Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анан Кхир: "Хамас" е зараза, която копира методите на ИДИЛ

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната между Израел и "Хамас" се ожесточава с всеки изминал ден и се задълбочава. На този фон кои са друзите и какво общо имат с войната между "Хамас" и Израел? Друзите изповядват религия, отделила се от клон на шиитите през 11-и век, но не са мюсюлмани. Данните за броя им варират между 800 хиляди и 2 милиона. Живеят в Близкия Изток - Сирия, Йордания, Ливан и Израел, но не само. Друзи има в Германия, Щатите, Канада, Австралия, дори във Венецуела. Говорят арабски. 

Да бъдеш част от затворената етнорелигиозна общност на друзите е наследство. Няма как да приемете религиозното им учение, то се предава от родителите на децата, които се придържат към стари традиции и практики, пазени в тайна. Друзите вярват в прераждането. По информация от 2019 година друзите в Израел са около 143 хиляди. От 1957 г. са признати за етническо малцинство.

Представител на друзите е Анан Кхир, който е адвокат и специалист по дипломация. С него Искра Декало обсъди нападенията над друзки селища от страна на "Хамас" и "Хизбула", както и откритите у бойци на "Хамас" инструкции за отвличане и ликвидиране на хора. Въпросните бойци са неутрализирани от израелски войници в кибуците край границата с Газа. 

Г-н Кхир, за религиозна война ли става въпрос?

Президентът на Израел Ицхак Херцог показа на световната общественост ръководство как се убиват мирни граждани, намерено в личните вещи на обезвреден диверсант. Предполагам, че "указанията" са преписани от ИДИЛ. Само че от "Хамас" са отишли по-далеч в жестокостта си. Има инструкции как да опожаряват домове, чиито собственици се крият в бомбоубежищата, как да разбиват ключалките и да разстрелват хората, дори домашните им любимци, или как да ги принудят да излязат навън, за да не се задушат вътре, а после - чакайки ги до вратите, да ги посичат или отвличат. Само садисти могат да извършват такива деяния. Човешкият мозък не може да побере какви чудовищни размери може да достигне омразата. Нито една култура, нито една религия, нито едно общество не оправдава жестокостите от седми октомври. Разбирам, че от "Хамас" са имали и "стимули" за подобно поведение. За всеки пленен мирен жител им е обещаван апартамент в Газа и 10 хиляди долара кеш. Преди атаката са им раздадени опаковки с наркотика "Каптагон". Намерен е у пленените или убити бойци на "Хамас".

Като друз мога да потвърдя, че инструкциите са написани на литературен арабски, който може да се разбере от всеки, владеещ езика, независимо на какъв диалект говори.

Не мога да приема това поведение за нормално. Дори тези, които са се съмнявали, могат да се уверят, че "Хамас", като идеология и практика, е терористична организация. Вярно е, че в Газа дойдоха на власт по демократичен начин, с избори, но веднага след това направиха преврат. Избиха политическите си противници от партията "Фатах" по особено жесток начин - хвърляха ги от покривите на високи сгради. Заради нечуваната им жестокост светът не трябва да ги подкрепя и съжалява, а сме свидетели на обратното. Имат последователи в Белгия, Щатите, Турция и Китай. Това е зараза, която копира методите на ИДИЛ.

Всекидневно сме свидетели на интензивно обстрелване на северната граница от друга терористична организация - "Хизбула". Уж са религиозни врагове с "Хамас" (едните са сунити, а другите - шиити), а действат сякаш в синхрон. Вашите села са под обстрел. Защо?

В Израел има 16 друзки селища. Повечето са край северната граница и само две - недалеч от Хайфа. От тези край границата 4 са до Сирия, където за момента е спокойно, но останалите са около една от най-опасните граници - тази с Ливан.

Още в началото на войната в Газа на юг и край ливанската граница, където и преди имаше провокации, започна редовен обстрел към Израел с противотанкови снаряди. Цел са не само военни обекти, а и граждански. Ние, друзите, като евреите и останалите малцинства в северните части на страната, сме неспокойни и следим развоя на събитията. Едно от селищата, които попаднаха под ливански огън, бе друзкото Хорфеш. Израелската Гражданска отбрана препоръча на жителите да се евакуират, както останалите селища на разстояние до 2 километра от границата. Жителите на град Кирият шмоне бяха евакуирани. И добре направиха, защото на 24 октомври снаряд разруши многоетажен блок. За щастие - празен.

Но друзите отказват да напуснат земите си. Не са го правили в никакви войни. Сражават се до смърт, защитавайки домовете си, не се местят. Готови сме да бъдем щит срещу привържениците на "Хизбула" в Ливан. Там има и малка войска на "Хамас". Получаваме заплахи и от Ивицата Газа. От 1950 година Законът за задължителна военна служба се отнася не само за евреите, но и за друзите. В армията всички сме израелци, не се делим на християни, мюсюлмани, юдеи, бедуини. Враговете ни са общи. "Хамас" не се интересува какъв си по религия. Избиват зверски деца, жени, старци, хора от малцинствата... Друзите на редовна служба са над 85%, докато евреите - над 67%. Имаме и офицери на високи длъжности: генерали, командири на важни бойни звена. Сега, когато битката ни с "Хизбула" се поднови, една от първите жертви бе друзки полковник. Преди дни бе погребано тялото на друзки войник, убит от "Хамас" в онзи злокобен седми октомври.

"Хизбула" е само на 5-6 километра от нас. Там трябва да бъдат и миротворческите сили на ООН или ливанската армия, но чудно - те липсват, когато терористите ни обстрелват. Въпреки че "Хизбула" е въоръжена до зъби, не сме се сблъсквали с кръвожадност като тази на "Хамас". Двете организации имат общ покровител - Иран. Северната граница на Израел се различава от южната по това, че е планинска. По-трудно се копаят тунели без местните да разберат, макар че не е невъзможно. През лятото израелската армия откри такива тунели. Голяма част от войската е ангажирана по южната граница, но се надяваме да има достатъчно армейски части, които да ни защитят при нужда.

Напрегнати сме, въпреки че онлайн учебните занятия не са прекъснати. Продължаваме да работим и на закрито, и навън, на полето, спрямо указанията на Гражданската отбрана.

Знам, че и на ливанска територия има друзки селища. Те не признават милициите на "Хамас". Между "Хамас" и нашите момчета е имало битки. Братята ни са ги отблъснали. "Хизбула", "Хамас" и "Ислямски джихад" са опасни не само за нас, а за цялото човечество. Като адвокат, но и като гражданин, си задавам въпроса, който задават всички: как "Хамас" ни свари неподготвени? Тук обаче има златно правило: всички заедно се борим срещу общия враг, а чак след войната държавна комисия ще разследва случилото се, за да не се случва повече.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Георгиева, ИПИ

Петя Георгиева: Моито очаквания са, че ще се върви към увеличаване на пенсионната възраст

Хората все повече се интересуват какво им се полага като профилактични прегледи и изследвания, а те са съобразени с възрастта на човек и насочени към откриване на социалнозначими заболявания. Това разказа пред "Хоризонт" д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар в Хасково и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Той се..

публикувано на 01.10.24 в 12:50

Започва новата академична учебна година на Софийския университет

Новата академична учебна година на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ беше официално открита в Аулата в Ректората. Учебната 2024-2025 година на Софийския университет беше официално открита от министъра на образованието и науката Галин Цоков. "Нека Софийският университет да продължава да бъде истината и свободата, които да ни..

публикувано на 01.10.24 в 12:30

Рекорден интерес към тазгодишния Софийски маратон

Рекордните над 6000 участници ще се включат в 41-вото издание на Софийския маратон, който ще се проведе на 13 октомври. Началото ще бъде поставено от площад "Александър Батенберг" пред Националната художествена галерия. Маршрутът на състезанието преминава през центъра на София, близо до повечето исторически забележителности и емблематични сгради на..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Стачка на пристанищни работници застрашава икономиката на САЩ

Масирана стачка на пристанищни работници на Източното крайбрежие в Съединените щати и крайбрежието на Мексиканския залив спря потока на около половината кораби, използвани за океански транспорт в страната, предадоха световните агенции. Стачката, която е с искане за по-високи възнаграждения, заплашва състоянието на американската икономика...

публикувано на 01.10.24 в 12:09
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

Лондон осигури чартър за британците, желаещи да напуснат Ливан

Правителството на Обединеното кралство осигури чартърен полет от Ливан за британци, които искат да напуснат страната на фона на ескалиращото насилие. Самолетът трябва да излети от международното летище на Бейрут "Рафик Харири" утре, като приоритет ще бъдат по-уязвимите британски граждани и децата под 18 години, заявиха от Министерството на..

публикувано на 01.10.24 в 11:59
Президентът на България Румен Радев

Президентът: Държавата полага всички усилия да изведе българите от Ливан

Президентът Румен Радев посочи като най-важна задача да бъде осигурено безопасното завръщне от Ливан на всички български граждани, които искат да бъдат евакуирани. По думите му държавата полага всички необходими усилия за това:   "Искам да поздравя екипажа на правителствения самолет, службите за сигурност, естествено, отбраната, и, естествено,..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

3 години затвор за врачанин, ограбил 45 лв. от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал възрастната жена във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ.  В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти. В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 11:44