Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Алекс Иванчев: Обичам да готвя от малък

2
Алекс Иванчев
Снимка: Мария Петрова

Със сигурност имам най-сладката работа, но в тази професия има много труд и отговорности, много стрес, дълги часове работа, разказа в "Нощен Хоризонт" шеф Алекс Иванчев. 

Шеф Алекс Иванчев е печелил титлата "Най-добър сладкар" на България. Учил е сладкарство в ресторант в класацията на Мишлен, работил е в Катар, а сега е преподавател по сладкарско изкуство в Кулинарна академия HRC и консултант. 

Векове са били нужни на сладкишите да стигнат до нашата трапеза. За тях, разбира се, е необходима захар, а първоначално захарта се е използвала единствено в аптеката, за да смекчи горчивия вкус на лекарствата. 

Веднъж опитали нейната сладост, европейците я превръщат в изкуство, познато ни като сладкарство. 

Алекс Иванчев
За сладкарство се правят големи конкурси, където водещи майстори сладкари мерят сили в това да уловят окото и да възхитят вкусовите рецептори със своите сладки шедьоври. 

"На мен лично израстването в професията ми костваше много. Аз исках много бързо да израсна, отдадох се напълно в начален стадий, защото аз вярвам, че когато човек се отдаде напълно в начален стадий, силата ти да учиш, когато не си обременен, е много по-голяма и се развиваш много по-бързо. 

Тогава работех по 18 часа, иначе обичах да готвя от малък. Сладкарството го избрах може би случайно, докато учех в кулинарната академия имах ежедневни проблеми, когато правехме сладкиши - всеки ден беше трагедия...

На стажа в Катар трябваше да избера дали студена кухня, или сладкар. Избрах сладкарството, за да познавам и тази материя добре и да имам по-добър контрол над цялата кухня. Обучаваше ни французин на много високо ниво и той ми показа колко по-необятно е сладкарството от готвенето и ме запали за секунди, разказа още за "Нощен Хоризонт" шеф Алекс Иванчев. 

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба с рисунки на деца с епилепсия

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот"

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот". Той съдържа насоки и отговори на важни въпроси, свързани с живота и ежедневието на младежи с епилепсия на възраст между 14 и 28 години. На 10.02 организацията отбеляза Световния ден за борба с епилепсията, като отново стана ясно, че липсата на лекарства..

публикувано на 16.02.25 в 06:35
Виктория Бешлийска

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона. В каталунската столица тя се срещна с децата и техните родители в разговор за силата на езика и нишките, които свързват българите по света.  Езикът е нашата идентичност и колкото повече изучаваме богатството му, толкова по-близо сме до същността си, каза..

публикувано на 15.02.25 в 11:42

С "Пеперудена прегръдка" мисията на Гого от Перник ще продължи

Мисията да показваш, че различните хора не са опасни, и че всеки човек заслужава шанс, продължава и след смъртта - в това вярват близките и приятелите на пеперудения Георги от Перник, който стана звездичка на небето на крехката възраст от 9 години. В негова памет беше представен филмът "Пеперудена прегръдка", в който участват Гого,..

публикувано на 14.02.25 в 16:24
Анна Малешкова

Поредицата "Бесарабски хроники" с нов том - "Следа в историята"

Поредицата "Бесарабски хроники" вече има своя нов том с наслов "Следа в историята ", излязъл през декември миналата година. Описан е периодът от 1762 до 2024 г. Всяка важна дата е разказана в три статии.  Съставители са Анна Малешкова, общественичка, писателка, художничка, бивш директор на Дома на профсъюзите в Сливен , на Кинефикация. Тя е..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Момчил Искренов: Кафето е ритуал, културата и удоволствието за сетивата

Кафето сутрин е едно от най-важните сутрешни ритуали за някои хора, за други е отделно изживяване. За това какво е да си бариста в България и какво не знаем за кафето, разказва Момчил Искренов: " На 29 години съм, от два месеца работя като професионален бариста в Coffe shop , отделям време и за заниманията си тук, но иначе имам икономическо..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Росен Гацин: От февруари започва новият цикъл на стопанската година

На 1- ви февруари православната църква почита свети мъченик Трифон. Той е един от най- славните светци лечители.  В народната традиция този ден се нарича Трифон Зарезан и се отбелязва и на 14 февруари, по стар стил. В българската традиция Св. Трифон е свързан с лозарството.  На 1 ви февруари се извършва ритуално обработване на лозата,..

публикувано на 02.02.25 в 10:24

Музиката на акордеониста Исус Ангелов прави хората щастливи

Исус Ангелов свири от малък на пиано, цигулка и акордеон. Пише есета, разкази и поезия. "Божията Безкрайност" е дебютната му книга, събрала поезията на Исус Ангелов и картините на Ставри Калинов. Той е сценарист и водещ на концертите, които организира в Националния дворец на културата в София. От 2 до 90-годишни са почитателите му. Не искат..

публикувано на 02.02.25 в 06:16