Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доган води заседание на ръководството на ДПС

Журналистът от Кърджали Георги Кулов: Идва ново начало и няма драма в оставката на Карадайъ

| обновено на 14.11.23 в 15:33
Ахмед Доган
Снимка: Ани Петрова, БНР

За първи път от 2013 година, когато напусна публичната политика, Ахмед Доган, в качеството си на оперативен председател на Движението, ще ръководни днес заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ). Бюрото трябва да подготви заседанието на Централния съвет, което ще се проведе на 17 ноември.

Как отекват рокадите по върховете на партията в Кърджали, градът, сочен за бастион на Движението от десетилетия?

След новината за оставките на Мустафа Карадайъ и на заместника му Ахмед Ахмедов в Кърджали е спокойно. Няма напрежение в най-голямата организация на ДПС и работата там върви по график. Няма и драма, казват местни партийни активисти. Избирателите на ДПС отказват да коментират новината. Може само да се гадае какво ги спира да изкажат мнението си. Повече говорят хора извън тази партия, но и те трудно се ориентират в морето от медийни информации. Някои от тях дори смесват рокадите с новото начало в Кърджали, довело до смяната на дългогодишния кмет Хасан Азис. Преобладава мнението, че оставките са вътрешно партиен проблем.

Ето как коментират граждани на Кърджали:

"Само политически натиск. Далеч съм от тази част на политиката. Предполагам, че това са техни вътрешни виждания и промените го налагат“, казват хората. 

Оставката на Мустафа Карадайъ не е голямата тема в съседна Турция, твърди журналистът от Кърджали Георги Кулов. Той е разговарял със свои колеги в Бурса, където  е седалището на една от най-големите изселнически организации. Там очакват развоя на събитията през февруари, когато е националната конференция на ДПС.

За наблюдаващите отблизо развитието на ДПС оставката на Мустафа Карадайъ дава нова дългоочаквана визия да продължи либералната ориентация на партията.

"Мултикултурализмът в Западна Европа изисква да няма етнически партии. Виждаме как Доган се опитва да балансира и да запази ДПС като гарант на най-доброто от българския етнически модел и неговата конституционност. Мисля че идва ново начало и няма драма в самата оставка, защото се свързва с едно много силно проатлантическо визионерство", посочва Георги Кулов.

Според него с промените в ДПС идва краят на етническото капсулиране на тази партия.

Чуйте репортажа в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антиислямски протест в Белфаст, 3 август 2024 г.

Десетки арести на крайнодесни демонстрации във Великобритания

Повече от 80 души са били арестувани след избухналите размирици по време на крайндесни демонстрации в различни градове във Великобритания. Демонстранти хвърляха бутилки и камъни, опитаха се да нахлуят в магазини и атакуваха полицаи в Ливърпул, Бристол, Манчестър, Хъл, Блекпул и Белфаст. На места протестите преминаха без прояви на насилие...

публикувано на 04.08.24 в 07:49

Протест в Свищовско заради безводието

На протест се очаква да излязат и днес жителите на свищовското село Хаджидимитрово заради безводието, както и да блокират след час пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Вчера хората протестираха три часа на същото място, както и заплашиха с гражданско неподчинение. вода в чешмите няма с дни, не е довършен и новият довеждащ водопровод за..

публикувано на 04.08.24 в 07:43

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС за 2024 година. Страната ни е втора след Кипър по данни на Европейската информационна система за горски пожари, цитирани от Асоциация "Общински гори". От там посочват, че са необходими незабавни действия за справяне с институционалните неуспехи в борбата с горските пожари,..

публикувано на 04.08.24 в 07:37

В Пловдив продават пъпеш Юбари, за да направят фонтан - ябълка

Известният земеделски производител от Пловдивско Красимир Кумчев днес ще реализира една уникална своя идея. Той и скулпторът Цвятко Сиромашки от години следват общата си  мечта - да направят в Пловдив фонтан – ябълка, като символ на плодородието по нашите земи.  Сега, тази кауза  ще бъде подпомогната от продажбата чрез търг на рядък сорт пъпеш,..

публикувано на 04.08.24 в 07:24

Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа

Временно управляващият посолството на държавата Палестина в Република България Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа. Той посочи, че от началото на войната са убити над 39 хиляди палестинци, от които над 27 хиляди деца и жени. Повече от 10 хиляди са изчезналите под развалините. Хората са застрашени от епидемия. Той настоява..

публикувано на 04.08.24 в 06:35

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10