Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на СУ отчете ръст на научните публикации

Ректорът на Софийския университет професор Анастас Герджиков
Снимка: БГНЕС

Научните публикации на изследователи от Софийския университет през последните две години са нараснали двойно, съобщи ректорът на университета проф. Анастас Герджиков на откриването на обновената лаборатория за космически изследвания във Факултета по физика. Средствата за научни лаборатории и апаратура са се повишили от нула преди години до 150 милиона лева благодарение на национални и европейски програми за финансиране, подчерта Герджиков.

Обрахме първи плодовете на членството ни в Европейския съюз. Много хора продължават да не виждат резултатите от това членство, но ние ги видяхме. Чисто институционално разкрихме поредица от институти, центрове за върхови постижения, центрове за компетентност, които вършат чудесна работа. Вторият резултат е още по-ефектен и той е, че публикациите ни нарастват със скорост, която не виждам при други университети по света. За последните две години те са нараснали с 50%.“.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Божанков

Явор Божанков от ПП-ДБ се оплака от физическо насилие от депутат от "Възраждане"

Депутатът от Продължаваме промяната-Демократична България Явор Божанков се оплака от физическо насилие от свой колега от "Възраждане", чието име не назова. Божанков разпространи и клип във Фейсбук, в който двамата се сблъскват в един от коридорите на Народното събрание.  Божанков допълни, че случаят няма предистория и че колегата му го е..

публикувано на 08.08.24 в 16:38

Плевен засилва контрола срещу изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места

Община Плевен засилва контрола срещу изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места. Поставени са и предупредителни информационни табели. Служители на отдел "Инспекторат" съставиха акт на пореден нарушител, хванат да изхвърля едрогабаритни отпадъци на нерегламентирано място до бл. 67 в жк "Сторгозия". Инспекторите са се отзовали веднага на..

публикувано на 08.08.24 в 16:30

Германия е в повишена готовност за терористични атаки

Германия е в повишена готовност за терористични атаки заради ескалацията в Близкия изток. Това заяви германската министърка на вътрешните работи Нанси Фейзер. Според федералния министър на вътрешните работи Нанси Фейзер с оглед на опасността от ескалация на войната в Близкия изток германските органи за сигурност в момента са особено бдителни...

публикувано на 08.08.24 в 16:16

Пожар, запален от стъклени бутилки, засегна къщи и дворни места в с. Джулюница

Пожарникари от Горна Оряховица и Стражица гасят пожар в село Джулюница, община Лясковец. Пожарът е засегнал къщи и дворни места и се прехвърля към близката гора.  Пожарът е възникнал около 14:00 часа днес. В двора си жена е оставила стъклени бутилки, които, нагрети от слънцето, са станали лупи и са запалили плевник, откъдето  огънят се е разраснал..

публикувано на 08.08.24 в 16:03
Антон Славчев

Ще съберат ли ПП-ДБ подписи за освобождаването на председателя на Антикорупционната комисия?

Председателите на парламентарни групи коментираха днес в кулоарите на Народното събрание дали ще подкрепят инициираното снощи от ПП-ДБ събиране на подписи от 1/3 от депутатите за освобождаване на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев от поста.  ПП-ДБ искат освобождаване на председателя на..

публикувано на 08.08.24 в 15:37
Владимир Чуков

Проф. Владимир Чуков: Друг е бил готвен за лидер на "Хамас", но страхът от "касапина" е обърнал избора

Друг човек е бил готвен за лидер на "Хамас", но за един ден всички хора в шурата и в политбюро на палестинската групировка единодушно са променили мнението си и са избрали Яхия Синуар.  Това каза пред БНР арабистът и университетски преподавател проф. Владимир Чуков и добави: "Били са изплашени, че той вече е "касапина" и може да набеди всеки един..

публикувано на 08.08.24 в 15:32
Разкопките са заляти от вода

Отпадни води заляха археологическите разкопки в Дунавския парк на Силистра

Затлачена канализация с мокри кърпички и други отпадъци се оказаха причина археологически останки от X век да се окажат под водата в центъра на Силистра. И макар дефекта да се превърна в ефект, след оттичане на водата стана ясно и че кейовата стена в Дунавския парк е сериозно компрометирана. Има ли опасност за Патриаршеската базилика, в..

публикувано на 08.08.24 в 15:16