Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще оцелее ли сглобката? Зависи повече от бюджета, не толкова от вота на недоверие към кабинета

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков говори с вицепремиера и Мария Габриел и премира Николай Денков, докато министърът на отбраната Тодор Тагарев си води записки в НС - 15 ноември 2023 г.
Снимка: БТА

Започна обсъждането на проектобюджета за следващата година с партиите, които подкрепят правителството. Днес на разговори с министъра на финансите са били представители на ДПС.

От ГЕРБ са категорични, че няма да подкрепят план-сметката, ако не бъде преработена, а Асен Василев и Бойко Борисов могат да постигнат съгласие за бюджета, смята премиерът Николай Денков. 

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски каза, че днес се е провела среща между председателя на Бюджетната комисия на НС Йордан Цонев и министъра на финансите, като предстоят още разговори с експерти на партията.

Той обаче не уточни дали ДПС ще подкрепи представения бюджет. 

Преди дни ГЕРБ и ДПС поставиха като важно условие за подкрепа вписването в бюджета на важните проекти за общините. Борисов днес отново настоя проектът да бъде коригиран:

"Бюджетът в този му вид няма да го подкрепим и затова съветвам финансовия министър бързо да си го преправи преди първото четене, за да не се налага да гласуваме против", каза Борисов.

Премиерът Николай Денков смята, че няма непреодолими противоречия и препоръча двете страни да обсъдят различията, така че бюджетът да бъде приемлив и за ГЕРБ.

Денков уточни, че не става дума за пропуски в разчетите, а за промяна на философията:

"Дали бюджетът се прави много пестеливо и внимателно, както доста години се правеше - с постната пица, след което в края на всяка година в фискална се оказваше, че има един голям излишък и този излишък се раздаваше. Подходът на министър Василев е доста различен, той иска да са ясни политиките, които трябва да се финансират, с ясни резултати които се очакват". 

Същевременно по-рано днес в Народното събрание се проведоха дебатите, а утре предстои гласуването на недоверие към правителството заради политиката в сферата на отбраната. Гласуването е насрочено за 13:55 ч.
 От ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС и днес обявиха, че няма да подкрепят вота. 

Той беше внесен от "БСП за България", с подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ". Пет часа продължиха днес дебатите по внесените мотиви. 

В хода на дебатите от БСП заявиха, че българската армия и отбрана се лишават от способностти в полза на чужди интереси.

Кристиан Вигенин посочи, че липсва стратегия за развитие на Въоръжените сили, а авиацията продължава да чака първите осем изтребителя Ф-16:

"Създава са обективно усещане, че решенията в сферата на сигурността и отбраната се взимат не на база реалните нужди, а отново в услуга на чужди икономически и политически интереси.

Членството в Шенгенското пространство днес е също толкова далеч, колкото при формирането на кабинета. Призоваваме ви утре да сложим заедно край на агонията, защото става все по-болезнено ясно, че за България е далеч по-лошо не ако правителството си отиде, а ако то остане".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че за тази година е внесен бюджет, който надвишава дори предвиденото в националния план за постигане равнище за финансиране на отбраната от два процента от брутния вътрешен продукт:

"До края на месеца трябва да внесем в Народно събрание програма за инвестиции с ясни приоритети и разчети, включително приоритизиране на изискванията за изграждане на способности за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана.

Помощта за Украйна е и наш стратегически интерес, ако Украйна загуби, бъдете готови като минимум да удвоите ресурсите, които България заделя за отбрана".

Основна цел пред българското правителство и нашата стратегия за отбрана е модернизацията на армията с технология от 21-ви век, посочи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков:

"Отбраната на база на стари руски машини може да предизвиква носталгия в някой от вас, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е с пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива на база на настоящата стратегия за модернизация.

Ето защо аз се радвам, че едновременно придобиваме и Ф-16 Блок 70, и сухопътните "Страйкъри", защото така Българската армия може да има отбранителна способност, която наистина да е модерна и базирана на технологиите от 21-ви век".

Опозицията няма аргументи, каза в края на дебатите премиерът Николай Денков:

"Година и девет месеца след началото на войната "Възраждане", БСП и ИТН признаха в мотивите си към вота, че Руската федерация води агресивна война срещу Украйна. Признаха и че водената от Русия война създава заплаха и за България, с други думи  - ако Русия спре войната в Украйна, ще изчезнат и опасностите за България.

Затова националната сигурност на България изисква всички партии без изключение, включително и опозиционните, да призоват Русия да спре войната и да напусне завоюваните територии в съответствие с международното право", заяви Денков.

Думите му предизвикаха поредните призиви в залата: "Оставка!" Последва и реакция на Кристиан Вигенин от БСП, който се обърна към премиера:

"Трябваше да не се изказвате, защото аз толкова безпомощно изказване на министър-председател в пленарна зала не съм виждал. Как е възможно министър-председателя да борави тука с едни абсолютни измислици и опорки.

Вашият министър поне признава част от проблемите, а вие нарекохте всичко, което ние представихме като аргументи, измислици лъжи.

Вие не сте състояние да изпълнявате функцията на министър-председател, тъй както вашият министър не е в състояние да бъде министър на отбраната на България.

Вие следва да се извините на българските народни представители не само от опозицията заради изказването, което направихте".

Наред с гласуването на вота на недоверие към кабинета утре парламентът трябва да разгледа и предложението за забрана на вноса на руски петрол.
От ПП-ДБ днес предложиха дерогацията да отпадне след отоплителния сезон, но според ГЕРБ и ДПС това трябва да стане веднага,  за да не се финансира така Русия и Путин:
Вчера в парламентарната комисия:

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16