисията в НС за "Исторически парк", Ивелин Михайлов свика протест

Днес членовете на временната парламентарна комисия, която проверява създаването и финансирането на "Исторически парк" ще изслуша вътрешния министър, главния секретар на МВР, както и шефовете на ДАНС и НАП. Това е втори опит да бъдат изслушани шефовете на службите, след като на предишното заседание те не се явиха. Собственикът на "Исторически..

публикувано на 24.07.24 в 08:58

Илхан Кючюк: Процесите в ДПС са повече от оздравителни

" Това е успех и за България, и за политическата сила, която ме е излъчила ", заяви пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който вчера бе избран за председател на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Според него тази комисия е една от влиятелните . И отбеляза важността на поста: "От гледна точка на..

публикувано на 24.07.24 в 08:39
Хотел в Кипър

Ръст на интереса към планинските хотели в Кипър

Рекордните жеги в Кипър изпратиха много жители на градовете на прохлада в планинските курорти и напълниха хотелите в тях. Тласък за това развитие в летния сезон дават и действащите два правителствени плана за субсидиран отдих. Заетостта в планинските хотели бележи ръст, като в делничните дни тя е около 40%, а през уикендите, от петък до..

публикувано на 24.07.24 в 08:14

Нощният влак София-Варна дерайлира в Своге, няма пострадали

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента, не е имало предпоставки за риск за пътниците. Пътниците са извозени с друга композиция до Мездра,..

публикувано на 24.07.24 в 08:05

Няма промяна в пожара на гръцка територия, у нас разширяват просеките

Горски служители, пожарникари и военни продължават да охраняват рисковата зона в планината Славянка и да разширяват просеките към Гърция, където осми ден бушува пожар. Няма промяна в ситуацията на гръцка територия, където борбата с огъня продължава само от въздуха, с хеликоптери и самолети.  Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция В..

публикувано на 24.07.24 в 08:01
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Една жертва на руски удар в Харков, въздушна тревога в Източна Украйна

В няколко области в Източна Украйна тази нощ беше обявена въздушна тревога. Остава напрегната обстановката на фронта в района на Покровск, в Донецка област, където за 24 часа е имало 33 стълкновения. Един човек е загинал при руски ракетен удар срещу Харков тази нощ. Възникнал е пожар в частно жилище, съобщи кметът Игор Терехов. Ракетно..

публикувано на 24.07.24 в 07:56