Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзорният съвет на НОИ обсъжда утре проектобюджета на ДОО

Снимка: Ани Петрова

От 1-ви януари догодина максималният осигурителен доход става 3750 лева вместо досегашните 3400 лева, а така наречената "вдовишка добавка" се повишава от 26,5 на 30% от пенсията на починалия съпруг. Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване, който ще бъде обсъден утре на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. 

Намеренията на правителството са таванът на осигуровките да продължи да расте и през 2025 и 2026 г. и да достигне съответно 4130 и 4430 лева. 

Проектобюджетът предвижда минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се и на земеделските стопани и тютюнопроизводителите да се увеличи от 780 на 933 лева.

Вече стана ясно, че се предвижда ръст на пенсиите с 11% от 1-ви юли догодина по швейцарското правило – 50% от ръста на инфлацията плюс 50% от ръста на средния осигурителен доход. За 2024 г. разходите за пенсии нарастват с близо 2,5 млрд. лева спрямо 2023 г. От 1-ви юли минималната пенсия става 580,57 лева. 

На 780 лева се запазва размерът на обезщетението за отглеждане на дете до две годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя). Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице - 540 лева. Запазват се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 18 лв., както и максималният му дневен размер – 85,71 лева.

Междувременно стана ясно, че на 22-ри ноември ще се събере на първо заседание работната група, която беше създадена с участието на финансовото министерство, бизнеса, синдикатите, за създаване на механизъм, по който да се определя максималният осигурителен доход. 

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище

Ученик на 13 години от Хасково е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Снощи в 23:40 ч. в Районното управление в Хасково се е явила 35-годишна жена, която съобщила, че 13-годишният ѝ син не се е прибрал след училище. Момчето Дениз Рамадан Яшар преди месец също не се е прибрал, но тогава е бил намерен..

публикувано на 11.05.24 в 14:08

Събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Певци и танцьори се събраха в Хасково за 58-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са от всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи 14, ансамблите 8, индивидуалните изпълнители са 40, а съставите, представящи народните обичаи, са три...

публикувано на 11.05.24 в 13:55

Традиционният празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът: "Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите,..

публикувано на 11.05.24 в 13:40

Около 300 000 палестинци са се евакуирали от Рафах

Около 300 000 палестинци са се евакуирали от град Рафах в южната част на Ивицата Газа, съобщи израелската армия, цитирана от Франс прес. Израел нареди нови евакуации в Рафах По-рано силите за отбрана на Израел наредиха нови евакуации в Рафах в подготовка за разширяване на сухопътната си офанзива в града. От армията призоваха хората да се..

публикувано на 11.05.24 в 13:38
Сградата на община Горна Оряховица

Създават "Общинска полиция" в Горна Оряховица

Община Горна Оряховица получи лиценз за охранителна дейност и ще създава общинска полиция. Съществуващата досега общинска служба "Обществен ред и сигурност" нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти. "С получения лиценз за извършване на охранителна дейност, тези..

публикувано на 11.05.24 в 13:24
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни.  "Ще бъде извършена проверка за наличността на всички активи, които са предоставени от Централната избирателна комисия. След тази проверка, ако всичко е налично, ще започне същинската работа за удостоверяването..

публикувано на 11.05.24 в 13:07

Шофьор загина при катастрофа на пътя Русе – Велико Търново

Движението по пътя Русе - Велико Търново е затруднено при разклона за село Масларево заради катастрофа. Сблъскали са се два леки автомобила. Загинал е единият от шофьорите. Полицията регулира трафика в района. От МВР информираха, че инцидентът е станал около 10:30 часа в събота.

публикувано на 11.05.24 в 12:22