Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеф Алекс Иванчев: Обичам да готвя от малък

2
Алекс Иванчев
Снимка: Мария Петрова

Със сигурност имам най-сладката работа, но в тази професия има много труд и отговорности, много стрес, дълги часове работа, разказа в "Нощен Хоризонт" шеф Алекс Иванчев. 

Шеф Алекс Иванчев е печелил титлата "Най-добър сладкар" на България. Учил е сладкарство в ресторант в класацията на Мишлен, работил е в Катар, а сега е преподавател по сладкарско изкуство в Кулинарна академия HRC и консултант. 

Векове са били нужни на сладкишите да стигнат до нашата трапеза. За тях, разбира се, е необходима захар, а първоначално захарта се е използвала единствено в аптеката, за да смекчи горчивия вкус на лекарствата. 

Веднъж опитали нейната сладост, европейците я превръщат в изкуство, познато ни като сладкарство. 

Алекс Иванчев
За сладкарство се правят големи конкурси, където водещи майстори сладкари мерят сили в това да уловят окото и да възхитят вкусовите рецептори със своите сладки шедьоври. 

"На мен лично израстването в професията ми костваше много. Аз исках много бързо да израсна, отдадох се напълно в начален стадий, защото аз вярвам, че когато човек се отдаде напълно в начален стадий, силата ти да учиш, когато не си обременен, е много по-голяма и се развиваш много по-бързо. 

Тогава работех по 18 часа, иначе обичах да готвя от малък. Сладкарството го избрах може би случайно, докато учех в кулинарната академия имах ежедневни проблеми, когато правехме сладкиши - всеки ден беше трагедия...

На стажа в Катар трябваше да избера дали студена кухня, или сладкар. Избрах сладкарството, за да познавам и тази материя добре и да имам по-добър контрол над цялата кухня. Обучаваше ни французин на много високо ниво и той ми показа колко по-необятно е сладкарството от готвенето и ме запали за секунди, разказа още за "Нощен Хоризонт" шеф Алекс Иванчев. 

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09