Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янина Корниенко: Журналистиката утвърждава демократичните ценности в обхванатата от война Украйна

| Интервю
Снимка: Личен архив

Какви са опасностите пред журналистиката в днешна Украйна - интервю с Янина Корниенко - украинска журналистка в разследващия сайт "Слидство". 

Обикновено медийните репортажи за Украйна се занимават с войната или с геополитиката, но оставаме по-малко осведомени за успехите или напредъка на гражданското общество в Украйна. Разследващите медии в Украйна имат голямо влияние и традиции. "Слидство" е една от водещите разследващи медии. Янина Корниенко:

Аз работя за "Слидство". Това е разследваща медия, която е основана през 2012 г. от Анна Бабинец и Дмитро Гнап, украински журналисти. И преди пълномащабната инвазия "Слидство" работеше като разследваща медия, която се занимаваше повече с корупционни или криминални истории. След пълномащабната инвазия трябваше да променим фокуса си и сега започнахме да разследваме военни престъпления. Но, продължаваме да работим по разследвания, свързани с корупция по високите етажи на властта. Аз работя като разследващ репортер тук. Преди това работех в изследователския екип на OCCRP. А години преди това работех в "Украинска правда". Така че през цялата си кариера съм работила предимно като разследващ репортер.

"Слидство" е известно с това, че има много добри разследвания за борба с корупцията. Известно ми е за случаи на разследвания в съдебната система например, а също така е важно, че "Слидство" даже се осмелихте да разследвате президента на Украйна - действащия президент. Бихте ли ни разказали повече за разследващата дейност и успехите на вашата медия, както и за обществената реакция, не само по отношение на институциите, но и на украинското общество? Какъв е отзвукът, когато имате добро разследване? Добър ли е отзвукът и има ли ефект?

Да. Затова трябва да добавя и това, че "Слидство" е партньор на OCCRP, OCCRP е Organized Crime and Corruption Reporting Project, глобалната мрежа на разследващите медии по целия свят. А "Слидство" е център-член на OCCRP в Украйна от около десетилетие. И ние участвахме в много шумни истории и проекти като Panama Papers, Paradise Papers, Swiss Leaks и т.н., и т.н. - всичко, което беше публично. В общи линии така намерихме много интересни данни за украинските политици и направихме тези гръмки истории за президентите. Направихме разследване не само за сегашния президент Зеленски. Направихме разследване и за Порошенко, предишния украински президент, и за президента Янукович преди това. Трудно е да бъдем обвинени в специфична “любов” към конкретни политици. Направихме разследвания за всички президенти с изтичането на информация от различни офшорни държави. Моите колеги анализираха документите и откриха офшорните компании на президентите. Това бяха шумни скандали. Журналистите трябва да правят точно това - да откриват корупцията и да я изкарват на светло. Тогава избирателите и гражданското общество в Украйна да могат да вземат своите решения въз основа на факти, на избори или във всеки един момент. Не само президентите… разследвали сме корупцията на политиците или в съдебната система, както споменахте. Направихме няколко документални филма за това. И едно от разкритията ни беше за Конституционния съд в Украйна. Тогава направихме презентация на стената на този съд. Нещо като прожекция върху сградата. Донесохме проектори на улицата и го показахме на улицата върху сградата. Тъй като това е обществено място, нямаше проблем. И смятам, че това оказа огромно влияние, защото привлече вниманието, на първо място, към тази история, а също и към съда, към корупцията в съдебната система, която беше доста висока през предишните години… Съдебната система се подобрява с годините. Все още не е най-добрата и всъщност в момента все още водим съдебни дела с някои хора. И виждаме, че процесът не е много ясен. Но някои от съдиите бяха преизбрани и преминаха успешно изпита, проверяващ тяхната прозрачност, знания и други подобни неща.

Направихме и репортажи за правоприлагащите органи в Украйна - разследвания за службата за сигурност, за полицията и за техните не съвсем полезни и не съвсем прозрачни служби, също и за връзките им с правителството… Сега се надяваме, че ще продължим да правим същото, но е по-трудно заради войната, защото много регистри са затворени от така наречените съображения за сигурност. И през последните две години не можехме да търсим декларациите на политиците, но сега това ще бъде променено именно заради натиска от страна на медиите и гражданското общество. Но в действителност това е нещо, което е наистина полезно за политиците. И понякога е наистина трудно да обяснят, зад съображения за сигурност крият по-скоро собствените си интереси. Така че се надявам, че тази година ще се върнем повече към разследванията. Но все още трябва да свършим някои спешни неща по отношение на новинарството. И смятам, че това е наистина близо до нуждите на гражданското общество.

Споменахте, че войната е променила фокуса на дейността ви. Знам, че сте се занимавали и с обществените поръчки за армията, но може би имате и други въпроси, които да разследвате във връзка с войната. И важното е, че министърът на отбраната на Украйна подаде оставка, точно заради такива проблеми - с някакви неправомерни неща, свързани с обществените поръчки за армията. Така че бихте ли ни разказали повече какво се промени в отразяването, което правите на обществените поръчки за армията, дейността си сега в условията на война и свързаните с войната дейности във вашите доклади и разследвания?

Да. Репортажът, за който говорите, беше публикуван не от "Слидство", а от други наши партньори в Украйна. Те направиха невероятно разследване за корупцията на министъра на отбраната в Украйна. То предизвика много дискусии в Украйна. И ние също така започнахме да се вглеждаме по-отблизо във всичко, което правят военните в Украйна, в техните търгове и във всички тези неща. Но не е лесно, защото можем да търсим само обществени поръчки и публична информация, която е достъпна онлайн. Това все пак е достатъчно, за да наблюдаваме какво се случва там. Но за това се изискват специфични познания, нали? Ние поставяме сега фокуса върху неща като санкции, нарушаване на санкциите, например, трансфери на европейски компоненти към Русия и как това наистина е свързано със ситуацията в Украйна сега. Но в същото време, разбира се, обществените поръчки на украинските власти, свързани с армията, са изключително важни, защото вярвам, че трябва да се борим с врага. Под ние имам предвид украинските граждани и гражданското общество. Трябва да се борим с врага не само извън страната, имам предвид като на военното поле, нали? Но и вътре в страната, както по време на войната, имаме нужда от силни институции, в които няма корупция. А ако я има, наш дълг е да се борим с нея и да сме сигурни, че всички пари, които получаваме от нашите партньори, отиват за техните цели. Така че да, със сигурност журналистите вършат много работа в момента по този начин.

Колко опасно е да бъдеш разследващ журналист в Украйна днес, като се има предвид, че в исторически план е имало случаи, когато журналисти дори губят живота си или се сблъскват с много трудности? Винаги се е говорило за някакво влияние на мафията в обществото и т.н.

Да. Всъщност "Слидство" започна своята документална кариера, публикувайки документални разкази точно от такъв тип случаи. Това беше убийството на Павел Шеремет - журналист, който беше убит в центъра на Киев. Колата му се взриви. Така че моите колеги и нашият редактор и основател, Анна Бабинец и нейните колеги, започнаха да разследват по-задълбочено този случай. И всъщност откриха човека, който се е намирал на мястото в близост до колата, която се е взривила предната вечер. Това беше още преди официалното разследване да открие някакви доказателства. Така започна всичко за нас. Проследихме всички шумни случаи на убийства на журналисти и активисти в Украйна и след това направихме още няколко документални филма. И последният - беше за журналистите по време на войната. Това е документален филм, по който работих. Филмът включва няколко истории на журналисти в Украйна, които са били отвлечени или убити от руснаците. И така, интервюирах повече от 20 от тях и те споделиха своя опит. И основният момент е, че журналистите в Украйна не са просто случайни жертви, те са цел на руските войници. Нещо като вторият тип жертви, след като влязат в някой град. Първият са военните.

Погрешна е представата, че най-голямата опасност за журналистите е да пострадат на фронтовата линия заради обстрела. Доста по-голяма е вероятността журналистите в Украйна да бъдат измъчвани в мазетата в окупираните градове. И трябва да говорим за това, защото тези случаи не са широко отразявани в чуждестранните медии и защото украинските журналисти се страхуват да говорят открито. Често руските войници, които ги отвличат и евентуално пускат, все още имат достъп до родителите или роднините им, а журналистите не са в състояние, знаете, да споделят този опит с всички, защото се страхуват за роднините си. Успях да намеря няколко души, които искаха да говорят. Трима журналисти от региона на Херсон и Запорижие. Единият е бил измъчван и отвлечен от руски войници, името му е Алек Турин. Руснаците всъщност са го подмамили. Помолили го да напусне сградата. Използвали са приятеля му, който е известен активист, и първо са отвлекли този активист, накарали са го да се обади на Олег и са го принудили да излезе от къщата за среща. Така Алек отишъл на среща и той също бил отвлечен и поставен в плен. Така го измъчвали и го принудили да подпише споразумение за сътрудничество. По-късно го пуснали. Но не всички в Украйна бяха такива, не искам да използвам думата “късметлии”... Например друг журналист в едно киевско предградие. Той беше отвлечен от руснаци и вкаран в руски затвор. И все още е там. Също така още един журналист беше убит от руски войници. Нашите колеги от организацията "Репортери без граници" откриха, е, че той е бил убит, защото намериха куршум в земята на около 20 см надолу, което означава, че е бил застрелян отгоре и означава, че руските войници, които са го направили, са видели думата PRESS на дрехите му.

Така че ние сме събрали такива истории. И искахме да покажем, че, да, журналистите в Украйна са мишена на руснаците. А те, руснаците използват също така списъци на журналисти, за да ги намерят и да се насочат към тях. Някои от тези списъци с журналисти са изготвени месец преди пълномащабната инвазия и са подготвени от местни сътрудници, които познават съгражданите си. Те са записали всички имена и са помогнали на руснаците да заловят тези журналисти. Така че журналистите в окупираните зони са в огромна опасност в момента. Журналистите, които разследват военни престъпления, но на украинска територия, която е под контрола на Украйна, са в безопасност. Въпреки това получаваме и някои заплахи от, не знам как да го кажа: хибриден характер, вероятно от руски сили или нещо подобно. Съобщенията ни призовават да сътрудничим или нещо подобно, иначе ни заплашват с плен. Много украински журналисти и военни кореспонденти получиха такива имейли, но не им обърнаха внимание. Но това не означава, че тази опасност е имагинерна. Това е възможен сценарий, ако веднъж се окажем под окупация или руските сили бъдат твърде близо до нас. Когато говорим за разследване върху украинските власти или върху действията на украинското правителство, това не се усеща като опасност. Освен за някои от журналистите, които са разследвали руски връзки на украински политици. Но що се отнася до сегашния момент, ние никога не сме получавали някакви физически заплахи от страна на Украйна, а част от тях, разбира се, са били само от страна на руснаците.

Добре. Благодаря ви. Очевидно украинските журналисти плащат цена за това, че са професионалисти и носят отговорност за това, което правят. Предполагам, че съществува и трудност да бъдеш независима медия в страна, която е във война и която също така исторически има важна олигархия. И така, как "Слидство" е финансово независима и до каква степен гражданското общество в Украйна подкрепя "Слидство"? Какви са сътрудничествата ви с партньорските медии от този тип в Европа? Може би бихте могли да ни запознаете малко с вашия успешен бизнес модел.

Не съм най-подходящият човек, който може да говори за бизнес модела на медиите, защото не съм ангажирана с тези въпроси. Но доколкото ми е известно, "Слидство" беше подкрепено от множество донорски организации. И ние също така молим нашите читатели и хората, които ни гледат, да ни дават дарения. Така че сумата не е толкова голяма, но все пак покрива някои разходи. Определено си сътрудничим с всички наши партньори в чужбина, например партньорите на OCCRP са нашите основни партньори и OCCRP ни подкрепят много. Така че смятам, че това е възможно само когато си вършиш работата и хората ти имат доверие и можеш да покажеш качествени разследвания, както и с други партньори в Европа, които следват същите ценности и същите идеи за това да направят света по-прозрачен и да въведат справедливост. Така че те искат да си сътрудничат с нас и обикновено те се обръщат към нас и ние към тях и осъществяваме този вид сътрудничество. Например този документален филм за журналисти беше направен с подкрепата на "Репортери без граници".

И накрая, както споменах в увода си, според мен има преглед на промяната или трансформацията в Украйна през последните години, която е свързана с нарастването на гражданската култура, демократичната култура. До каква степен вашата медия допринася за това, до каква степен смятате, че тази промяна наистина напредва благодарение на журналистите в Украйна? Наистина ли Украйна върви към по-добро спазване и интегриране на, да ги наречем, западните или демократичните ценности?

Аз мисля, че основното правило на демократичното общество е неговата нетърпимост към корупцията и този прозрачен диалог. Това е нещо, което ние също следваме. Така че мисля, че по този начин определено допринасяме за това и за разкриването на всякакви престъпления в Украйна. Вярваме, че това ще помогне. Това би било като да предадем топката на правозащитниците, антикорупционните активисти, които вършат своята част от работата. Искам да кажа, ние разкриваме нещата и те трябва да ги проследят по-късно, като ги внесат в съдилищата и ги открият по различен начин. Но това също така повишава обществената популярност от страна на хората в Украйна. Точно така. Така че те обръщат внимание на тези неща. Както вече споменах, те вземат правилните решения. Украинските политици след няколко революции в Украйна някак си се страхуват или не знаят как ще бъде в момента, но преди години беше като усещане, че не им харесва много гневът на хората. Точно така. И публикувайки разследвания, ние един вид пишем този обществен гняв върху тях, върху случаите на корупция или нарушаване на върховенството на закона, или злоупотреба с власт, или нещо подобно. И да, мисля, че така тласкаме тази трансформация от обществото по нашия път към демократичното общество, най-вече към западното общество, да речем. Така че, да, вярвам, че журналистическата играе основна роля в това. Това са просто основни неща. А има и други играчи в украинското общество, които също трябва да бъдат активни, за да направят всичко възможно това да проработи.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16