Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският бизнес ще настоява за енергийни помощи и през следващата година

Цветан Симеонов: В Европа има хроничен недостиг на квалифицирана работна ръка

Снимка: Pixabay

Българският бизнес ще настоява за нови енергийни помощи и през следващата година. Обезпечаването с енергия и суровини е основният проблем не само на българската, но и на европейската икономика, показва европейското икономическо проучване за очакванията на бизнеса за 2024 година. 

Изследването беше представено от Българската търговско-промишлена палата, партньор на Европейската асоциация на търговско-промишлените палати. 

Българският и европейски бизнес все още носи наследството от пандемията, високите цени на енергията и суровините и нарушените вериги на доставки.

Нашите фирми смятат, че държавата не прави достатъчно за достъп до евтини суровини и ще настояват срока на енергийните компенсации, които получават до края на годината, да бъдат удължен и през следващата, съобщи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов: 

"Очаквайте да предложим мерки за продължаване. Ние имаме една от най-успешните формули за съдействие на бизнеса, но всяка формула се нуждае от усъвършенстване"

В момента бизнесът получава компенсации в размер на 100 процента от разликата между средномесечната борсова цена и базовата цена от 200 лева за мегават час електроенергия. 

Другият основен проблем на европейската и българската икономика е липсата на квалифициран работен персонал и разходите за труд. И въпреки това, голямата част от българските компании в проучването очакват да бъдат наети повече работници през 2024 година:

"Няма сектори, това важи и за Европа, и за България, които да са напълно доволни от желаещите да работят, които имат квалификация за това. В Европа има хроничен недостиг на квалифицирана работна ръка. Въпросът за внос на работна сила в България е от ключово значение в перспективите за ръст на икономиката.

Очакванията за намаляване на заетостта са по-малки, отколкото предишната година". 

40% от анкетираните български компании очакват ръст на инвестициите. 54 на сто оценяват положително бизнес средата и очакват още по-добри условия през следващата година.

Българският бизнес разчита предимно на продажби на вътрешния пазар, едва 9% очакват износът им да нарасне.

Европейските институции продължават да налагат нови регулации за фирмите, а тежестите за малките и средни предприятия са най-големи, посочи още председателят на Търговско-промишлената палата. И отбеляза, че спадът при автомобилната индустрия в ЕС ще се отрази и на българските заводи, които произвеждат части за автомобили

Европейско икономическо проучване за очакванията на бизнеса в България и Европа през 2024 година се организира за 31-ви път от Европейската асоциация на търговско-промишлените палати. Провежда се ежегодно в 27 европейски държави. У нас проучването е проведено в периода август-септември 2023 година. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не се осъществиха очакваните над 100 крайнодесни протеста във Великобритания

Хиляди демонстранти против расизма излязоха по улиците на множество английски градове, след като полицията предупреди, че се очакват над 100 крайнодесни протеста.  Събиранията на местата, където се очакваха антиимигрантски протести, включително в Северен Лондон, Бристол и Нюкасъл, бяха предимно мирни и спокойни. Хората скандираха и държаха плакати с..

публикувано на 08.08.24 в 03:37

Кипър ще насърчи връзката между научни разработки и индустрията

С 6 млн. евро в Кипър ще се насърчава свързването на научните разработки синдустрията, за да се постигне икономически растеж. Новата програма е отворена за кандидатстване от 8 август, обявиха от Фондацията за изследвания и иновации. Програмата, наречена „Съвместно развитие“, е насочена към постигането на по-близко сътрудничество между бизнеса и..

публикувано на 08.08.24 в 03:21
Тейлър Суифт

Тейлър Суифт отмени концертите си във Виена

Американската певица Тейлър Суифт отмени три концерта във Виена заради заплаха за сигурността, съобщи Би Би Си. Те трябваше да се проведат на 8, 9 и 10 август, но след арести на двама души в Австрия, за които се твърди, че са подготвяли предполагаемо нападение, организаторите на концертите са решили да не се провеждат. Хората, които са закупили билети за..

публикувано на 08.08.24 в 01:17

Патриарх Даниил отслужи в Перник архиерейска вечерня

Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи архиерейска вечерня с молебен канон на Св. Богородица в пернишкия храм "Свети Иван Рилски“. Камбанен звън възвести пристигането на патриарха. Негово светейшество бе съпроводен от първия викарий на Софийския митрополит Браницкият епископ Пахомий.  Пред централния пернишки храм "Св. Иван Рилски"..

публикувано на 07.08.24 в 21:19

Националният превозвач продължава да лети до Израел, но с променени часове от 9 до 13 август

"България Еър" продължава да изпълнява полетите между София и Тел Авив, като по препоръка  на летищните власти в Израел от 9 до 13 август полетите ще бъдат преместени в светлата част на денонощието, съобщиха от националния превозвач.  Подробности - на сайта на компанията.

публикувано на 07.08.24 в 21:09

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск - най-новото бойно поле между двете страни. От вчера украински войски водят бой около руското градче Суджа, откъдето преминава последният действащ газопровод от Русия за Европа през Украйна. Хиляди руснаци бягат от районите на Курска област по границата..

публикувано на 07.08.24 в 20:44

Локализиран е големият пожар в Сакар планина, избухнал край с. Черепово

Пожарът край харманлийското село Черепово е локализиран, съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров.  "На терен продължават да са 14 екипа на пожарната и 2 тежки машини. Всички пътища в областта са отворени. Изгорелите площи са 12,000 декара -  смесена гора, сухи треви и храсти". Пожарът край Черепово се очаква да бъде..

публикувано на 07.08.24 в 20:29