Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски танкове са навлезли в Ивицата Газа

Израелски танкове се насочват към Ивицата Газа, 13 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Израелските сухопътни сили са навлезли сравнително дълбоко в територията на Ивицата Газа, съобщи израелското армейско радио. Атакувани са множество цели на ислямистката организация "Хамас" в северната част на ивицата. 

Видеозапис от нощната акция показва бронирани превозни средства, преминаващи през пясъчна гранична зона, обстрел от танкове и експлозии в близост до разрушени сгради. 

В изявлението на военните, публикувано онлайн, се казва, че нахлуването е извършено "в подготовка за следващите етапи на битката", което се възприема като възможна препратка към очакваната широкомащабна сухопътна инвазия. След операцията израелските военни са се оттеглили на израелска територия, се казва в изявлението.

Снощи иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан е пристигнал на изненадващо посещение в Ню Йорк, свързано с конфликта в Газа. Представители на Ислямска република рядко посещават САЩ, смятани за основен враг на Техеран.

Целта на визитата е подкрепа на интересите на палестинците на среща на ООН, се казва в изявление на иранското външно министерство. Иранското ръководство похвали нападението на "Хамас" от 7 октомври, но отрече Техеран да е участвал в подготовката му. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет иска в МЗ да има хора, които да отговарят за Детската болница

В Министерството на здравеопазването се обсъжда изграждането на Национална детска болница. В срещата участват министър Галя Кондева и членове на Обществения съвет за реализация на проекта. Срещата става дни след като правителството одобри построяването на голяма частна педиатрична болница в София, но след обществен и политически натиск отмени..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно с въздушна пушка във Враца

2-годишното дете, което беше простреляно с въздушна пушка във Враца, е изписано от Пирогов. Това съобщиха от лечебното заведение. В края на миналия месец то беше изведено от реанимация. Детето беше транспортирано с хеликоптер от Враца на 13 април. То беше оперирано по спешност от екипа на проф. Николай Габровски, веднага след като..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
„Скрит герой“

Танци и музика в Пловдив: Започва One Dance

В Пловдив днес започва 16-ото издание на Международния фестивал за танц и пърформанс One Dance. Той ще продължи до 2 юни. "Това, което се случва с фестивала, е, че той не просто представя спектакли, а вече много активно участва в създаването на спектакли, които ние копродуцираме с едни от най-големите институции в Европа. Това, което ние..

публикувано на 10.05.24 в 12:09

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%

Повишението на пенсиите от 1-ви юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи..

публикувано на 10.05.24 в 12:02

Йотова: В църквата в Перущица беше записан най-мощният глас за свобода

"Тук, в църквата "Св. Архангел Михаил", беше записан най-мощният глас за свобода – гласът на бащата, който убива жена, деца и себе си, за да не бъдат повече роби. Жителите на Перущица не развяваха като байрак жертвоготовността си, в нея не се чуваше звънът на монетите, които често са изкупление за греховете. Те се превърнаха във факли, за да..

публикувано на 10.05.24 в 11:39

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Облачно е и почти навсякъде е мъгливо. Има превалявания от дъжд, като тенденцията е през целия ден да има превалявания и да е мъгливо. Над 2000 метра превалява сняг, предаде БТА. От ПСС съобщиха за инцидент от снощи - човек се е бил загубил в района..

публикувано на 10.05.24 в 11:18