Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бадминтониската Емона Иванова: Искам да докажа, че хората в неравностойно положение могат да са успешни

Румяна Иванова и Емона Иванова
Снимка: БНР

Нейната мечта е да участва в параолимпийските игри в Париж през 2024 година. За да се случи това обаче, тя трябва да спечели квота, а за да спечели квота, трябва да участва в състезания, за които са й нужни средства, които се надява да събере помощта на хора с добри сърца. Тя е 29 години, родена е в Свищов с физическо увреждане. Родителите й я изоставят още при раждането – така започва историята на Емона Иванова.

„Детството ми преминава в институциите в с. Борислав (Плевенско) и град Луковит. Заболяването ми е "спина бифида", но не използвам инвалидна количка. Въпреки трудностите, през които преминавам ежедневно, именно любовта ми към спорта бадминтон, силната воля и вяра ме водят към спортни успехи. От 2023 година не работя, за да съм пълноценна в подготовката си като национален състезател по пара бадминтон. Получавам спортна стипендия от Министерството на младежта и спорта, която е под минималната работна заплата за страната. Поради тази причина се налага да съм асистент на момче с физическо увреждане. Живея на общежитие към Минногеоложкия университет ,"Св. Иван Рилски", студентка в магистърска степен. От 2016 година тренирам активно пара бадминтон и съм единствената жена национална състезателка, представяща България на международни форуми", разказа Емона Иванова.
За да се класира за параолимпийските игри в Париж, Емона трябва да участва на турнир в Дубай, който ще се проведе 11 до 17 декември,  за което са и необходими 4000 лева.

"Обръщам се отново към Вас с молба за подкрепа. Предстои ми участие в пореден турнир, който е част от олимпийските квалификации за Париж 2024. През последната година спечелих четири  медала от международни турнири. На европейското първенство взех бронз в дисциплината единично.  Благодарение на Вашата подкрепа успях да участвам на пет от квалификационните състезания, което ми помогна да се изкача с десет места в Световната ранглиста. За да участвам в Дубай са ми необходими 4000 лева. Ако желаете да ме подкрепите, можете да го направите чрез дарение. Ще бъда много благодарна на всеки от един вас, който ми помогне да участвам на последния за тази година квалификационен турнир. За мен това е изключително важно", допълни възпитаничката на Румяна Иванова.

„Уверена съм, че мога да бъда полезна и да съм добър пример за хората с увреждания и за обществото като цяло за това, че мечтите не трябва да имат граници. Помагам и подкрепям много мои приятели в неравностойно положение да вярват, да искат, да се борят, да се развиват и да бъдат равнопоставени в обществото", добави Емона  Иванова.
На 2 декември в залата за бадминтон в Национална спортна академия ще се проведе турнир по бадминтон с благотворителен характер. Събраните средства от него ще подпомогнат пътуването на Емона и нейната треньорка за Дубай.

„Майки деца, бащи, баби и дядовци са добре дошли. Турнирът ще се проведе в рамките на деня и ще бъде изцяло за събиране на средства за състезанието в Дубай. Решили сме да има кутия, в която ще събираме средства. Всеки сам може да прецени каква сума да отдели и да дари. Тези, който искат да се включат могат да се запишат на сайта ни във фейсбук - бадминтон клуб "Анета Янева НСА" или да се свържат с мен“, допълни Румяна Иванова.

Можете да подпомогнете Емона Иванова на следната банкова сметка:Банка ДСК BG90STSA93001525760746



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион. Във финала на шампионата в Румъния и Гърция воденият от Антонина Зетова тим на България победи с 3:0 (25:15, 25:18, 28:26) Белгия. За пръв път в историята България има европейски шампионки при подрастващите.  Последният подобен успех за българския волейбол в..

публикувано на 13.07.24 в 20:52
Ансамбъл (жени)

Ансамбълът на България спечели многобоя на Световната Чалъндж купа в Клуж-Напока.

Ансамбълът на България за жени спечели многобоя на Световната Чалъндж купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж-Напока.  Това е последно състезание за тима преди Олимпийските игри в Париж 2024. Абсолютните европейски шампионки Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изпълниха много силно..

публикувано на 13.07.24 в 19:38
Тадей Погачар

Тадей Погачар спечели 14-ия етап от Обиколката на Франция

Словенецът Тадей Погачар успя да отвори разлика от почти две минути в генералното класиране пред основния си конкурент Йонас Вингегор след 14-ия етап от Обиколката на Франция. Звездата на тима на Обединените арабски емирства триумфира в изключително тежкия 151,9-километров етап от По до Сен-Лари-Сулан Пла д'Аде с време от 4 часа, 1 минута и 51 секунди...

публикувано на 13.07.24 в 19:33
Валентин Антов

Валентин Антов остава под наем в Кремонезе

Италианският клуб Кремонезе обяви, че отново е взел под наем българския национален състезател Валентин Антов, чиито права се държат от отбора на Монца.  Така защитникът, роден през 2000 г., ще изживее второто си поредно приключение в "сиво-червено", след като пристигна в последните часове на летния трансферен пазар през 2023-а година. Антов през..

публикувано на 13.07.24 в 19:09
Барбора Крейчикова

Барбора Крейчикова спечели титлата на "Уимбълдън"

Чехкинята Барбора Крейчикова спечели титлата на турнира "Уимбълдън", след като на финала се наложи над Джазмин Паолини (Италия) с 6:2, 2:6, 6:4, като срещата продължи час и 58 минути.  Това е втора титла за Крейчикова от "Големия шлем" след победата й на "Ролан Гарос" през 2021-а година. Крейчикова, която е смятана за специалист в играта на двойки, в..

публикувано на 13.07.24 в 19:06
Мариян Михалев и Катерина Кулешова

Катерина Кулешова с първа титла от ДП по скокове на батут, спортистите на “Акро-Арт“ спечелиха отборната титла

Катерина Кулешова (Имидж-Русе) спечели първа титла в индивидуалната дисциплина  от държавно първенство по скокове на батут, което се проведе в Габрово. Украинката, която очаква да получи българско гражданство, беше най-стабилна и с оценка от 47.700 точки стъпи на първото място. Държавна вицешампионка с резултат от 44.760 точки стана Диана Сарафова..

публикувано на 13.07.24 в 13:18

Бившият вратар на Ботев (Враца), ЦСКА и националния отбор Илия Вълов е починал тази нощ

Легендарният вратар на Ботев (Враца), ЦСКА и националния отбор на България Илия Вълов е починал на 62-годишна възраст в болница във Враца тази нощ.  Вълов е бил приет в болницата във Враца за смяна на става, но е развил инфекция на белите дробове. Все още няма яснота кога ще бъде погребението на бившия футболист, тъй като се чака семейството му. Негов..

публикувано на 13.07.24 в 12:46