Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Притежаването на райски газ във Великобритания вече е престъпление

Снимка: архив

Притежаването на райски газ от днес става престъпление в Обединеното кралство. Сега категоризиран като наркотик от клас C, притежанието на райски газ, заради неговите „психоактивни ефекти“, ще носи присъда до две години затвор.

Диазотният оксид, известен повече като райски газ, чиято употреба води обикновено до състояние на еуфория, може да увреди нервната система. Той е един от най-често използваните „развлекателни наркотици“ във възрастовата група от 16 до 24 години. Съгласно новите правила онези, заловени в незаконно притежание на наркотика, вече могат да бъдат изправени пред съд и да получат затворническа присъда до 2 години или неограничена глоба. 

Присъдата може да достигне до 14 години за доставка или производство. 

Правителството казва, че забраната ще се бори с антисоциалното поведение и ще намали вредите за здравето на потребителите. 

Експерти обаче по-рано предупредиха да не се налага забрана, като казаха, че тя би била непропорционална на нивото на вредата, която причинява райският газ. Правителството реши да не последва съвета на експертите, защото има други по-важни фактори, които наклоняват везните в полза на забраната. Посочват се смъртни случаи в резултат на инциденти при шофиране от употребили райски газ.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Различни инициативи по цял свят по повод Международния ден на Слънцето (обновена)

В много страни по света днес започват различни инициативи по повод Международния ден на Слънцето, който цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие.   Международният ден на слънцето цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие...

обновено на 03.05.24 в 08:37

Иван Сунгарски: Имаме страхотен капацитет, трябва само да намерим себе си

Имаме страхотен капацитет, трябва само да намерим себе си . Това каза пред БНР Иван Сунгарски - народен представител от СДС в 37-ото и 38-ото Народно събрание.  "Винаги има надежда, когато имаш нагласата да се вгледаш в себе си. Надявам се, че тази бездуховност, тази безотговорност на хората, които имат отговорността да управляват тази държава,..

публикувано на 03.05.24 в 08:21
Джо Байдън

Байдън е категоричен, че протестите в САЩ няма да променят политиката му към Израел

В Съединените щати продължават студентските протести срещу войната в Ивицата Газа и в подкрепа на палестинското ѝ население . Близо триста души са арестувани - в Колумбийския университет и в Сити колидж - след пропалестинските протести в Ню Йорк. Пропалестински демонстранти бяха арестувани в различни университети в САЩ..

публикувано на 03.05.24 в 08:15
Реджеп Тайип Ердоган

Турция прекъсна търговията с Израел заради войната в Газа

Турция прекъсна всякаква търговия с Израел като наказателна мярка срещу Тел Авив заради войната в Ивицата Газа, при която са загинали над 34 хиляди палестинци, съобщава държавната телевизия Те Ер Те. Турското министерство на търговията обяви, че мерките ще бъдат в сила, докато Израел позволи "непрекъснат и достатъчен поток"  от хуманитарна..

публикувано на 03.05.24 в 08:10

Задържани демонстранти против закона "за чуждестранните агенти" в Грузия

В Грузия хиляди демонстранти блокираха снощи Площада на героите в столицата Тбилиси при протестите срещу закона за "чуждестранните агенти".  Има арестувани, предава Ройтерс. Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта, смятан за подобен на руския закон. Сблъсъци в Груция между полиция и протестиращи против закона за..

публикувано на 03.05.24 в 08:03

Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за постигането на справедлив мир в Украйна. По време на визита в Киев британският министър на външните работи Дейвид Камерън обеща най-големия пакет с помощи от Великобритания досега. Зеленски каза, че официални..

публикувано на 03.05.24 в 07:52

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят..

публикувано на 03.05.24 в 07:44