Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Избирателната активност към 11.00 часа е 13,88%

Снимка: Ани Петрова

Избирателната активност общо за страната към 11.00 часа е 13,88%.

Това сочат първите официални данни на ЦИК. Най-висока е активността в община Болярово – 33, 94%, а най-ниска – в Пловдив – 7,25%.

По официалните данни на Централната избирателна комисия избирателната активност в София към 11.00 часа е 8,61 процента. За сравнение, на първия тур на местните избори през октомври 2019 г. към 10.00 часа в Столична община тя е била 6,4 на сто, а към 12.30 часа – малко под 18 процента.

Следващи данни за активността се очакват около 17.00 часа.

В Болярово активността е най-висока - 33,94 на сто, а в Пловдив - най-ниска - 7,25%. 
Избирателната активност към този момент е отчетена на база постъпилите в ЦИК резултати, но все още се чакат от няколко общински избирателни комисии. 

Росица Матева  Снимка: БГНЕС

Говорителят на ЦИК Росица Матева призова избирателите да отидат да гласуват и спокойно да изразят своя вот.

"Нека не търсим някакви проблеми, а да протече спокойно изборният ден."

Най-сериозните сигнали са свързани с притесненията на избиратели, че при поставени една върху друга бюлетини гласуването върху една оставя следи или отпечатъци върху друга. Затова ЦИК съветва избирателите да поставят всяка бюлетина поотделно върху масата, а не до ги струпват една върху друга. 

ЦИК е изпратила указания да се признават за валидни дори бюлетините, върху които има останал отпечатък от някоя от бюлетините, поясни пред медиите говорителят на комисията. 

Сайтовете да се въздържат от публикуване на междинни или крайни резултати, преди ЦИК да е обявил край на изборния ден - това призова комисията на свое заседание преди малко, тъй като в някои от онлайн изданията се оповестяват такива резултати, включително със споменаването на имената на кандидатите.


По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "Приказки за сън" цели да върне книгите в ръцете на децата

Във Враца набира популярност инициативата "Приказки за сън", която вече е обхванала почти всички детски градини в града . Кампанията е разработена от детския отдел към библиотеката при врачанското читалище и има за цел да насърчава четенето от най-ранна детска възраст. Инициативата беше отличена с регионална награда от Българската..

публикувано на 22.05.24 в 14:19
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска в Рим за 24 май

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото "Македония в чест на Св. Кирил", предаде БТА.  От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск..

публикувано на 22.05.24 в 14:01

Преасфалтирането след ПТП-то до Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път

Преасфалтирането на участъка от пътя на мястото на катастрофата с кола на НСО край Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път при инцидента.  Това съобщи Ивайло Желязков, експерт в Европейския център за транспортни политики: "Кръпките са изобщо от Аксаковска панорама до Детелината на летището, има няколко кръпки. Имало наряди, сега е моментът,..

публикувано на 22.05.24 в 13:59

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

Днес отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие . Целият жив свят на планетата е взаимосвързан, но за съжаление често забравяме за това. Когато говорим за биоразнообразие, трябва да имаме една по-цялостна представа за това какво точно обхваща. Петър Ванев от Фондация "Биоразнообразие" определя биологичното разнообразие като..

публикувано на 22.05.24 в 13:48

73,5 години е средната продължителност на живота в България

Средната продължителност на живота в България за периода 2021-а - 2023-а година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния двугодишен период тя се е увеличила с година и половина. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната..

публикувано на 22.05.24 в 13:46

Кът за деца откри Областната дирекция на полицията в Кюстендил

Детски кът при звеното за административно обслужване обособи Областната дирекция на полицята в Кюстендил. Целта е да се създадат условия и комфорт за най-малките посетители на дирекцията докато родителите им чакат за получаване на административна услуга.  Детският кът е в приемното помещение. Докато родителите и децата изчакват да бъдат..

публикувано на 22.05.24 в 13:43

Доц. Щерьо Ножаров: Административното увеличение на заплатите, което не е базирано върху икономически показатели, води до инфлация и безработица

Административното увеличение на заплатите, което не е базирано върху икономически показатели, води до по-висока инфлация и увеличаване на безработицата . Това заяви пред БНР доц. Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС, съветник в Българската стопанска камара. Той коментира предложението на КНСБ от първи януари следващата година минималната работна..

публикувано на 22.05.24 в 13:36