Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на

Кипър ще дава субсидии, за да се утвърди като дестинация за религиозен, спортен и здравен туризъм

Снимка: БНР архив

Правителството на Кипър ще субсидира развитието на алтернативни форми на туризъм, като религиозен, спортен и уелнес туризъм.

Три нови плана за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в тези направления са отворени за кандидатстване, обявиха от министерството на туризма в Никозия.

5 млн. евро е бюджетът на новата програма за насърчаване на здравния туризъм, чиято цел е Кипър да се утвърди като целогодишна дестинация за него.

Субсидията се предоставя за модернизиране на хотели, места за туристическо настаняване, съоръжения, за да се разширят предлаганите услуги за хора със здравословни проблеми, нуждаещи се от рехабилитация.

Религиозният и спортният туризъм ще бъдат подкрепени с безвъзмездно финансиране по плана за "създаване и модернизиране на инфраструктура от специален интерес", както е записано в Националната стратегия за туризъм до 2030 г. Субсидията ще покрива до 75% от общите разходи, като максималният й размер е 20 000 евро.

До 200 000 евро за три години могат да получат компаниите, независимо от техния размер, по програмата за модернизиране на ресторанти и магазини, продаващи традиционни местни хранителни продукти.

Чрез трите плана, които стартират, ще се обогати кипърският туристически продукт и ще се подобри неговата конкурентоспособност, подчертаха от туристическото министерство.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души. 81% от българите ползват..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години. "Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции,..

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова. Голямата международна подкрепа за..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че въпросите свързани с климата са един от трите основни приоритета пред правителствата им. В много..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

Светът е преживял най-горещия април в историята на измерванията

Месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията. Светът е преживял най-горещия месец април в историята на измерванията, с което се запълва поредица от 11 поредни месеца с подобрени температурни рекорди, съобщи службата за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз, цитирана от световните осведомителни..

публикувано на 08.05.24 в 22:32
Ярослав Димитров - председател на РИК-Плевен.

В Плевенско 261 кандидати се борят за 8 депутатски места

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за 8 места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. "Имаме 261 кандидата в 15 МИР – Плевен, които са в 31 листи, от които 20 са на политически партии, а 11 - коалиции от партии. Най-възрастният е на 92 години и е от коалиция "Неутрална България", а най-младият е на 23 от..

публикувано на 08.05.24 в 22:18

Петков: Ако ГЕРБ не могат да се отърват от зависимостта си от Пеевски, ще се борим от страната на опозицията

"Продължаваме промяната- Демократична България" може да разговарят с ГЕРБ за бъдещо управление, но само ако бъде сложен край на зависимостта на ГЕРБ от Пеевски, заяви в Перник съпредседателят на "Продължаваме промяната" и водач на листата в Перник и в 23 МИР- София Кирил Петков. Пред журналисти в Перник Кирил Петков подчерта, че "Продължаваме..

публикувано на 08.05.24 в 22:04