Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В софийската синагога почетоха паметта на загиналите при нападенията на "Хамас" срещу Израел

Снимка: Добромир Видев

С едноминутно мълчание започна възпоменателната церемония в Софийската синагога в памет на загиналите по време на терористичната атака в Израел на 7 октомври т. г. Отправена беше и молитва за здравето и освобождението на заложниците.

Председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар, който ръководи церемонията, обясни пред журналисти, че събитието днес е в съответствие с еврейската традиция. Тридесет дни след като почине наш близък, ние се събираме да се помолим за душата му, посочи той. Оскар отбеляза, че на 7 октомври т.г. бяха зверски убити над 1400 човека и днес ще почетат тяхната памет и ще се помолят за здравето на отвлечените 240 заложници.

Председателят на

Във възпоменателната церемония участват председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепремиерът Илияна Йотова, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Сред присъстващите е кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на отбраната Тодор Тагарев, роднини на отвлечени израелски граждани, представители на институциите, на дипломатическия корпус, общественици.

Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи няколко послания преди началото на церемонията. Първото послание е за това никога да не свикваме с насилието и за това, че терористите, където и да са по света, ще срещнат нашия много твърд и много категоричен отговор, заяви тя. Второто ми послание е да бъдем изключително нащрек към всички прояви на антисемитизъм, които, за съжаление, в момента заливат Европа, посочи Йотова. Тя отбеляза още, че е горд представител на народ, който преди 80 години защити своите евреи и успя да не изпрати в лагерите на смъртта 50 хиляди човека. По думитѝ този пример трябва да е пример за всички.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов каза пред журналисти, че е тук, защото посланието е много ясно и е едно. Прокуратурата ще бъде абсолютно безкомпромисна към всякакви прояви на антисемитизъм, на радикален ислям и към всякакви форми на подготовка, пропаганда на война, на терористични актове или на подкрепа на подобни действия, заяви той. Сарафов посочи, че ще подходят с нулева толерантност към всякакви подобни прояви.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.

От РСМ се очаква да прилага добросъвестно всички двустранни споразумения, в т.ч. и протоколите към тях

"Това, което се очаква от Северна Македония, е много ясно изразено в последния доклад по разширяването - съществуващите двустранни споразумения да бъдат прилагани добросъвестно от всички страни, в т.ч. споразумението от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество с България, в т.ч. и протоколите към него", заяви..

публикувано на 13.05.24 в 14:31
Молебен за медицинските сестри в храм

Валентина Цекова: Да се направи безплатно обучението за медицински сестри и да се увеличи заплащането

За съжаление, в момента системата се крепи на пенсионираните медицински сестри. Тази професия трябва да стане оценена, а в момента момичетата се чувстват недооценени. Заплащането трябва да се увеличи, в момента е около 1500 - 2000 лева и затова сестрите работят на по 2–3 места, за да си осигуряват комфорт.  Това коментира в интервю..

публикувано на 13.05.24 в 14:21
Даниела Николаева

След наводнение от пороя преди дни все още не работи Домашният социален патронаж в Плевен

В Плевен продължава отстраняването на пораженията, които нанесе природната стихия на 8-и май. Тогава в продължение на 40 минути се изля голямо количество дъжд с градушка. Все още се прави оглед на щетите, след което Общината ще потърси помощ от държавата.  Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия) Плевен се възстановява след..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Задържаха двама младежи за агресия в Спешна помощ - Перник

Задържани са двама 18-годишни младежи, които са проявили агресия в Центъра за спешна помощ в Перник. Младежите са счупили стъкло на врата в отделението и отправяли закани към персонала. Недоволството си обяснили с бездействие от страна на медиците, които трябвало да окажат спешна помощ на техен приятел на 16 години. По случая е..

публикувано на 13.05.24 в 13:58
Снимката е илюстративна.

Полицейска патрулка се удари в ограда на жп светофар в Монтана

Полицейска патрулка се удари в желязна ограда на железопътна светофарна уредба в Монтана. Инцидентът е станал тази нощ малко след 3:00 часа. Има нанесени щети. Униформените в колата не са пострадали Полицията в Монтана изяснява причината за пътнотранспортно произшествие със служебен автомобил на местното Районно управление. При инцидента колата е..

публикувано на 13.05.24 в 13:46
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: По темата "Кризи" сме като скачени съдове с ЕС

По темата "Кризи" сме като скачени съдове с Европейския  съюз . Това каза пред БНР дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева, бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев. "Националните теми (в предизборната кампания - б.р.) са толкова много и толкова тежки, че изместват фокуса на внимание от европейските теми, които също не са за..

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Какви са мащабите на детската престъпност във Великотърновско през 2023 г.?

241 деца са извършили различни престъпления през миналата година в област Велико Търново.  Сред най-разпространените са кражбите, сочат данните на Териториалното статистическо бюро.  51-о от децата са крали от магазини, 22 са извършили джебчийски кражби, а 5 деца са участвали в кражби с взлом. 47 са децата, участвали в престъпления с наркотици...

публикувано на 13.05.24 в 13:21