Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Джонсън е новият председател на Камарата на представителите на САЩ

Конгресменът от Луизиана Майк Джонсън е новият председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Републиканецът Майк Джонсън от щата Луизиана спечели единодушна подкрепа от своята партия, за да ръководи Камарата на представителите или долната камара на Конгреса. Той получи 220 гласа, които бяха достатъчни, за да бъде избран за председател на камарата. Той стана 56-ят конгресмен, избран  на този пост.

51-годишният Майк Джонсън е верен съюзник на Доналд Тръмп, той оглави правните усилия за отмяна на изборите през 2020 г. Така се слага край на триседмичната кризата с избора на председател на камарата.

Камарата на представителите е без председател, откакто на 3 октомври от тази длъжност бе отстранен Кевин Маккарти, отбелязва "Ройтерс".

Вчера бившият президент Доналд Тръмп призова съпартийците си да се обединят около кандидатурата на Джонсън. Ден по-рано той им каза да се противопоставят на Емър, който е единственият кандидат за председател до момента, гласувал за удостоверяването на поражението на Тръмп на президентските избори през 2020 г. от демократа и настоящ президент Джо Байдън.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кейът ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

Временно премахнато е пристанището на американските военни за хуманитарна помощ в Газа

Пристанището за хуманитарна помощ в Ивицата Газа, изградено и управлявано от американските военни, е временно премахнато. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от сателитни снимки.  8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа Според агенцията - причината са очакваните лоши условия в морето. Временното..

публикувано на 15.06.24 в 20:41

Десетки се включиха в Похода за семейството в София

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което събра хората в Похода за семейството, са християнските добродетели, които са в основата на всяко едно..

публикувано на 15.06.24 в 19:16

Германия въведе временен контрол на границата с Нидерландия

Германия въведе временен граничен контрол на границата с Нидерландия като част от засилените мерки за сигурност преди утрешния мач от Евро 2024 между Полша и Нидерландия в Хамбург. Това съобщи АФП. Една от целите на контрола е да се разпознаят възможно най-рано потенциалните извършители на насилие и да се предприемат мерки за отказ на влизане..

публикувано на 15.06.24 в 19:10

За мюсюлманите започва Курбан Байрам

От днес започва Курбан Байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни.  Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам Това е най-големият мюсюлмански празник, в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах.  За празника се раздава курбан на близки и..

публикувано на 15.06.24 в 19:07

Зеленски: Трябва да решим заедно какво означава справедлив мир за света

Американска финансова помощ за Украйна, надежда за бързо постигане на "справедлив мир" от Киев и отхвърляне на поставените от Владимир Путин условия за примирие. Това са част от ключовите моменти от първия ден на започналата днес в Швейцария двудневна среща за постигане на мир в Украйна. Междувременно Швеция съобщи за прихванат в нейното въздушно..

публикувано на 15.06.24 в 19:05
Мираж 2000

Гърция обеща подкрепа за Украйна, но не и изтребители

Гърция продължава подкрепата си за Украйна, но без да изпраща очакваните изтребители Мираж 2000. Според коментари на анализатори  в Атина и след смяната на министри в кабинета външната политика остава не променена. Гръцките медии публикуваха изявление на премиера Кириакос Мицотакис на срещата в Швейцария, където гръцкият премиер не..

публикувано на 15.06.24 в 18:47
Израелски войници край южния град Ашкелон, 15 октомври 2023 г.

8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа

Израелските военни съобщиха, че осем войници са били убити в южната част на Ивицата Газа "по време на оперативна дейност". Според израелските медии това е станало в Рафах при експлозия на бронирания автомобил, в който са се намирали. Франс прес отбелязва, че това е един от най-смъртоносните инциденти с участието на военните през повече от..

публикувано на 15.06.24 в 18:41