Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо бюджетът отново се превръща в заложник на сложните отношения в некоалицията?

| Репортаж
Снимка: Ани Петрова

За пореден път бюджетът се превръща в заложник на сложните отношения в некоалицията, а след местния вот лодката на "сглобката“ все повече се клати в бурните политически води. Ден след балотажите на извънредно заседание правителството – в отсъствието на премиера и вицепремиера, прие промените в данъчните закони и се разбърза да ги внесе в парламента. Там обаче те ще престоят по-дълго от очакваното, тъй като ключовото заседание на ресорната бюджетната комисия бе отменено, след като ГЕРБ и ДПС отказаха да влязат в пленарната зала. 

"Поради отпадналите мерки за събираемост МФ не подкрепя бюджета в този му вид". 

Архивният запис на думите на финансовия министър Асен Василев е от лятото, когато на среднощно заседание на бюджетната комисия най-важният финансов закон бе пренаписан до неузнаваемост. Утрото, казват, е по-мъдро от вечерта. 

"Отстъпих от доста неща. Колегите се съгласиха с някои – за касовите бележки на ресторантите", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на следващия ден в характерната си утринна изява: 

"За да отидем на по-голямата цел - еврозоната и да не вдигнем допълнително инфлацията ще се съгласим и ще подкрепим в зала това, което Асен Василев и колегите предлагат".

И след тези думи в една топла юлска сутрин – след 21 часа в пленарната зала, бюджетът за тази година бе гласуван. Компромиси имаше от всички страни, а най-големият – с качеството на приетите текстове. Зададен бе и тонът на политическия живот у нас – ГЕРБ и ДПС си избират темата на деня, след това – всички тичат след тях. Пример – "Лукойл" и дерогацията за внос на руски петрол.  

"Лукойл" както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера, че ще си платят над 500 милиона, които се опитаха да скрият от българските граждани. Ако това не се случи, ще внесем проекта и ще отнеме дерогацията", заяви другият всекидневен глас в новинарския поток – депутатът от ДПС Делян Пеевски. 

Но да се върнем към горивата, защото там има още един говорител, който се представя почти като опозиционер: 

"И се оказа, че сумата, която към август е трябвало да внесе "Лукойл", е 622 милиона". 

Горива, енергийни помощи и "Лукойл" – толкова много проблеми, част от които наследени от не чак толкова далечното минало. Сега обаче са облечени в размяната на реплики между двама политици, между които има момчешка вражда. Ние си знаем, че има "хасковска" закачка между Делян Добрев и Асен Василев, но депутатът от ГЕРБ дори заплаши със съд премиера: 

"С удоволствие очаквам да видя това"

На Николай Денков често му се налага да опровергава твърдения на представители на ГЕРБ. Например – за териториалните планове. 

"Тези изявления лъжат хората". 

Коментарът бе направен, след като от ГЕРБ размахаха списък с фирми, за които твърдят, че предварително имат обещание да получат средствата за териториалните планове. И протести не липсваха.

"Позволиха на едни нахлебници да напишат ПВУ, в който имаше абсолютно различни неща от това, за което се беше говорило", бе официалната теза на Димитър Манолов от КТ "Подкрепа", изказана в "Неделя 150". 

Отговор на въпроса защо толкова години никой не каза на хората, че и с протести, и без – все до затваряне на мините ще се стигне, нямаше, защото не бе удобно. В крайна смета – сценарият бе познат. Премиерът преговаря.

"Тези точки ще бъдат изпълнени с една уговорка - че не противоречат на европейски регламенти". 

Само че много бързо на Денков му бе поискана сметка за свършеното в парламента, защото договореното бе скрепено и с решение на Народното събрание. То хич не бърза с бюджета и данъчните закони, които са заложник на политическите отношения – преди и след местния вот. 

"С връщането на ДС в София бонус – донос си върви като нещо реално". 

"За нас това  е една репресия". 

И отново рамо до рамо – ГЕРБ и ДПС отхвърлиха предложението за връщане на ДДС за ресторантьорите на 20 %, каквато бе ставката преди пандемията. През лятото обаче депутатите бяха единодушни – в средата на годината данъци не се променят, но от началото на следващата – връщаме ставката на мястото ѝ. 

Самият бранш говори с аргументите на ГЕРБ и отклонява трудните въпроси, а Василев като че започна да поддава на натиска: 

"Да има минимални ставки за персонал, които са по-високи от минималната работна заплата, което да изсветли трудовите доходи. Тогава 9 - те процента могат да останат като временна мярка", каза финансовият министър след безсънната изборна нощ, в която Борисов заяви: 

"Може ли да няма един инфраструктурен проект в държавата?". 

Отново отговор:  

"Има пари за капиталови разходи". 

И така до безкрай – обещание, обвинение, оправдание – и то без да споменаваме ролята на опозиция и президента. Какво ще стане, предстои да видим – най-вероятно още безсънни нощи и политически страсти, а залогът е голям, обещанията - също: 3 % дефицит на начислена основа, средногодишна инфлация от 4,8 на сто и ръст на икономиката с 3,2 %, членство в еврозоната – 1 януари 2025 година. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21