Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Неделчева: Борим се за две квоти, най-вероятно след Париж ще има промяна в правилата

Петя Неделчева
Снимка: БОК

Две квоти – за сега това е целта пред българските състезатели по бадминтон. От ръководството на националния ни отбор се надяват след Игрите в Париж правилата в този спорт да се променят, защото в сегашното положение Европа изостава от Азия, това сподели специално за БНР главният треньор на националния отбор Петя Неделчева.

През седмицата пък стана ясно, че името на бившата националка заедно с това на Анастасия Руских (Русия) е вписано в Книгата за рекордите на Гинес  за най-дълго разиграване в официален мач - 154 удара. Това се случва в двубой на 18 март 2010 г. на двойки срещу японките Шидзука Мацуо  и Мами Наито на  турнира "Swiss Open" в Базел (Швейцария).

„В интерес на истината и аз бях изненадана, че моето име фигурира в Книгата на Гинес, защото този рекорд е още от преди 10 година. Доста дълго време беше ненадминат. Доколкото знам той вече е подобрен и то миналата година, но до момента няма публикувана информация. Така, че моето име и името на Анастасия Руских  фигурират като най- дългото разиграване до момента. Това беше едно разиграване в контра- гейма при 19 равни след час и половина игра. Който познава бадминтона може да си представи на какво ниво е била срещата и каква е била умората при самите състезатели. Това разиграване над 3 минути, което го спечелихме ние ни донесе победата, защото следващата точка за 21 –а беше много  по-лесна“, сподели Неделчев.

„Бадминтонът е много интензивен спорт и в последните няколко години азиатките  доминират изцяло. Има една китайска двойка, която доста време няма кой да победи. За мен световната федерация трябва да направи някаква промяна на тези правила, защото се вижда, че Европа като цяло изостава. Не мога да кажа, че ние като държава нямаме състезатели и не  сме на ниво, но като цяло Европа изостава спрямо Азия и нещо трябва да се промени. Говори се, че евентуално след Париж,  най -вероятно ще има смяна пак на правилата. Може би ще се върне играта до 3 от 5 гейма и до 11 точки.  Вече има страните, в които се играе по тези правила“, допълни бившата националка.

„Реално ние се борим за две квоти в момента - при жените и при двойките. При мъжете, момчето, което щеше да се бори за квота, претърпя операция на коляното и няма най- вероятно да може да се възстанови. За момента Калояна влиза в тази бройка за квота. За мен специално още е рано да се говори за спечелени квоти, защото има още цели 6 месеца, а турнири има всяка седмица и постоянно може да има промени. Има и още една българка, с която се конкурират и това е Христомира Поповска.  Сестрите в момента са извън бройката за класиране за Париж. Според мен до края на годината те ще влезнат в тази бройката, защото ни предстоят 4, 5 турнира.  В България през декември ще има европейска квалификация, която ще им донесе доста точки. Само една среща трябва да изиграят, а ще спечелят точки все едно са спечелили Гран При турнир, което е доста добър коефициент за тях. Надявам се и на предстоящите няколко турнира, които имаме в Германия, после три чаленджър в Уелс, в Бахрейн и в Ирландия, да спечелят необходимия брой точки“, допълни една от най-титулуваните ни състезателки и уточни:

„Квалификацията тази година е разделена. Жените ще играем в България. Момчетата ще играят във Франция. Ние сме домакини, защото нашия отбор е водач в групата. Ние сме в една група с Ирландия и Латвия, а във втората подгрупа са Турция, Украйна и Фарьорските острови. Тъй като сме първи в нашата подгрупа ще играем или с Украйна или с Турция за излизане от  групата  и евентуално това ще доведе до класиране за финалите на отборното първенство през февруари, което е нашата цел като женски отбор. Надяваме всичко да е нормално в София момичетата да покажат добра игра е да спечелят“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Локомотив (Пловдив) спечели Черномореските игри

Академик (Пловдив) спечели баскетболния турнир от Черноморските игри. Пловдивският тим надделя в много интересен финал над домакините на надпреварата Черно море с 83:77. За победителите Николай Титков вкара 25 точки, а Николай Михайлов добави 15 точки. Обрад Томич завърши с „дабъл-дабъл“ – 13 точки и 13 борби. За Черно море Тича Родни Първис..

публикувано на 27.09.24 в 20:53

Локомотив (София) и Хебър не си вкараха

Отборите на Локомотив (София) и Хебър завършиха наравно 0:0 в първия мач от десетия кръг на Първа лига. Двубоят на стадион "Локомотив" в столичния квартал "Надежда" не бе сред най-атрактивните, като най-интересният момент от него бе в 38-мата минута, когато гол на гостите от Пазарджик бе отменен заради нарушение срещу вратаря Александър Любенов...

публикувано на 27.09.24 в 19:57

Ботев (Пловдив) пусна в продажба билетите за Левски

Билетите за двубоя между Ботев (Пловдив) и Левски вече са в продажба, информираха от пловдивския футболен клуб. Дербито от 11-ия кръг на Първа лига е на 5 октомври (събота) от 20:00 часа на стадион "Христо Ботев". Пропуските за срещата вече са налични за закупуване в клубния магазин на „Колежа“, както и онлайн на kolezha.bg. Цените са както..

публикувано на 27.09.24 в 18:38

Потвърдено от Гуардиола: Родри е аут до края на сезона

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола потвърди, че испанският полузащитник на тима Родри ще бъде аут до края на сезона. 28-годишният футболист напусна терена рано в мача от 5-ия кръг на Висшата лига с Арсенал (2:2). Медицинският персонал диагностицира Родри с нараняване на кръстните връзки. „Тази сутрин той претърпя операция на..

публикувано на 27.09.24 в 18:37

Шумен победи Ямбол на Черномореските игри във Варна

Отборът на Шумен спечели третото място на провеждащите се във Варна Черноморски игри по баскетбол. В мач за третото място момчетата на треньора Янко Янков надделяха на отбора на Ямбол с 97:75. За победителите Бено Зечич завърши с "трипъл-дабъл" от 14 точки, 11 борби и 13 асистенции. За Ямбол Бенджамин Стивънс завърши с "дабъл-дабъл" от 10..

публикувано на 27.09.24 в 18:35
Александър Томаш

Александър Томаш: ЦСКА е рекордьор по титли, не по втори места

Треньорът на ЦСКА-София Александър Томаш даде пресконференция на Националния стадион "Васил Левски" преди гостуването на отбора на Черно море във Варна.  Той отново коментира всичко актуални въпроси около отбора. "Всеки един мач е важен и дава три точки. Изправяме се срещу доста стойностен отбор, в последните години и трудно се играе там във Варна...

публикувано на 27.09.24 в 12:56
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна във втория кръг в Пекин

Най-добрата ни тенисистка Виктория Томова отпадна във втория кръг на силния турнир на твърда настилка от сериите УТА 1000 в китайската столица Пекин с награден фонд от почти 9 милиона долара.  Томова загуби от поставената под номер 15 Паула Бадоса (Испания) с 3:6, 2:6 за 86 минути.  Въпреки поражението, софиянката заработи 34500 долара и 35..

публикувано на 27.09.24 в 11:54