Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон призова за хуманитарна пауза в Ивицата Газа

Френският президент Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия е превзела след близо 10-часови сражения база на групировката "Хамас" в северната част на Газа, предаде ДПА. 

Агенцията се позовава на говорител на израелските сухопътни сили, според когото в битката са участвали и бойци на "Ислямски джихад". По думите му, базата се намира в бежанския квартал "Джабалия", като от нея са били конфискувани голямо количество оръжия. 

Междувременно френският президент Еманюел Макрон призова за хуманитарна пауза в Ивицата Газа. Това стана на международна конференция в Париж за решаването на хуманитарната криза в палестинския анклав. 

Там е и палестинският премиер, но не и представител на Израел, отбелязват световните агенции.

Представители на над 80 държави и международни организации заседават в Париж в опит за координиране на помощта за жителите на анклава със специално внимание към подкрепата за ранените.

"Ситуацията е сериозна и се влошава всеки ден", каза той, призовавайки за "незабавна хуманитарна пауза" в Газа, за да се защити цивилното население. Той добави, че Франция ще увеличи помощта си за Газа до 100 милиона евро.

Макрон също така заяви, че "никой не може да каже, че "Хамас" не е опасна терористична групировка" и че трябва да се предприемат мерки за прекратяване на нейното финансиране и санкциониране на онези, които са свързани с атаката срещу Израел от 7 октомври, която постави началото на настоящия конфликт.

Той повтори, че Израел има право да се защитава, но също така има "изключителната отговорност" да зачита правата на цивилните и да ги защитава.

За първи път от началото на конфликта той призова за международни усилия за прекратяване на огъня. "Защитата на цивилното население е едно от условията, за да бъде ефикасна борбата ни срещу терористите" настоя той.

Според Макрон с атаката срещу Израел "Хамас" обрича населението в Газа на ужасни последици. Той призова към незабавно освобождаване на израелските заложници, но наблегна, че всеки човешки живот е ценен и в това няма двойни стандарти. 

Елисейският дворец заяви, че президентът ще разговаря по телефона с израелския премиер Нетаняху. 

Конфликтът в Газа е като "горски пожар", който може да се разпространи в целия регион, предупреди координаторът на ООН за хуманитарната помощ Мартин Грифитс и подчерта:

"ООН не може да бъде част от едностранно предложение да бъдат изтласкани палестинците в т. нар. "зони за сигурност". Няма да участваме в това".

Генералният секретар на Норвежкия съвет за бежанците Ян Егеланд изтъкна, че незабавното прекратяване на огъня е крайно необходимо:

"Не можем да чакаме повече за хуманитарно примирие на територията на Газа за цялото цивилно население. Не можем да чакаме да бъде премахната обсадата, която е колективно наказание за милиони деца".

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 души са ранени при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали

Седем души са ранени, сред тях и дете, при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали. Инцидентът е станал по време на проливния дъжд в района малко след 19.30 часа. Пострадалите са отведени в спешния център, откъдето съобщиха, че раните им са порезни и състоянието   стабилно без опасност за живота. По време на инцидента в салона е..

публикувано на 05.08.24 в 21:26

ЕК предостави на Италия 11 млрд. евро от петия транш по ПВУ

ЕК предостави на Италия 11 милиарда евро от петия транш по Плана за икономическо възстановяване и устойчивост (ПВУ). В комюнике на правителството се посочва, че плащането е в резултат на положителната оценка на Европейската комисия, официално приета на 2-ри юли, свързана с 53 цели и задачи отнасящи се до петия транш. С това, се казва още в..

публикувано на 05.08.24 в 20:20
Пожар в Кипър

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба в Кипър за предизвикване на пожари

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба ще се налагат в Кипър за предизвикване на пожари. Правителството затяга санкциите с изменения в шест законопроекта, които то одобри на заседанието си днес. Избухналите през това лято и през последните години пожари нанесоха огромни щети на острова. Целта на приетите промени е с модернизация на..

публикувано на 05.08.24 в 20:16

"Скоуп рейтингс" очаква България да влезе в еврозоната до 2026 г.

Рейтингова агенция "Скоуп рейтингс" (Scope Ratings) обяви, че запазва кредитния рейтинг на България на ниво "BBB+" с положителна перспектива в местна и чуждестранна валута. Това се посочва в сайта на агенцията, предаде БТА. Базираната в Берлин "Скоуп рейтингс" е агенция, призната от ЕС и от Европейската централна банка (ЕЦБ) за външна..

публикувано на 05.08.24 в 20:14

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС започнаха по традиция от Русе

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили започнаха по традиция от Русе, където Дунавската флотилия поставя началото на военноморското дело в Княжество България. С поднасяне на венци пред паметната плоча на първия командир на Дунавската флотилия кап. л-т Александър Конкевич и пред Паметника на моряка..

публикувано на 05.08.24 в 19:55

Община Горна Оряховица иска пренасочване на средства за ремонт на водопроводите на с. Драганово

Община Горна Оряховица се отказва да ремонтира един от възловите си булеварди и иска от регионалното министерство и НС парите да бъдат пренасочени за ремонти на водопроводите за село Драганово. До решението се стигна след протестите с блокади от миналата седмица на местните хора, които са на драстичен воден режим. В Драганово живеят..

публикувано на 05.08.24 в 19:43
 Димитър Главчев

Главчев: Не е работа на МС да дава оценка на внесени от депутати законопроекти

С думите, че "не е работа на министерският съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите", Главчев коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. Предлага се заместник-председателите на Сметната палата да се избират по утвърдена от парламента процедура директно от Народното събрание, без да е..

публикувано на 05.08.24 в 19:38