Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се провеждат избори за местна власт

Снимка: БГНЕС

Днес у нас се провеждат избори за местна власт. В 07.00 часа на територията на страната отвoриха врати над 12,3 хиляди секции, включително за подвижните хора с увреждания и за тези в специализираните социални институции, болниците и арестите.

Вотът е за общински съветници и кметове в 265 общини, за кмет на кметство в над 3 хиляди населени места и за кметове на райони в София, Пловдив и Варна.

ЦИК реши, че няма да има машини за гласуване, навсякъде ще се ползват само хартиени бюлетини.

Краят на изборния ден е в 20.00 ч. довечера.

Местните избори само с хартиени бюлетини се провеждат, като от вота още днес ще се излъчват съставите на общинските съвети, а на втори тур ще отидат онези от кандидатите за кметове, които не съберат повече от 50% от гласовете.

Председателят на централната избирателна комисия Камелия Нейкова призова:

"Всички избиратели, които желаят да гласуват, да отидат до избирателните секции, да дадат своя глас. Тяхното право на глас е обезпечено с достатъчен брой хартиени бюлетини, така че няма никаква причина да се търси мотив, че избирателите ще бъдат отблъснати от изборния процес заради това, че няма да има машини за гласуване".

Говорителят на комисията Росица Матева обяви, че за всеки вид избор бюлетината е отделна:

"В най-масовия случай в големите населени места в градовете ще се гласува с две бюлетини - за кмет на община и за общински съветници. Другият най-масов случай е с три бюлетини - за общински съветници, кмет на община и кметове на кметства. Това са над 80% от секциите, в които ще се гласува по този начин. В останалите случаи на територията на Столична община в няколко населени места ще се гласува с четири бюлетини - бюлетини за общински съветници, за кмет на община, за кмет на район и за кмет на кметство. В София, Пловдив и Варна ще се гласува с три бюлетини - за кмет на община, за общински съветници и кмет на района".

За да е валиден вота, той се отбелязва с химикал, пишещ със син цвят и знаците Х или V в квадратчето на избраната партия, коалиция или независим кандидат, както и в листите за общински съветници, като там може да се отбележи и преференция. Печатите, които се поставят на гърба на бюлетините, са два. Избирател може да пожелае да получи само тези бюлетини, за които иска да гласува:

"Може, тъй като независимо от обстоятелството, че в Изборния кодекс е записано, че гласуването е задължително, няма санкции, ако не гласуваме, така че избирателят може да заяви за кои избори желае да гласува", поясни Росица Матева.

Вотът се упражнява с валидна лична карта и по постоянен адрес. За хората, вписани по настоящия си адрес, условието е същото. Те са включени в списъците, само ако са подали заявления в законния срок.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз". Въпреки че тенденциите при гласуване в етнически разнообразната общност на Острова са невероятно сложни и почти винаги трудни за..

публикувано на 16.05.24 в 03:23
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22