Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо за една ирландка и за един нидерландец е важно да гласуват за българската местна власт?

| Репортаж
Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

На местните избори днес право да гласуват за кмет на кметство, за кмет на община и за общински съветници имат и чужденците от държавите членки на ЕС, които живеят у нас. Те трябва да отговарят на условията, които се прилагат и за българските граждани. Това означава да са навършили 18 години, да не изтърпяват наказание лишаване от свобода, да не са лишени от правото да избират в собствената си държава, да имат статут на постоянно или продължително пребиваване в България, удостоверен с валиден документ. 

Задължително е да имат адресна регистрация на мястото, където ще гласуват, най-малко 6 месеца преди датата на изборите.  

За една ирландка и за един нидерландец, живеещи в община Велико Търново, е важно да гласуват за българската местна власт.

Във Великотърновско е една от най-големите чуждестранни колонии у нас. Почти във всяко село живеят граждани на всякакви държави и успешно се вписват в местния живот. На местните избори сега чуждестранните граждани, имащи право на глас, рязко намаляват след излизането на Великобритания от ЕС, което ги лиши от правото да избират и да бъдат избирани в местната власт на България. Това право нямат и украинските бежанци.  

Така се случи със семейство Адамсън във великотърновското Ново село. Пол и Елинор Адамсън живеят в селото от 14 години. Съпругът е британски гражданин и няма право сега да гласува, докато Елинор е ирландка, ръководи младежкия център в Ново село и е категорична, че за нея местните избори тук са важни: 

„Мисля да гласувам за моя кмет, за кмет на Велико Търново, зная кой искам. Сега съм само аз и двама още от Белгия, които ще гласуваме. Англичаните, които живеят тук, нямат шанс да гласуват. Важно е да гласуваме, защото, ако мислиш за мястото, където живееш, ако мислиш какво искаш да стане за по-добре за твоята общност, е по-добре да гласуваме за кмет. Ако искам нещо в селото, отивам да говоря с кмета. По този начин сме съпричастни със случващото се в селото ни и това е нормално“. 

Елинор Адамсън
Нидерландецът Якоб ван Бейлен беше първият чужденец, станал общински съветник у нас. В последния мандат той защитаваше интересите на българите и на чужденците в областта на екологията, културата и транспорта във Великотърновския общински съвет. Тръгва си крайно разочарован: 

„На първо място честността на моите колеги. Всички говорят за големия морал, аз наблюдавах и не виждам този морал“. 

Якоб ван Бейлен е направил изчисления, според които за четирите години от последния мандат на Великотърновския общински съвет бюджетът на общината е ощетен с близо един милион лева от изплатени заплати на неприсъстващи на заседания на комисиите и на сесиите съветници и за фиктивно използвани от тях външни консултантски услуги, платени с парите на данъкоплатците. 

„Намират начин имената им да бъдат в протокола без да присъстват. Съветникът има право да наеме помощ от експерти – юридически или финансов. Всички максимално използват това право. От друга страна те не са активни в сесията. Половината от тях за четири години нямат нито едно изказване. Намерили са начин да имат фактури за консултанти“. 

Нидерландецът общински съветник казва, че 80 на сто от своята заплата, която е към 1000 лева месечно, е давал на личен асистент и декларира, че не е ползвал нито стотинка от полагащата му се на месец по една минимална работна заплата за външни консултантски услуги. 

Якоб ван Бейлен
Чужденците са намерили своя втори дом тук и имат своите искания за решаване на проблемите, споделя ирландката Елинор Адамсън от Ново село: 

„Нашите чужденци, които живеят тук, харесват Ново село. Имаме проблем с рециклирането на отпадъците. В цяла Европа за направени проекти за рециклиране, тук в България е по-трудно. Всички имат шанс, ако сложат контейнер в село, по-добре ще е. Другият проблем е интернет. Аз харесвам това село. Нашето село е най-хубаво. Аз съм чужденка и съм много щастлива от това, което имам тук“. 

Нидерландецът Якоб ван Бейлен излезе от активната политика и не се кандидатира за втори мандат като общински съветник във Велико Търново, но ще гласува на местните избори, защото иска промяна в обществено-политическите отношения и го боли за развитието на града, в чиято стара част живее: 

„Няма да спра да бъда ангажиран. Реших да не се кандидатирам отново. Вече съм 75-годишен и е достатъчно. По-добре е да има млади, талантливи търновци, които се борят за общината, но няма да спра да бъда активен. Искам хората, които работят в общината и в общинския съвет, да бъдат честни, да има морал, трябва с това да започнем. Градската среда, общественият транспорт, да спра да се срамувам от ремонта на ремонта. Живея в кв. „Варуша“, след третия ремонт е по-лошо от преди първия ремонт. Има пари, не ги използваме умно, няма контрол върху проектите“. 

С гласовете на българите и с тези на чужденците, избрали да живеят в община Велико Търново, ще бъде определен от осем кандидати кметът на Велико Търново, 37-е общински съветници, за които се борят 320 кандидати, и кметовете на 23 населени места в общината, а там кандидатите са 55. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26