Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект с българско участие е финалист в конкурс за културен туризъм в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проект с българско участие е финалист в конкурса за "Европейска дестинация за устойчив културен туризъм 2023". Победителите ще бъдат обявени по време на 16-та международна конференция на Европейската мрежа за културен туризъм (ECTN), която започва днес в кипърския град Пафос, обявен за "Европейска столица на интелигентния туризъм 2023".

Представители на над 20 държави, на европейски, международни и регионални организации и агенции, на университети и градове участват в годишния форум в Кипър.

Дискусиите и проявите до събота преминават под основната тема: "Интелигентен туризъм – Интелигентни дестинации: културно наследство и творчество, цифровизация, устойчивост".

Ще бъдат обсъдени новите предизвикателства и възможности за развитие на културния туризъм, включващи иновации за популяризиране на историческото наследство, казаха домакините от Туристическия борд на Пафос.

За 10-и път Европейската мрежа в партньорство с Европейския съвет по туризъм ще отличи най-добрите дестинации за устойчив културен туризъм за тази година. Кандидатите за тях са в 6 тематични категории.

Претендент за наградата в категорията за транснационални продукти е европейският културен маршрут "Дунавски път на Желязната епоха", който обхваща 8 държави, сред които и България чрез музея в Русе.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обезщетения между 250 и 600 евро при закъснял или отменен полет. Но при какви условия?

Пътниците могат да получат обезщетения между 250 и 600 евро при закъснял или отменен полет . Това обясни пред БНР Соня Спасова, директор на Европейски потребителски център.  "Сумата от 250 евро би могла да бъде получена като компенсация при закъснение, ако разстоянието е до 1500 километра . В случай, че то е между 1500 и 3500 километра,..

публикувано на 14.08.24 в 12:35
Димитър Главчев

Главчев: Бих оставил всички министри и в новия кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев започна днешното заседание на правителството с надеждата всички членове на кабинета да останат и в следващия. Той им пожела успех с каквото и да се занимават занапред: "Бих оставил всички да продължат да работят, да видим. Но който и да остане, съм сигурен, че ще продължи да си върши добре работата". Главчев..

публикувано на 14.08.24 в 12:22

НС отхвърли предложението за въвеждане на само един учебник за клас

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас. Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите. Идеята за един учебник е..

публикувано на 14.08.24 в 11:54

Освободиха зам.-председателя на КФН

Със 109 гласа "за", 36 - "против" и 16 въздържали се, НС освободи от заеманата длъжност зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов поради подадена оставка. В комисията Савов ръководеше управление "Застрахователен надзор".  От парламентарната трибуна той напомни, че вече 10 години работи в комисията и оставя..

публикувано на 14.08.24 в 11:52
Бойко Борисов

Политическите реакции на акцията срещу Гайтански

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов  коментира акцията срещу Гайтански с думите, че всяко подобно действие може да бъде нарочено за политическа поръчка:  "Който каквото и да направи в тези служби - и МВР, и Прокуратура, и Следствие, може веднага да бъде обвинен, че е политическа поръчка. Сега отново сме в избори. Когато излизаме ваканция,..

публикувано на 14.08.24 в 11:46

Георги Димитров: Искам да накарам младите да бъдат амбициозни, да започнат да мечтаят и да действат

"Освен да покажа българския фолклор и това, което на мен ми харесва, искам да науча децата, че има едни правила в този живот, които трябва да те движат. В днешно време доста от родителите и децата не съумяват да свикнат да се борят и да бъдат отбор. Ако не си отборен играч, няма как да постигнеш този резултат. Адски трудно е, но успяваме".  Това..

публикувано на 14.08.24 в 11:42
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

И икономическият министър запазва поста си в кабинета на Горица Грънчарова - Кожарева

Още един министър остава в служебното правителство на Горица Грънчарова - Кожарева. Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов е приел предложението след среща с Кожарева, съобщиха от екипа на Николов. В новото правителство потвърдиха участието си и финансовият министър Людмила Петкова, министърът на образованието Галин Цоков и..

публикувано на 14.08.24 в 11:35