Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тиери Дюбоа: СПА туризмът в Европа ще се възстанови едва след 3–4 години

Българският балнео и СПА туризъм има много добро бъдеще, смята председателят на Европейската и на Френската СПА асоциация

| Интервю
Тиери Дюбоа
Снимка: Мила Младенова

СПА туризмът в Европа ще се възстанови едва след 3–4 години на нивото на пазара от преди пандемията.

Мнението е на председателя на Европейската и на Френската СПА асоциация Тиери Дюбоа, който участва в Десетия конгрес на Българската асоциация по балнеология и СПА туризъм. Сред причините за това са невижданите от 30 години насам нива на инфлацията. 

В България пазар Израел се очаква сериозно да бъде засегнат след войната в Близкия Изток. СПА курортите у нас са предпочитани от израелските туристи.

Секторът на СПА и здравния туризъм отбелязваше 10% ръст на годишна база преди 2019-а година. Пандемията от коронавирус сериозно го засегна, защото всички заведения в сектора в Европа бяха напълно затворени, отбеляза Тиери Дюбоа.

"Пандемията разстрои силно нашия сектор, на СПА и балнеотуризма. Възстановяването както на местния, така и на международния пазар е много бавно. Точно когато започна раздвижване през 2022 година, Русия обяви война на Украйна, което доведе до рязко повишаване цените на енергията и на инфлацията. Повишиха се експлоатационните разходи и това се отрази на финансовите резултати, които вече бяха влошени от пандемията. Нашите клиенти бяха засегнати и от повишаващите се транспортни разходи и разходите за живот като цяло. Много от тях не ходят в СПА курортите по икономически причини и намаляват като цяло разходите си. Времената са трудни в икономически план, но не трябва да губим надежда и трябва да удвоим усилията си за привличане на нови клиенти."

Пандемията промени начина ни на живот. Хората вече отдават различно-голямо значение на здравния и на СПА туризма. Те се грижат по-добре за себе си, смята Тиери Дюбоа.

"Пандемията засегна много хора, както на психологическо ниво, така и на физическо и тези последствия трябва да бъдат лекувани. Балнеолечението е идеално да поеме грижите за хората, които нямат нужда от болничен престой. Във все повече европейски държави, балнео курортните с помощта на техните специалисти съставят програми, които да обхванат грижите за хората, засегнати от ковид."

Запитан кога секторът ще възстанови нивата си от преди пандемията, Дюбоа коментира:

"Желанието на всички е секторът да се възстанови колкото може по-скоро. Във Франция се правят много статистически проучвания, за съжаление, в други европейски страни не е така. Мога да отбележа, че през 2020 година имахме 60% спад на сектора спрямо предходната. През 2021-ва година спадът е 43 на сто, а през 2022-ра година той е 24%. Прогнозата за 2023 година като краен резултат е, че спадът ще е 15% спрямо 2019-а година.

Това показва, че има подобрение и прогнозите са, че след около 3 – 4 години ще възстановим нивото на пазара от преди пандемията и дори ще го надминем. От нас зависи да работим и да се адаптираме към пазара. Аз съм уверен в бъдещето, защото хората имат необходимост от възстановяване. Нашите усилия са насочени към спечелването на нови клиенти за сектора като разработим и предложим нови програми, но с по-кратък срок на лечение заради икономическата ситуация."

Какви мерки прилага Франция за насърчаването на белнологията и спа туризма?

"Трябва да подчертая, че във Франция балнеолечението се покрива изцяло от здравната каса и в момента лечението и продължителността на програмите и на престоя е три седмици. Във Франция балнеолечението се поема от Министерство на здравеопазването. От друга страна ние не можем да се възползваме от рекламата на програми за здравеопазване, тъй като държавата няма право да рекламира такъв продукт. Има и програми за по-кратък престой, чиято идея е уелнес, или физическо, психическо и емоционално здраве, които не се поемат от Министерство на здравеопазването. Този вид дейност се възползва от рекламата, провеждана от организация, която е под шапката на Министерството на туризма."

В каква посока се развиват европейските СПА дестинации?

"Работата ни трябва да върви в две насоки – от една страна трябва да имаме по-добро покритие от страна на здравните каси на отделните държави по отношение на балнеолечението. Но също така не по-малко важно е да развием превенцията, за да може населението на Европа да остарява по-дълго и в добро здраве и да не страда от различни увреждания или заболявания.

От друга страна, знаете, във всички страни начинът на живот е изключително стресиращ и все по-често сред хората в активна възраст се наблюдава синдром на професионалното прегаряне. И именно в тази област балнеолечението може да има голяма полза. Работата именно на специалистите по балнеолечение и на всички заети в този сектор е да бъдат обхванати повече хора от нашите услуги и нашите грижи."

След като България възприе европейските стандарти за своите медикъл и СПА центрове, каква трябва да е следващата стъпка?

"Следващите стъпки са не само развитие на вътрешния пазар, но и развитие на европейския и на международния пазар, може би повече внимание към съседните на България страни. Напълно съм уверен, че българският балнео и СПА туризъм има много добро бъдеще."

Как България стои на картата на европейските СПА дестинации?

"На туризма и СПА туризма в България се гледа като на много евтина дестинация. България привлича клиенти с доста по-ниски финансови възможности, отколкото други държави, където този вид туризъм е по-скъп. Но това, което искам да ви кажа - това е вече петото ми посещение в България от 2016 година насам, личните ми впечатления са, че има много нови красиви хотели с 4, а някои дори с 5 звезди, които разполагат с много модерно оборудване и съоръжения и би трябвало да насочат усилията си към привличане на по-платежоспособни туристи."

Как България може да излезе от имиджа си на евтина дестинация? И само проблем на имидж ли е или и на самото предлагане?

"Важно е да се знае, че балнео и СПА туризмът не е нещо отделно само по себе си. Всичко трябва да се вземе под внимание – както хотелите, съоръженията, оборудването, обслужването, така и инфраструктурата, транспортните коридори и средства - независимо дали става дума за пътища или самолетни полети. Всичко трябва да се развива едновременно, защото това е една пакетна услуга, част от едно цяло."

Европейската СПА асоциация е браншова организация, която обединява 20 европейски държави. Общата цел на организацията е да подпомага развитието на СПА туризма и балнеологията в Европа и да се погрижи природните богатства, основани на минералната вода, релефа и климата, да бъдат на разположение на възможно най-голям брой хора. Организацията подкрепя СПА и медицинския туризъм, както и профилактиката чрез използване на природни лекарства, рехабилитация и възпитание в здравословен начин на живот.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19