Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Алекс Иванчев: Обичам да готвя от малък

2
Алекс Иванчев
Снимка: Мария Петрова

Със сигурност имам най-сладката работа, но в тази професия има много труд и отговорности, много стрес, дълги часове работа, разказа в "Нощен Хоризонт" шеф Алекс Иванчев. 

Шеф Алекс Иванчев е печелил титлата "Най-добър сладкар" на България. Учил е сладкарство в ресторант в класацията на Мишлен, работил е в Катар, а сега е преподавател по сладкарско изкуство в Кулинарна академия HRC и консултант. 

Векове са били нужни на сладкишите да стигнат до нашата трапеза. За тях, разбира се, е необходима захар, а първоначално захарта се е използвала единствено в аптеката, за да смекчи горчивия вкус на лекарствата. 

Веднъж опитали нейната сладост, европейците я превръщат в изкуство, познато ни като сладкарство. 

Алекс Иванчев
За сладкарство се правят големи конкурси, където водещи майстори сладкари мерят сили в това да уловят окото и да възхитят вкусовите рецептори със своите сладки шедьоври. 

"На мен лично израстването в професията ми костваше много. Аз исках много бързо да израсна, отдадох се напълно в начален стадий, защото аз вярвам, че когато човек се отдаде напълно в начален стадий, силата ти да учиш, когато не си обременен, е много по-голяма и се развиваш много по-бързо. 

Тогава работех по 18 часа, иначе обичах да готвя от малък. Сладкарството го избрах може би случайно, докато учех в кулинарната академия имах ежедневни проблеми, когато правехме сладкиши - всеки ден беше трагедия...

На стажа в Катар трябваше да избера дали студена кухня, или сладкар. Избрах сладкарството, за да познавам и тази материя добре и да имам по-добър контрол над цялата кухня. Обучаваше ни французин на много високо ниво и той ми показа колко по-необятно е сладкарството от готвенето и ме запали за секунди, разказа още за "Нощен Хоризонт" шеф Алекс Иванчев. 

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристина Константинова и Мария Дончева

Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза

Наскоро във Враца отвори врати първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза . Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи с редки генетични и онкологични заболявания . Необикновената книжарница работи и за други..

публикувано на 03.01.25 в 11:34

На разходка из дигиталния близнак на базиликата "Св. Петър"

" Базиликата е като звездното небе в лятна нощ : оставате пленени от нейния блясък и великолепие. Рискува обаче да бъде ням свидетел на "безкрайната красота", ако интелектът не е обогатен със знания, а поривът на сърцето не е подхранен от духовен опит ", казва кардинал Мауро Гамбети , архиерей на базиликата и викарий на папата за..

публикувано на 02.01.25 в 13:38

За шоколада - с любов...

Ник Борисов се занимава с шоколатиерство от 12-годишен. Сега е на 14. Натрупал е вече почти тригодишен опит в изработването на шоколадови скулптури. Всичко, което знае за шоколада, дължи на шеф Ради Стамболов . От него е научил най-напред как да прави шоколадови бонбони. В момента учи графичен дизайн и смята, че това ще му помогне в..

публикувано на 02.01.25 в 11:05
Даниела Дичева

Даниела Дичева: Шевицата съхранява родовото знание

Фолклорното изкуство е предаване на родова памет и знание . Шевицата е един от начините за съхраняване на тази памет. Това каза в интервю за БНР Даниела Дичева от Център за себепознание "Орфей", която е изследовател на везбата. " Българските шевици ме свързват с моите корени ", сподели тя. Най-емблематичните символи в българските..

публикувано на 02.01.25 в 10:48

Литература, любов и кауза - вдъхновяваща история за приятелство от Добрич

Приятелството на две жени, запознали се преди много години в ролите си на учител и ученик, се превръща в литература, в любов и в кауза. Първата стихосбирка на преподавателя по Български език и литература в Добрич Атанаска Георгиева се появи в края на лятото тази година и носи заглавието "Не може да е късно за любов". Уверена, че именно..

публикувано на 02.01.25 в 10:20

Споделени празници с Франк и Брайън Хърбърт, Дилън Томас и... ChatGPT

"Дюн: Пророчеството" стъпва върху разработките на сина на Франк Хърбърт, Брайън, който (в съавторство с Кевин Андерсън) дописва сюжета, за да разберем как се стига до бъдещата епоха, измислена от баща му. Детето не е много непослушно. Следва подробни бележки, оставени от таткото. Изображението е генерирано с..

публикувано на 31.12.24 в 13:34

Какво се крие зад блясъка на стъклените коледни играчки?

Изработването на стъклени коледни играчки започва преди повече от 250 години в някогашното село, сега град Лауша в Източна Германия. Преди това хората са украсявали коледните си елхи със сушени плодове, шишарки, жълъди или с всичко, което им е останало от реколтата през годината. Според преданията, една година в Лауша реколтата била много..

публикувано на 30.12.24 в 12:01