Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 жалби в съда в Добрич след местните избори

| обновено на 16.11.23 в 15:16
Снимка: Мая Щърбанова, БНР

Над 20 са подадените до Административния съд Добрич жалби във връзка с проведените местни избори. Повечето от тях са срещу решения на Общинските избирателни комисии за избор на общински съветници. По повод подадена жалба от Местната коалиция "Българска прогресивна линия" и ГЕРБ съдът в Добрич предприе цялостно преброяване на бюлетините от всичките 30 секции в Каварна. Това се наложи, след като беше извършено преброяване на малка част от тях и констатацията на съдията за сериозни разминавания в протоколите, нарушение в целостта на пликовете за бюлетините, както и поредица от повтарящи се еднотипни грешки, които правят една бюлетина невалидна.

Как протече четиридневното преброяване на бюлетините от Секционните избирателни комисии в община Каварна и какви са следващите стъпки на Административния съд в Добрич?

В продължение на четири открити заседания в Административния съд в Добрич беше извършено преброяване на бюлетините от всичките 30 секции в Община Каварна. След десетките часове, отдадени на тази нелека задача, съдията по делото Красимира Иванова сподели, че за първи път се сблъсква с толкова драстични разминавания между попълнените данни в протоколите и реално откритите бюлетини в чувалите, както и с толкова странни и будещи съмнение с повторяемостта си нарушения в попълването на бюлетините, така че в крайна сметка те да са невалидни.

По думите на адвокат Диана Далакманска, представляваща един от жалбоподателите, тези странни картинки и задрасквания будят огромно съмнение. Адвокат Далакманска допълва, че поводът да подадат жалбата е големият процент – около 20, на недействителните бюлетини в Община Каварна.

След преброяването в съда се оказва, че всъщност той е още по-голям и на места достига дори до 45%.

Съдия Красимира Иванова назначи извършването от вещо лице на съдебно-статистическа експертиза, която да помогне във вземането на крайното решение на съда и да се прецени дали констатираните нередности да бъдат прехвърлени по компетентност на прокуратурата. Дали е възможно да се стигне дори до касиране на Местните избори в Каварна, чуйте мнението на съдия Иванова и на адвокат Далакманска:

"Разминаванията с отразяването на протокола са драстични и вещото лице трябва да отрази дали те ще се отразят на крайния резултат, като бройки мандати и като общинска избирателна квота. Важно е да видим какъв ще е резултатът след заключението на вещото лице, а след това, ако има някакви умишлени действия, то прокуратурата е тази, която следва да вземе отношение“.

Следващото заседание по делото в Административния съд в Добрич ще бъде на 22 ноември. Тогава ще бъде изслушан и докладът на вещото лице и съдът ще вземе решение дали тези нарушения ще бъдат предадени и на прокуратурата.

Чуйте репортажа в звуковия  файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Янев

Стефан Янев: Нонсенс е да отидеш да се похвалиш, че си лоялен член на НАТО

"Най-важният въпрос: това, за което съществува Алиансът, е начинът на укрепване на отбранителните способности на страните членки." Това мнение изрази в интервю за БНР Стефан Янев, бивш министър на отбраната, бивш служебен премиер и бивш военен аташе във Вашингтон. Той коментира срещата на върха на НАТО, която се провежда в САЩ. "В..

публикувано на 10.07.24 в 12:47
Калин Стоянов

Калин Стоянов: В МВР няма сигнали от членове на ДПС

До момента в МВР няма подадени сигнали от членове на ДПС.  Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов в отговор на въпрос във връзка с появилата се информация, че е имало натиск върху част от актива на ДПС от страна на съпредседателя Джевдет Чакъров и че ще бъдат подадени жалби в полицейските управления: "За момента, в структурите на..

публикувано на 10.07.24 в 12:44

ПП-ДБ отхвърли поканата на ДПС за преговори за правителство с втория мандат

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" отхвърли поканата на ДПС за преговори за съставяне на правителство с втория мандат. "Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите", се казва в разпространения от пресцентъра на..

публикувано на 10.07.24 в 12:42

Прокурор е задържан в Равда, бил в неадекватно състояние на бензиностанция

Прокурор от Районната прокуратура в Несебър е задържан във видимо неадекватно състояние на бензиностанция в района на Равда. Сигналът за инцидента е подаден рано тази сутрин. Прокурор Методи Велков се е държал арогантно с пристигналите на място полицейски служители. Той е отказал проби за алкохол и наркотици.  Задържан е..

публикувано на 10.07.24 в 12:13

Нови руски атаки срещу украинска енергийна инфраструктура

Русия отново атакува с дронове и ракети украинска енергийна инфраструктура. Във Вашингтон, където участва в срещата на НАТО, президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари за обещаните на Киев системи за противовъздушна отбрана. При руски ракетен удар срещу района на Одеса са загинали двама души и нанесени щети на пристанищна..

публикувано на 10.07.24 в 12:03
Кириакос Мицотакис

Гърция отново призова РСМ да спазва Преспанския договор

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази опасенията на Атина за приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Причината - Скопие не спазва Преспанския договор. На публичен дебат с бившия американски посланик в Атина, излъчен от държавната телевизия ЕРТ, премиерът Мицотакис изрази безпокойство по отношение европейския път на..

публикувано на 10.07.24 в 11:35
Цончо Ганев

"Възраждане": Единственият шанс за кабинет в това НС е да получим третия мандат

Единственият вариант за формиране на правителство в рамките на 50-ия парламент е предложеният от "Възраждане" с третия мандат. Това заяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Той обвини "Продължаваме промяната", че с отказа да преговорят за подкрепа, провалят тази възможност: "Това е да застанем всички, които са се обявили срещу..

публикувано на 10.07.24 в 11:25