Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: 1427 лева е необходимият чист доход за издръжка на живота на един работещ

Снимка: Ани Петрова

1427 лева е чистият месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лева. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за третото тримесечие на годината.

За една година спрямо септември миналата година необходимият доход за издръжка е нараснал със 107 лева за един работещ и със 192 лева за семейство.

Повече от две трети от работещите в страната или над един милион и седемстотин хиляди души получават под заплатата за издръжка.

В анализа на синдикалните експерти се посочва, че през третото тримесечие ръстът на дохода за издръжка е по-скоро следствие от ръста в цените при нехранителните стоки, най-вече петрола и производните горива, ток и парно, докато при храните се наблюдава забавящ се темп, но средната стойност на тази група остава на по-високи нива спрямо предходната година.

Въпреки че се наблюдава задържане на цените при някои стоки, дори и лек спад, като цяло остават на високи нива. Традиционно КНСБ акцентира в изследването си на така наречената малка потребителска кошница от 20 жизнено важни стоки. Общата й стойност в България е 56 евро, в Испания – 50, в Германия – 59, а в Румъния – 46 евро. Ръстът на цените в тази кошница у нас за едногодишен период е над 15 процента. Българите, които получават минимална заплата, могат да си я купят само седем пъти. За сравнение, в Испания с една минимална заплата тази кошница може да се купи 25 пъти, а в Германия – 34 пъти. В същото време в сравнение със страните-членки на Европейския съюз, България продължава да бъде с най-ниската средна заплата.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че над 40 процента от хората с трудови възнаграждения или един милион и седемдесет хиляди души получават до 1000 лева:

"Независимо от това, че заплатата за издръжка отбелязва слаб ръст, вече при достигнати по-високи бази, натрупани през предходната година, тя продължава всъщност да е химера за много от българите. Две трети, както става ясно тук, от нашите изчисления, се осигуряват на по-нисък доход от заплатата за издръжка. България всъщност има най-високите цени от гледна точка на най-ниските доходи".

КНСБ настоява в бюджета за 2024 година да има поне 15 процента ръст на работните заплати, което би довело до 10 на сто реален ръст след елиминиране на инфлацията. 

Темпът на нарастване на минималната работна заплата в България изостава от ръста на цените, от което пък следва разширяване на обхвата на групата на така наречените работещи бедни и ограничаване на потреблението. В сравнение с останалите срани-членки на Европейския съюз България продължава да бъде и с най-ниската средна заплата. 

Инфлационните процеси у нас до голяма степен се обуславят от външни икономически шокове, каквито имаше през последните няколко години – като скокът на енергийните цени и нарушените вериги на доставки след настъпването на пандемията КОВИД-19 и войната в Украйна.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49