Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна прехвърлянето на нелегални мигранти от Канарските острови към континентална Испания

Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство започна да прехвърля незаконни мигранти от Канарските острови към континенталната част на страната. Това се налага, тъй като капацитетът на островите е отдавна изчерпан, а само през октомври на бреговете им акостираха над 13 000 души от Африканския континент. В региона на Мадрид за тях са отделени две казарми.

Първата група от около 450 души, предимно мъже, ще бъде настанена в сгради на Министерството на отбраната, разположени в окръг Карабанчел и в община Алкала де Енарес. След заповед на министър Маргарита Роблес се очаква двата лагера да бъдат готови до две седмици. 

Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда заяви, че вече е поискал от отговорните власти да засилят охраната, за да "гарантират сигурността и съвместното съществуване". "Със сигурност няма да правим ксенофобски или расистки дискурс, но трябва да знаем колко хора се очаква да пристигнат в град Мадрид и при какви условия", уточни той. 

От министерството на приобщаването, социалната сигурност и миграцията планират още такива премествания в различни автономни региони, а от самите региони твърдят, че не разполагат с достатъчно информация за тях. 

Регионалният премиер на Андалусия Хуан Мануел Морено поиска от централното правителство да координира процеса на прехвърляне на мигранти от една автономна общност в друга и да ги информират предварително, намеквайки, че не е знаел за 320-е души, които бяха преместени в Малага и Алмерия миналата седмица от Канарските острови.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Еврокомисарите за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас (вляво) и на вътрешните работи Илва Йохансон - Брюксел 18 октомври 2023

ЕП все още няма позиция по директивата за връщане на мигранти

Все още няма позиция на Европейския парламент за директивата за връщане на мигранти - това казаха еврокомисарите за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас и на вътрешните работи Илва Йохансон.  Комисията предлага мигрантите,..

публикувано на 18.10.23 в 17:59
Лодка с мигранти пристига на Канарските острови.

Над 1400 африкански мигранти пристигнаха за 2 дни на Канарските острови

Над 1400 африкански мигранти акостираха през уикенда на Канарските острови, само една от лодките им превозваше 321 души, съобщиха местните власти, цитирани от АФП. Общо 1457 мигранти достигнаха испанските острови край западния африкански бряг..

публикувано на 23.10.23 в 08:34
Сирийски мигранти в Кипър

Над 260 мигранти пристигнаха през уикенда в Кипър

Кипър се сблъска с рязък скок на пристигащи по море мигранти. Само за два дни, в събота и неделя, 264 души с три лодки достигнаха острова, съобщи вътрешното министерство днес. В същото време полицията разби мрежа за трафик на мигранти, като арестува..

публикувано на 23.10.23 в 10:57
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " -..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се..

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала..

публикувано на 09.07.24 в 19:25
Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в сибирски затвор в началото на тази година, съобщава Ройтерс. Заповедта означава, че Юлия Навалная, която живее в Германия, ще бъде задържана ако стъпи отново на..

публикувано на 09.07.24 в 19:20
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските..

публикувано на 09.07.24 в 19:10
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния..

публикувано на 09.07.24 в 18:11