Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вероятно има натиск срещу Турция да предприеме по-категорични действа спрямо "Хамас""

Мариян Карагьозов: Продължава стремежът на Турция да търси посредническа роля в Близкия изток

Не се забелязват твърде конкретни антиизраелски политически или други действия, посочи журналистът

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Стремежът на Турция да търси посредническа роля в Близкия изток продължава, изказа мнение пред БНР Мариян Карагьозов, журналист и историк от Института по балканистика при БАН. 

"Първоначално позицията на Ердоган беше доста сдържана. Но ударът по болницата в Газа доста промени нещата. Преди това в Турция митингите срещу Израел се организираха от проислямски организации или партии, но не и от управляващата Партия на справедливостта и развитието. След това обаче реториката на Ердоган се втвърди и митингът миналата събота беше организран от Партията на справедливостта и развитието", коментира той в интервю за предаването "Събота 150".

Той отбеляза, че в Турция има бойкот на израелски стоки и призиви за бойкот на израелски компании

"Въпреки това не сме забелязали твърде конкретни антиизраелски политически или други действия. Беше обявено единствено, че се замразява енергийното сътрудничество между двете страни, но по скоро ставаше въпрос за обсъждане на бъдещи проекти отколкото на конкретно функциониращи проекти", подчерта журналистът.

Карагьозов цитира анализатори, според които подкрепата на Турция за "Хамас" е по скоро в политически план, отколкото във военен или финансов

"В Близкия изток "Хамас" по скоро често е наричана организация на съпротивата, като част от ос на съпротивата, отколкото терористична организация. Турция е страната, която е на 5 място по брой журналисти, които отразяват конфликта в Газа. Турското обществено мнение вижда последиците от израелските бомбардировки, вижда използването на белия фосфор, вижда последиците от бомбардировки срещу цивилни обекти, което определено дава по-различна перспектива към случващото се в Близкия изток, отколкото тази, с която ние като западна аудитория сме свикнали", коментира той.

Според него разрастването на конфликта не е в интерес на никой в региона. И още: 

"Вероятно има натиск срещу Турция да предприеме по-категорични действа спрямо "Хамас". Вероятно зад кулисите има такива искания към Анкара. До момента Турция продължава да прилага тази стратегическа автономия и тази политика, насочена основно към защита на националните си интереси".

"Партията на Реджеп Ердоган управлява повече от 20 години. Това е 1/5 от републиканското управление на Турция. Това е политическият лидер в демократичната история на Турция, който най-дълго се е задържал на власт", коментира Мариян Карагьозов за навършените вече 100 години от създаването на Турската република. По думите му идеята за автономен курс се е проявявала няколко пъти. 

По думите му в страната има доста разнообразни групи, които поради различни причини изпитват недоверие към западните държави в политически план

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националният отбор по ветроходство в клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" с три места в златен клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" проведе своите тренировки през тази седмица в Балчик. Само преди дни младите надежди на България се завърнаха от европейското първенство, провело се в Италия. Класирането на състезателите до 15 годишна възраст им отреди три места в златен клас, което при силната конкуренция е огромно..

публикувано на 15.07.24 в 12:15

Четвърти ден военни участват в потушаването на пожари

Четвърти ден армията участва в гасенето на пожарите в страната. Над 200 военни са се включили до момента. Тази сутрин хеликоптер излетя за района на Свиленград, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Имаме в района на Пловдивско 61-ва бригада, в Студена също имаме, Тополовградско, наши хора. Всички модули, които имат..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Белица защити кмета Радослав Ревански и Делян Пеевски

Жители на община Белица защитиха кмета Радослав Ревански в декларация, публикувана във Facebook страницата на общината. В нея хората изразяват и категорична подкрепа за Делян Пеевски в опитите му да обедини хората и избирателите на ДПС.  След серията декларации от  общинските  структури  на ДПС миналата седмица, последвани и от позиция..

публикувано на 15.07.24 в 12:09

Годишната инфлация през юни е 2,5%, спрямо май има 0,2 на сто дефлация

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на..

публикувано на 15.07.24 в 12:04
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест за Паскал, обвинен за ОПГ с бившата шефка на Митниците

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 11:59
Калин Стоянов

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна.  Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  По думите му все още обстановката  остава сложна .  220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма Продължава..

публикувано на 15.07.24 в 10:52

Социалното министерство предлага линията на бедност през 2025 г. да стане 638 лв.

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията на бедност по закон се актуализира ежегодно спрямо данните от изследването на "Евростат" -..

публикувано на 15.07.24 в 10:39