Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко държави са замесени в случая с дипломатическия автомобил с 50 кг наркотици

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко държави са замесени в случая със задържаните над 50 кг наркотици в дипломатически автомобил на границата между България и Турция.

Това каза директорът на отдела за борба с наркотрафика в Агенция "Митници" Стефан Бакалов. Той посочи, че няма как в момента да бъдат изнасяни повече детайли заради разследването:

"Наркотрафикантите са изключително изобретателни. Търсят невероятни начини за трафикиране на наркотични вещества. Чрез дипломатически пратки това не е прецедент. Случвало се е.

Имали сме доста успехи. Визирам две операции на колегите от ГДБОП в близкото минало, където два пъти разбиха канал за трафик на синтетични наркотици от различни дипломатически представителства, но случаят в момента е много комплициран.

Замесени са няколко държави, така че не мога да коментирам".

Бакалов уточни още, че в момента у нас се продава марихуана, която е генно модифицирана, и е в пъти по-силна:

"Марихуаната, която се разпространява по улиците, е генно модифицирана. Тя е в пъти по-мощна от тази марихуана, която се е пушела преди пет-шест години дори. Отгоре на всичко част от марихуаната се пръска със синтетика, което наистина е смъртоносно.

Ако навремето хората са се напушвали и само са изпадали в някаква еуфория и постепенно са натрупвали вид зависимост, в днешно време марихуаната е смъртоносна дори и само при първата употреба", посочи Стефан Бакалов. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух.  Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови оркестрации на композитора Енио Мориконе. БНР е медиен партньор на фестивала. .  Концертният..

публикувано на 13.07.24 в 09:00
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време на реч пред свои привърженици в щата Мичиган - един от т.нар. колебаещи се щати:..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си язовири.  Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна "На..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките имат за цел да защитят дюните и природните местообитания, съобщи за "Хоризонт" Стела Дочева от РИОСВ -..

публикувано на 13.07.24 в 07:46