Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Цонева: Поезията е тайнство и така трябва да остане

4
Снимка: Личен архив

"Красивото в поезията е, че тя може да звучи по различен начин, защото това е един особен вид слово, което е родено от сърце, и което е предназначено за друго сърце, каза в "Нощен Хоризонт" Петя Цонева. Повод  за нейното гостуване са двете ѝ най-нови книги - "Люлката на живота" и "Око и огледало".

"Именно в това е вълшебството на словото - неговата способност да се превръща, да живее различни животи по този начин.

А как се ражда поезията в мен - това е голямо тайнство и не бих могла да обясня, но може би тя започва като музика, като картина - това е един много специален синтез на песенност, на смисъл, на образи, всичко това синтезирано, което търси своите думи най-накрая, за да се роди, за да придобие плът, за да стане словото плът, сподели още за "Хоризонт" Петя Цонева.

"Мисля, че поезията е тайнство и така трябва да остане. Защото всяко едно негово разгадаване, би го разрушили или би отнело част от онова вълшебство, котето се съдържа в него.

Петя Цонева и горски сънливец - Цвъремиш

"Люлката на живота" е много специална книга, защото зад нея стои една мощна подкрепа и една много голяма обич от страна на община Ивайловград и кмета на града - Диана Овчарова. За тази книга получих наградата в памет на поета Ивайло Балабанов, каза още Цонева.

Петя Цонева е Почетен селянин на село Хухла. Това село се счита за центъра на света, там се завръщат българи от чужбина и от родината, за да си спомнят за миналото, това място е наситено със смърт и същевременно с въздраждане на българския дух, който продължава да живее и отбранява тази южна граница на страната ни.

"Око и огледало" е другата книга на Петя Цонева, която излиза от печат на 1 ноември 2023 г.

"Тя ми е много скъпа също тази книга. В тези стихове показвам, че поезията е може би нашият сън за свободата, опит да намерим тази свобода, която ни е била отнета...Книгата още няма официална премиера. Докато първата беше вече представена в Хухла.

На 30 ноември в Севлиево предвиждам да има представяне и на "Око и огледало".

А иначе Петя е спасила от прегазване преди три години на пътното платно един горски сънливец, още е бил бебе, хранила го е по график с мляко. Нарекла го е Цвъремиш и той  член на семейството

"Така люлката на живота дойде при нас. Той не е мишка, а е нощна катерица, с много пухкава опашка и за него също има посветено стихотворение. В него аз разказвам как може би той сънува своята зелена гора и дивите гълъби, в която той мечтае да бъде..., сподели още поетесата.


Петя Цонева е родена в Габрово. Доцент е по Английска литература във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на шест книги с поезия: „С крило на земята“ (2010 г.), „Дори да няма врата“ (2019 г.), „Белият час“ (2021 г.), удостоена с наградата „Дамян Дамянов“ и с Априловска награда за най-добра книга на годината в категория „Художествена литература“, „Спасителна песен“ (2022 г.), „Люлката на живота“ (2023 г.), „Око и огледало“ (2023 г.), отличена с Априловска награда за издаване на ръкопис. 

Публикува в национални издания и е лауреат на множество национални конкурси, сред които се отличават първите места в конкурсите „В полите на Витоша“, „Яворови дни“, „Добромир Тонев“, „Дора Габе“. Носител е на Славейковата награда за 2021 г., на наградата в памет на поета Ивайло Балабанов през 2022 г. и на наградата „Йордан Кръчмаров“ през 2023 г. Удостоена е с отличието „Сребърно перо“ на Славянската литературна и артистична академия.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12