Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектира ли се идентичността на града в елементите на градската среда?

| Репортаж
Снимка: ФБ/Духът на Плевен

Значимостта на градската идентичност - каква е способността на един град да изгради, а след това и да проектира своята идентичност на местно, а после и на международно ниво. София безспорно е град, който има своята идентичност предвид множеството културно-исторически пластове, но дали идентичността на града се проектира в елементите на градската среда? 

Човек, който пътува из различни краища на България, може лесно да установи приликата между надписите с името на града, поставени в центъра на Пазарджик, Перник, Хисаря, Бяла Слатина, Видин, Костинброд, Стара Загора и Асеновград и много други. Най-често буквите с името на града са поставени в центъра или на входа му. Обикновено представляват големи бели или шарени сан-серифни букви, изработени от пластмаса.

"Гледната ми точка за надписите в градска среда са, че би следвало те да бъдат част от малко по-задълбочен, целенасочен прочит към проекта като цяло, като част от бранда на един град", казва Пламен Мотев, който е творчески и оперативен директор на компания за изработка на шрифтове, работи и като консултант в различни брандинг проекти. Но по професия е графичен дизайнер.

"Така, както имаме за референция "Ай Амстердам" или част от другите скулптури и надписи в градска среда в някои от градовете, които са се превърнали или съвсем целенасочено са били направени като част от облика на този град, част от визията за този град, част от духа на града – жителите да могат да се припознаят с него, с културното наследство".

Един от най-старите изследователски и аналитични центрове в Съединените щати – институтът Брукингс, сравнява идентичността на един град с неговата ДНК: уникална и наследен генетичен материал с история, специфични черти и култура.

"Мисля, че трябва със сигурност да почитаме, да ценим корените си, защото това е изключително силно заложено в нашата история. Ние може да се похвалим с това, че кирилицата е възникнала на нашите географски ширини и това е нещо, с което трябва да се гордеем със сигурност, но всичко трябва да се прави с вкус", продължи Пламен Мотев, който преди година е поканен да участва в създаването на шрифта "Друмник".

С шрифтовия дизайнер Пламен Мотев се свързва режисьорът Емилиян Николов. Неговият късометражен филм СЛОВОПЛЕТ е създаден по повод честването на 24 май миналата година. А в допълнение създават още една стилизация на шрифта, която вдъхновява дизайнера Георги Ермаков да измисли надпис с името на София:

"Идеята да създам графичен проект, който съдържа името на някой град съществува от много време, но най-накрая ми хрумна, че може евентуално да се реализира в София. Мисълта ми беше да се направи инсталация, нещо като туристическа забележителност, която се променя, когато я погледнеш от различен ъгъл. Така че от една страна да се чете думата "София", а когато отидеш от другата страна прочиташ думата "Любов", споделя Георги Ермаков, който пристига и се установява да живее в София малко преди началото на кризата от Covid-19.

"Това, което направих, беше да потърся шрифтове, които имат някакъв вид модерна интерпретация на българското традиционно писмо. Така попаднах на шрифта, който се казва "Друмник" и който е базиран на почерка на един от първите български книжовници, доколкото съм запознат. Шрифтът съчетава традиционната с модерната визия и доколкото разбрах "Друмник" означава "пътник" - човек, идващ от много далеч, което също се съчетава много добре с идеята, защото ако надписът ще е предназначен за туристите – те са и пътуващи, така че си падна точно на мястото".

Шрифтът "Друмник" действително съчетава миналото с настоящето, тъй като е базиран на почерка съвременния български книгвовезец Калин Даскалов-Стопан, който сам по себе си представлява една модерна препратка на старобългарски стилове.

"Различни от еквивалентите на запад в латинската писменост, защото и двете писмености имат общ корен и това е гръцкият", пояснява създателят на дигиталния шрифт Пламен Мотев.

"Но те са изключително характерни и само за кирилицата. Били са наложени като стилове още преди широкото разпространение на печата".

Георги Ермаков, който измисля надписът "София-любов" казва, че сам по себе си той има символичен смисъл, а идеята му е да свърже традиционната българска култура и история с един нов, модерен подход с поглед към бъдещето.

"Процесът на работа върху реализацията е много приятен, особено когато трябва да измислиш как да преминеш от една дума към друга. Така реших, че би било интересно да подходим по нов начин към туристическите надписи. Възможно е вече да съществува такъв градски надпис и на друго място, но аз никога не съм виждал подобно изпълнение. Смятам, че този проект би могъл да бъде интересна идея за София особено като се вземе предвид богатата българска култура, която до известна степен е и мистична".

В София също има такъв надпис, който беше поставен пред Националния дворец на културата през 2018 г. по повод европейското председателство на България. А идеята му беше да подпомогне "изграждането на позитивното лице на София и да подобри по-цялостното комуникиране на града като административен и културен център на България".

Инсталацията пред НДК с името на София е с общ размер 120/500 см. Тя съдържа два надписа – на латински и на български. Буквите с името на града на български са поставени върху конструкция, облечена в зелен цвят, която представлява и основа, и заден фон. А буквите на латински са цветни и са поставени върху тази част на конструкцията, която служи за фон.

Структурирането и конструирането на града са функция на социума, на хората, които живеят в него. За френския семиотик и изследовател на културата Ролан Бард "Градът е дискурс и този дискурс е езикът. Градът говори на своите жители. Градът не само функционира, той комуникира".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43