Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска помощ от ЕС заради очаквана нова вълна бежанци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър отправя спешно искане към Европейския съюз да предостави допълнителен брой служители, които да помогнат на първа линия за приемане на пристигащите на острова бежанци при очакваната нова вълна, а също така да изпрати около 5000 палатки за настаняването им. Това обявиха от Вътрешното министерство след проведена среща на компетентните служби заради кризата в Близкия изток.

Кипърските власти предприемат незабавни действия за разширяване на капацитета на приемния бежански център "Пурнара" до Никозия и с възможност за настаняване на допълнително още 1000 души в случай на масови потоци от Ливан и Сирия. Освен това ще бъде увеличен персоналът на намиращите се в лагера служби на министерствата на правосъдието, здравеопазването, социалните грижи и полицията, за да се ускори обработката на молбите за убежище на мигрантите и те да напуснат центъра. При необходимост ще се използва още една затворена структура за временно настаняване.

С тези мерки се засилват възможностите на държавата да управлява потенциални масови бежански пристигания в резултат на войната в Близкия изток, обяви вътрешният министър Константинос Йоану.

Кипър подготвя служителите и инфраструктурата си за посрещане на евентуални два големи потока – евакуацията на около 100 000 цивилни чуждестранни граждани от кризисната зона и бежански натиск от Ливан и Сирия.

Близо 500 сирийци пристигнаха на острова с лодки от Ливан за последните по-малко от 10 дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

194 мигранти от Сирия, превозвани от 4 лодки, пристигнаха в Кипър

194 мигранти от Сирия, превозвани от 4 лодки, отплавали от Ливан, пристигнаха късно снощи и тази нощ в Кипър, съобщиха от Вътрешното министерство. Никозия е подала искане до Европейската комисия за изпращане на допълнително оборудване за настаняване на..

публикувано на 29.10.23 в 14:15

ВКБООН: Кипър трябва да приеме стратегия за интеграция на търсещите убежище

Кипър е необходимо да приеме национална стратегия за интеграция на търсещите убежище, препоръчва Върховният комисариат на ООН за бежанците /ВКБООН/.  Условията в мигрантските центрове в значително са се подобрили през последните 2 години,..

публикувано на 29.10.23 в 03:33

Кипър се подготвя за прием на граждани, бягащи от конфликта в Близкия изток

Кипър се подготвя интензивно за всички сценарии за приемане на граждани на европейски и други държави, намиращи се в Израел, Ливан и Палестина, като броят на хората, които може да се наложи да бъдат евакуирани от района на кризата, надхвърля 100 000..

публикувано на 28.10.23 в 04:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Димитров

КНСБ: Най-малко 10% увеличение на заплатите в обществената сфера

За най-малко 10 процента увеличение на заплатите в обществената сфера настоява КНСБ. Промяната трябва да залегне в бюджета за следващата година, за което ще са необходими близо 2 милиарда лева.  Това каза в Кърджали президентът на синдиката Пламен..

публикувано на 16.07.24 в 14:05
Валентин Вацев

Валентин Вацев: България е до шия в олигархична машина, единственият начин за излизане - диктатура

Ако е възможно да се излезе от олигархичната машина, в която България е потънала до шия, единственият начин, познат от античността, е диктатура, въпреки че не съм привърженик на диктатурата. Това коментира в интервю пред БНР..

публикувано на 16.07.24 в 13:55
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - да, борба с корупцията - не

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ-СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опита за съставяне на правителство с втория мандат.  "Превеждам от Герберски към днешна дата:..

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ срещу съгласие за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  Костадинов: Няма значение кой е премиер,..

публикувано на 16.07.24 в 13:35

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов.  Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен..

публикувано на 16.07.24 в 13:33
Роберта Мецола

Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат от 2,5 години начело на Европейския парламент с 562 гласа при необходими 312. Гласуваха общо 699 от 720 евродепутати. 76 бюлетини бяха обявени за невалидни, което означава, че действителните..

публикувано на 16.07.24 в 13:31
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за пожарите: Армията има готовност да се отзове на всяко повикване

Военните участват с два хеликоптера и с 22-ма души в гасенето на пожарите край Стара Загора. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Хеликоптери се включиха в гасенето на пожара над Стара Загора Армията има готовност да..

публикувано на 16.07.24 в 12:49