Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От палестинското министерство на здравеопазването оповестиха данни за 266 палестинци, загинали при израелските бомбардировки през последното денонощие, сред жертвите са 117 деца

Израелската армия: Засилваме бомбардировките срещу Газа в подготовка за следващ етап от войната

Израелски войници с бронирани машини на позиции по израелско-ливанската граница, 22 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия предупреди, че засилва бомбардировките срещу ивицата Газа в подготовка за следващия етап от войната. На този фон палестинската страна съобщи за над 4 650 загинали от началото на конфликта на 7 октомври. 
"Ще задълбочим атаките си, за да намалим опасността за нашите части и да влезем в следващите етапи на войната при най-добрите условия,"  заяви контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия. 
Той потвърди, че 212 души са държани за заложници в Газа. Хагари допълни, че при израелските удари през изминалата нощ са били убити десетки палестински бойци, включително заместник-командирът на ракетните сили на "Хамас". 
На северния фронт Израел е атакувал бойци, опитващи се да изстрелват ракети през израелско-ливанската граница, и е поразил обект в Ливан, откъдето е била изстреляна ракета срещу израелски летателен апарат, каза още  Хагари.

В същото време бившият израелски премиер Нафтали Бенет заяви, че хуманитарната криза в Газа, цитирам, "не е наша работа". В отговор на въпрос на журналисти дали Израел ще допусне още хуманитарна помощ в анклава, Бенет казва, че светът трябва да се притече на помощ на палестинците, защото това не е работа на Израел.

266 палестинци са загинали при израелските бомбардировки през последното денонощие, сред жертвите са 117 деца, съобщи палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс. По последни данни на властите над 4 650 палестинци са убити от началото на израелската офанзива срещу ивицата Газа на 7 октомври. 
Палестинци заявиха също, че са получили нови предупреждения от израелската армия да се евакуират от Северна Газа към южната част на ивицата, тъй като в противен случай може да бъдат сметнати за поддръжници на "терористична организация". Посланието с вчерашна дата е изпратено от името на израелските въоръжени сили под формата на аудиозапис, който жителите на палестинската територия са получили на мобилните си телефони.

Един палестинец е бил убит, а трима други ранени при израелски въздушен удар в Дженин на Западния бряг. Улучена е била джамията "Ал-Ансар", съобщават от палестинския Червен полумесец. Според израелската армия е бил поразен тунел под храма, използван от "Хамас" и "Ислямски джихад" за планиране и осъществяване на атаки. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и автобиографията ви , обяснява специалистът по човешки ресурси. По думите ѝ той е като част от първата цедка,..

публикувано на 03.07.24 в 08:50
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждали от лечение, които биха достъпили трудно до аптеката и няма да могат да влязат и да получат своето лечение"...

публикувано на 03.07.24 в 08:33
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Андрей Райчев

Андрей Райчев: 50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет

50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес . Такава прогноза направи пред БНР социологът Андрей Райчев.  "Политиците преговарят помежду си и това е положително. Трябва да им  разрешим да се договорят, но на принципна основа". Райчев смята, че Бойко Борисов е предприел единственото логичното действие. "На страната не й..

публикувано на 03.07.24 в 08:02
Константин Мравов

Редакторът в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му станаха родители на момче

Колегата ни в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му Наталия станаха родители за първи път. В столичната болница "Света София" се роди бебето Георги. Той е със завидните мерки от 52 сантиметра и 3 килограма и 680 грама. Малкият Георги и майка му спечелиха голямата битка с незаменимата помощ на жените от акушерска практика..

публикувано на 03.07.24 в 07:56

Съдът в Ловеч гледа делото за побоя над шофьор на автобус край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч ще разглежда днес протеста на прокуратурата срещу решението на Районния съд в Луковит да освободи от ареста двамата мъже, нанесли побой на шофьор на автобус с туристи край село Карлуково. Съдът в Луковит не уважи искането на прокуратурата двамата мъже, баща и син, да останат за постоянно в ареста и ги освободи - единият с..

публикувано на 03.07.24 в 07:56
В Астана руският президент Владимир Путин ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин.

Украинска атака срещу Новоросийск преди срещата на върха на ШОС в Астана

През нощта срещу руското черноморско пристанище Новоросийск е извършено нападение с надводни дронове, съобщиха местните власти. Движението на автомобили по Кримския мост, който свързва анексирания от Русия украински полуостров с Краснодарския край, бе спряно временно за около един час. До момента няма реакция от страна на украинските власти..

публикувано на 03.07.24 в 07:50