Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел предлага ЕС да закупи зърно от Украйна за нуждаещите се от храна в Газа

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи ЕС да закупи зърно от Украйна и да го изпрати на нуждаещите се от храна в Газа. Той каза това по време на дебат, посветен на заключенията от последната среща на европейските ръководители през октомври. "Това е много силно символично действие и ефективен начин да се помогне и в двата конфликта", изтъкна Мишел.

По думите му, нищо не може да оправдае жестокостта срещу Израел.

"Подкрепяме правото на Израел да се защитава. Това обаче трябва да стане според правилата на международното хуманитарно право“, изтъкна Мишел и отново заяви, че ЕС трябва да продължи да помага и на Украйна. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политическите реакции на акцията срещу Гайтански

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи като странни действията на Прокуратурата, свързани с акцията в имоти на бизнесмена Румен Гайтански:  "Странно защо Прокуратурата в момента се задейства за лице, което според медиите, е свързано с Доган, тоест Прокуратурата удря Доган, което означава, че Пеевски, който е собственикът на Прокуратурата,..

публикувано на 14.08.24 в 11:46
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

И икономическият министър запазва поста си в кабинета на Горица Грънчарова - Кожарева

Още един министър остава в служебното правителство на Горица Грънчарова - Кожарева. Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов е приел предложението след среща с Кожарева, съобщиха от екипа на Николов. В новото правителство потвърдиха участието си и финансовият министър Людмила Петкова, министърът на образованието Галин Цоков и..

публикувано на 14.08.24 в 11:35

ББР: Още през 2021 г. подадохме сигнал до прокуратурата за кредита на Гайтански

Още през 2021 г. подадохме сигнал до прокуратурата за този кредит. Така Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор и член на УС на ББР, коментира спорното плащане, отпуснато на фирма на бизнесмена Румен Гайтански , което в момента се разследва. Става въпрос за близо 150 милиона лева. Прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията обискират имоти..

публикувано на 14.08.24 в 11:15

Спецакция и във фирма, изпълнявала поръчки при управлението на Хасан Азис в Кърджали

Антимафиоти влязоха в офиса на фирма "ПСП строй" в Кърджали. В нея участва бившият президент на футболен клуб "Арда" Петър Пешев, на чието име се водят още 6 фирми. Проверяват се документи и се разпитват свидетели. Няма официална информация за полицейската акция, но според запознати тя е във връзка с разследването на кредита, отпуснат на фирма..

публикувано на 14.08.24 в 11:06

Ръст на инфлацията във Великобритания

Във Великобритания за първи път от декември насам бе отчетено увеличение на инфлацията.  Инфлацията се е повишила над набелязаната цел от 2 до 2,2 процента през юли, показват официалните статистически данни. По-рано икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение до 2,3%.  Последните данни, макар и да са нед целта, са значително..

публикувано на 14.08.24 в 10:36

Тихомир Безлов: При сблъсъка в ДПС се смята, че Румен Гайтански е от страната на Доган

" При този сблъсък, който наблюдаваме в ДПС, се смята, че Румен Гайтански е от страната на Ахмед Доган. Това е популярното обяснение в момента. Направи впечатление, че този заем от Българската банка за развитие дълго време не беше тема на правоохранителните органи . Сега изведнъж се ускори усилието". Полицейско-прокурорска акция: Обискират имоти..

публикувано на 14.08.24 в 10:36

Птицевъди искат да се забрани вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дни и заплашват с протести, ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 10:34