Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На комисия депутатите одобриха стипендии за курсантите във военните училища

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (вляво)

Стипендии от 934 лв. до 1299 лв., в зависимост от званието да получават курсантите от военните училища. Тази промяна одобриха депутатите от ресорната отбранителна комисия. Беше подкрепено от Съвета по отбрана към министъра да отпаднат и представителите на военното разузнаване.

„Възраждане“ и ГЕРБ-СДС не бяха съгласни с предложението на правителството военното разузнаване да не участва в Съвета по отбрана. Със сходни аргументи, че ролята на разузнаването е голяма в ситуация на две войни. Тодор Тагарев успокои, че в органа, който го съветва:

"Който е министър, винаги може да покани длъжностно лице да участва в обсъжданията. В крайна сметка отговорността за решенията е на министъра".

Друго от предложенията на МС е за отпадане на изискването за ежегодно атестиране на военнослужещите, удължаването на сроковете за служба в армията за завършилите военните училища задочно. Депутатите подкрепиха предложението за допълнителна стипендия за курсантите във военните училища, като „подготовка за изпълнение на военна служба като професия“. 

Но с предупреждението от страна на МО, че това би намалило интереса към войнишките специалности на фона на и така големия недостиг на кадри. Един от вносителите на предложението – Христо Гаджев обясни:

" 5 милиона и 300 е което горе-долу излиза. Това не са всички предложения, но е от най-спешните, защото искаме да го съчетаем с приемането на държавния бюджет".

Всички промени ще станат факт след гласуването им и в пленарната зала на две четения.
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в..

публикувано на 12.05.24 в 03:55

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата. За Швейцария настоящото първо място е..

обновено на 12.05.24 в 02:50
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност наред с екологичните теми. По въпросите за имиграцията и отбраната по-голямата част от..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5 години общинската болница беше управлявана от прокуриста Мария Иванова, която в деня след местните..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения,..

публикувано на 11.05.24 в 20:59

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от територията на природен парк "Врачански Балкан" , възстановяването на вида започна преди повече от 20..

публикувано на 11.05.24 в 20:39