Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Дукова: Световната купа е повече от сбъдната мечта

Национални отбори по естетическа групова гимнастика (жени и девойки)
Снимка: БНР

"Да спечелим световната купа по естетическа групова гимнастика е повече от наша сбъдната мечта, която чакахме 20 години. На това състезание освен, че двата ни отбора при жените стъпиха на почетната стълбичка, а девойките при дебюта си се наредиха втори, показахме на всички, че тази година България е най-добрата в този спорт", това заяви Елена Дукова - генерален секретар на Българската федерация по естетическа групова гимнастика и вицепрезидент на Международната централа в този спорт.

В Киари (Италия) България спечели пълен комплект медали от надпреварата. Първият тим при жените стана шампион и взе Световната купа, вторият състав завърши на трето място, а националният отбор за девойки завоюва сребърните отличия в първото си голямо състезание. Сияна Табакова, Карина Нейкова, Дария Капсъзова, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева получиха двете най-високи оценки в цялата надпревара. Вторият тим National team е в състав Дария Войнова, Никол Златкова, Кристиaна Дойчева, Мария Стаменова, Никол Ангелова, Анжелика Казакова, Рая Сръндева, Катрин Тасева и резерва Ива Папукчиева.
"За първи път такъв успех постига Българската федерация по естетическа групова гимнастика! Това е плод на един многогодишен, продължителен труд от страна на съдии, треньори и състезатели, които се сменяха през годините, но наследяваха опита на предишните и се развиваха. Затова днес можем да се поздравим с такъв успех. За пръв път два отбора от България се качват на стълбичката, а на финалите вторият състав получи втора по сила оценка. Девойките са новосъздаден отбор, но той се изгражда от 6-7 години. За мен беше изключително приятна изненада, че с първото си състезание станаха втори. Невероятен е този успех, но това се дължи на 21 години опит, работа и вяра в това, което правим. Вече имаме и сериозно влияние в международните структури чрез Елена Дукова. Това, разбира се, не е подарък, а авторитет, който сме си завоювали. Тя прокара много инициативи в последните месеци, което повиши авторитетът на българската естетическа гимнастика в световен мащаб", каза президентът на централата Мариета Дукова.

Старши треньорът Кристина Ташева обясни, че между двата тима при жените не се прави разлика, а девойките са дебютирали повече от успешно.

"Ние не искахме да има разделение между първи и втори национален отбор жени. Те са абсолютно равностойни и именно тази конкуренция между двата състава доведе до този успех. Направих двата тима, защото исках да запазя девойките, които преминаха във възраст жени. Те започнаха от четвърто място на Световната купа в София, пето на Европейското първенство и сега стигнаха до бронзов медал. просто им трябваше повече време да се сработят и дойде този успех. Първият отбор изминаха много дълъг път, за да се наложат и да станат абсолютно най-силният отбор, смело мога да го заявя. те станаха световни шампионки и сега доказаха, че това не е случайно. Надявам се да го затвърдят и на Световното първенство в края на ноември в Казахстан. Към девойките сега очакванията бяха да се представят прилично, но те още с първото си състезание се харесаха много. При тях стана по-лесно. Хубаво е, че имаме такъв голям успех, но трябва да се работи още, за да се затвърди", заяви Ташева.

Състезателките заявиха, че са щастливи от постигнатите успехи и искат да се представят достойно на световното първенство.

"Ние мислим само как да си изиграем съчетанието по най-добрия начин, а не мислим за класиране и за оценки. Щастливи сме от успехите миналата година и искаме да защитим световната си титла", каза Яна Стайкова.

„"Много сме щастливи от този успех и ако можем искаме на световното първенство да го повторим, но и дано всички отбори постигнат резултати, от които да са доволни", заяви Карина Нейкова.„

"В този отбор се вижда увереност, не толкова самочувствие. Те са изградени състезатели, защото са преминали през много нещата, а момичетата от втория отбор са "по-зелени". Това е разликата между тях. По принцип ние се опитваме да ги държим здраво стъпили на земята", каза още Кристина Ташева. 

На Световното първенство в Казахстан България ще участва с пет отбора - двата национални за жени, девойки, Академик (кратка програма) и Велбъжд (Кюстендил).

"Имаме голяма подкрепа от Министерството на младежта и спорта тази и миналата година. Преди седмица ни беше представен новият проект за финансиране на федерациите, които е много справедлив. Всеки, който има постижение, ще получи финансиране. Помощта, което ни се оказва, не е без значение, а напротив - за нас е нещо много", завърши Мариета Дукова.

През следващата година България няма домакинства на големи първенства, но през 2025-а година ще приеме Световното първенство по естетическа гимнастика.
"Ние винаги сме като резервен вариант за домакини. През 2024-а ще организиране "Академик къп" категория Б, където ще участват 50-60 отбора от Финландия. Ще бъде с по-голям мащаб от Световна купа. През 2025-а сме домакини на Световно първенство, което вероятно ще се проведе в новата зала в Бургас. Имаме вече позволение от Министерството на младежта и спорта", разкри Елена Дукова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 г. е европейски шампион

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион. Във финала на шампионата в Румъния и Гърция воденият от Антонина Зетова тим на България победи с 3:0 (25:15, 25:18, 28:26) Белгия. За пръв път в историята България има европейски шампионки при подрастващите.  Последният подобен успех за българския волейбол в..

публикувано на 13.07.24 в 20:52
Ансамбъл (жени)

Ансамбълът ни спечели многобоя на Световната Чалъндж купа в Клуж-Напока.

Ансамбълът на България за жени спечели многобоя на Световната Чалъндж купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж-Напока.  Това е последно състезание за тима преди Олимпийските игри в Париж 2024. Абсолютните европейски шампионки Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изпълниха много силно..

публикувано на 13.07.24 в 19:38
Тадей Погачар

Тадей Погачар спечели 14-ия етап от Обиколката на Франция

Словенецът Тадей Погачар успя да отвори разлика от почти две минути в генералното класиране пред основния си конкурент Йонас Вингегор след 14-ия етап от Обиколката на Франция. Звездата на тима на Обединените арабски емирства триумфира в изключително тежкия 151,9-километров етап от По до Сен-Лари-Сулан Пла д'Аде с време от 4 часа, 1 минута и 51 секунди...

публикувано на 13.07.24 в 19:33
Валентин Антов

Валентин Антов остава под наем в Кремонезе

Италианският клуб Кремонезе обяви, че отново е взел под наем българския национален състезател Валентин Антов, чиито права се държат от отбора на Монца.  Така защитникът, роден през 2000 г., ще изживее второто си поредно приключение в "сиво-червено", след като пристигна в последните часове на летния трансферен пазар през 2023-а година. Антов през..

публикувано на 13.07.24 в 19:09
Барбора Крейчикова

Барбора Крейчикова спечели титлата на "Уимбълдън"

Чехкинята Барбора Крейчикова спечели титлата на турнира "Уимбълдън", след като на финала се наложи над Джазмин Паолини (Италия) с 6:2, 2:6, 6:4, като срещата продължи час и 58 минути.  Това е втора титла за Крейчикова от "Големия шлем" след победата й на "Ролан Гарос" през 2021-а година. Крейчикова, която е смятана за специалист в играта на двойки, в..

публикувано на 13.07.24 в 19:06
Мариян Михалев и Катерина Кулешова

Катерина Кулешова с първа титла от ДП по скокове на батут, спортистите на “Акро-Арт“ спечелиха отборната титла

Катерина Кулешова (Имидж-Русе) спечели първа титла в индивидуалната дисциплина  от държавно първенство по скокове на батут, което се проведе в Габрово. Украинката, която очаква да получи българско гражданство, беше най-стабилна и с оценка от 47.700 точки стъпи на първото място. Държавна вицешампионка с резултат от 44.760 точки стана Диана Сарафова..

публикувано на 13.07.24 в 13:18

Бившият вратар на Ботев (Враца), ЦСКА и националния отбор Илия Вълов е починал тази нощ

Легендарният вратар на Ботев (Враца), ЦСКА и националния отбор на България Илия Вълов е починал на 62-годишна възраст в болница във Враца тази нощ.  Вълов е бил приет в болницата във Враца за смяна на става, но е развил инфекция на белите дробове. Все още няма яснота кога ще бъде погребението на бившия футболист, тъй като се чака семейството му. Негов..

публикувано на 13.07.24 в 12:46