Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След "Магията Перу" Нели Димитрова-Бонева издаде книгата "Магията Япония"

Нели Бонева
Снимка: БНР

След "Магията Перу" Нели Димитрова-Бонева издаде и книгата "Магията Япония". Пътеписите се появяват една година след посещението й в страната на изгряващото слънце – този път с организирана група. 

Нели Димитрова е журналист по професия с дългогодишен стаж във вестник "Отечествен фронт". Сътрудничи и на различни издания с репортажи и статии. Пътешественичка по душа – това е втората ѝ книга. Завършила е факултета по журналистика на СУ "Св. Климент Охридски".


За новата си книга разказва:

"Япония е един различен свят. Да посетя тази азиатска страна беше моя дългогодишна мечта и се радвам, че я осъществих. Нашата водачка от България – младо момиче – японистка, живяла и учила в Токио и местният ни екскурзовод направиха пребиваването ни в Япония наистина незабравимо. 

Тръгнахме от Токио, през Йокохама, Камакура, Мацумото, Такаяма, Ширакава– го, Каназава, Киото, старата столица Нара, Осака и, разбира се, се качихме на планината Фуджи, която наричат почтително Фудж-сан. 

Какво ми направи силно впечатление? Вежливите японци, които се покланят. До края на пътуването и ние като че ли възприехме това поведение. Не чухме някой да вика, да се кара. Търпеливо всички чакаха и пристигането на влака – стрела от Осака до Токио, с който имахме удоволствието да пътуваме и ние.

В съботните и неделните дни на забележителностите, които посещавахме имаше и много ученици. Разбрахме, че те не просто разглеждат, а имат определени задачи, свързани с обучението им – загадки, викторини, описание на преживяното. Често си шушукаха, сбутваха се и свенливо ни казваха "здравей" на английски. Но ние останахме с впечатление, че не говорят добре чуждия език– ползваха за превод мобилните си устройства, когато ги питахме нещо.

Посещавахме Япония след като отпаднаха ограниченията за ковид-19 и имаше сравнително малко туристи. Което позволи да направим снимки без чужди лица.

Многобройни са шинтоистките и будистките храмове, хиляди са обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разбира се не сваляхме от ръцете си телефоните, с които снимахме. Но най-интересните кадри се получаваха с есенно прошарените кленови дървета. Мога да кажа, че островната земя е не по-малко красива през този сезон, цъфналите вишни през пролетта като че ли "лежат на стари лаври". 

Изкачвайки се към върха Фуджи на едноименната планина – с автобус се стига до петата от общо десетте станции – видяхме призрачната гора. Корените на дърветата са причудливо изкривени, сплетени страховито на повърхността, стеле се мъгла. Компасът се обърква, обхвата на мобилните телефони се губи. Това е територия на самоубийци. Затова и има професия "търсач на самоубийци". Впрочем това е голям проблем за Япония. Преумората от прекалена работа често подтиква хората да сложат край на живота си. Затова и небостъргачите са обезопасени по всякакъв начин.

Иначе имахме огромен късмет – Фуджи ни се разкри в целия си блясък – огряна от слънце без нито едно облаче. 

От комплекса Ширакава – го бяхме в селището Огимаши. Тук къщичките са дървени със сламени покриви с форма на ръце в молитва. Заради снега, който натрупва до два метра – да може да се пързаля от горе и да не се налага специално да се почиства. Впечатли ни и едно гърненце, оградено с пясък, на първия етаж, с което се отоплява почти триетажна къща. Как ли е било при двуметрови преспи, като си откъснат от света? Сега всичко е газифицирано и пожарообезопасено.


В прекрасната градина на град Каназава се запознахме с майка и двете й дъщери. В неделния ден се разхождаха с кимона, традиционното облекло за японките. Не само ние поискахме снимки с тях, но и те…В Токио пък възрастна двойка разпознаха българското знаме на групата и с умиление си  спомниха за посещението си на празника на розата в Казанлък и старата столица Търново, за медните гласчета на децата от Радиохора.

Бяхме и на пиене на чай – това е правилното определение за посещението в чайна на туристи, а не церемония. Нашата майсторка грациозно, бавно и тържествено ни приготви зелен чай. Не смеехме да помръднем, камо ли да говорим. Такова съвършенство заразява и успокоява.

Опитахме и традиционното бенто–ориз със зеленчуци и разядки, подредени като произведение на изкуството. Ядохме сладолед със златно покритие, снимахме се и пред триетажната пагода със златен покрив в Киото. 

Успяхме да зърнем и гейша – в старинния квартал Гион. Не знаехме, че първите гейши са били мъже…

Тук е и прочутата „суха градина“, с 15-те камъка, така подредени, че винаги се виждат 14. Казват, че само този, който е достигнал просветление може да ги види всички едновременно.

В храмовия комплекс впечатлява терасата на Кийомидзу – дера. Висока е 13 м и е изцяло от дърво, без нито един пирон. Казват, че да скочиш от тази тераса означава да приемеш предизвикателството и ако долу оцелееш, желанието ти ще се сбъдне. Скоковете отдавна са забранени. Три потока – на дълголетието, успеха и любовта се стичат наблизо. С канчета с дълги дръжки всеки отпива според желанието си.

След 13-метровата скулптура на Буда в Камакурасе дивим на 16-метровата статуя на „Брилянтно сияещия“. Домът на фигурата от 437 т бронз и 130 кг злато с площ 2500 кв м е изцяло от дърво. Няма нито един камък.

В Осака разходката започва по тъмно. Тук ни смайват рекламите – такива фантастични хрумвания, за да се привличат клиенти…На другия ден за първи път ни вали дъжд, но спира точно в определения час, както е посочено в съответното приложение за мобилните телефони. Японска му работа…


Новият ден започва с поредното приключение. Ще пътуваме с шинкансен – влака стрела до Токио. Наистина идва на минутата, за три минути пътниците трябва да слязат и да се качат. Наистина не се усеща, че се движиш със шеметна скорост. А кондукторът не проверява билетите, а на края на вагона се покланя…Магия е Япония. И нека всеки, който има желание и възможности да се докосне до нея.

Книгата "Магията Япония" може да се закупи от книжарницата в София, кв. Лагера, ул. "Мъглен" 5. 

В интернет страницата "Магията Перу" ще добавим и "Магията Япония". Пишете на лично съобщение и ще ви изпратим екземпляр".

Интервю с Нели Димитрова - Бонева чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57