Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бензинът и дизелът вече ще са с по-ниски цени в Кипър

Снимка: Архив

В Кипър от днес бензинът и дизелът поевтиняват, тъй като влиза в сила законът за намаляване на акциза върху горивата, който бе одобрен от парламента на извънредно заседание вчера следобед. Промяната в данъчното облагане, която води до спад в цените на дребно в бензиностанциите, е антиинфлационна мярка в подкрепа на домакинствата и бизнеса.

От днес в следващите 4 месеца акцизът върху бензина и дизела ще бъде намален с 8,33 цента на литър.

Акцизната ставка за мазута ще е по-ниска с 6,39 цента на литър и ще се прилага от 15 ноември до 31 март догодина.

Фискалните разходи общо от двете данъчни промени се изчисляват на почти 26 млн. евро.

Намалението на акциза е една от 17 мерки, одобрени от правителството през октомври, за подпомагане на потребителите заради високите цени.

С решението се възстановяват по-ниските данъчни ставки върху горивата, действали в продължение на 16 месеца, които бяха прекратени от правителството от 1 юли.

Опозиционни партии, синдикати, потребителски организации, бизнесът настояваха многократно за прилагане на мярката.

Заради скъпия бензин кипърските гърци масово зареждат колите си в Северен Кипър, където при по-ниската цена на горивото и силния спад на турската лира спрямо еврото плащат с една трета по-малко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър премахва ДДС за редица стоки от първа необходимост

В Кипър от днес домакинствата ще плащат по-ниски сметки за електроенергия и ще пазаруват по-евтини продукти без ДДС. Промяната се дължи на влизащите в сила от 1 ноември нови антиинфлационни мерки, одобрени от правителството през октомври. В..

публикувано на 01.11.23 в 04:48
Старият град в Лимасол.

Кипър: Близо 4 млн. евро безвъзмездни помощи за традиционни ресторанти и магазини

Близо 4 млн. евро безвъзмездна финансова помощ предоставя правителството на Кипър за обновяване на ресторанти и магазини, предлагащи традиционни кипърски продукти. От днес те могат да подават заявления за включване в новия план за субсидиране на..

публикувано на 02.11.23 в 08:05

Заради нелегалните мигранти Кипър затяга достъпа до социални помощи

Кипър затяга достъпа до социални помощи като мярка за ограничаване на нелегалната миграция. Промените в законодателството, които правителството прие и внася за одобрение в парламента, целят да направят страната по-малко привлекателна дестинация за..

публикувано на 02.11.23 в 11:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет..

публикувано на 26.07.24 в 19:40