Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд ще разглежда четири дни жалбата за касиране на изборите в Смолян

Съдебна палата, Смолян
Снимка: smolyan.bgvesti.net

За 20-ти ноември е насрочено делото, образувано по жалба на Стефан Сабрутев - кандидат за кмет на община Смолян срещу решение на ОИК, с което на втори тур Николай Тодоров Мелемов е обявен за кмет на общината.

Заседанието е насрочено в четири последователни дни - от 20-ти до 23-ти ноември тази година.

В съдебната зала на Административния съд в Смолян са монтирани камери, както и монитор пред нея, на който граждани и журналисти ще имат възможност онлайн да наблюдават процесуалните действия. Подготвителните действия от страна на съда, са насочени към улесняване достъпа до правосъдие и зачитане правото на обществеността да бъде информирано за действията на съда.

Съдът е изискал предварително голям брой доказателства и предстои да се произнесе по множество възражения за опорочен изборен вот.

Според Изборния кодекс, съдебното производство пред Административен съд и Върховния административен съд следва да приключи в срок до два месеца от подаването на жалбата, съобщиха от съда.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветомир Петров

Столичната община ще предостави на СДВР терен за паркинг в "Красна поляна"

Председагелят на Столичния общински Цветомир Петров заяви, че Столичната община ще предостави общински терен в район "Красна поляна" за нуждите на СДВР, където ще се съхраняват иззети превозни средства. В момента теренът е превърнат в незаконно сметище: "Ежедневно тук се горят множество отпадъци, замърсяват въздуха и околната среда. Цялостната идея на..

публикувано на 14.05.24 в 12:50
Грант Шапс

Лондон: От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна

От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за Би Би Си. Грант Шапс, който информира, че е разговарял с украинския си колега Рустем Умеров, за да обсъдят ситуацията в Харков, изтъкна, че нещата в Украйна в момента са "много деликатни" и че светът е бил..

публикувано на 14.05.24 в 12:47

Доц. Петя Трифонова: Магнитните бури не могат да нанесат сериозни вреди на човешкото здраве

Магнитните бури не могат да нанесат сериозни вреди на човешкото здраве . Това обясни пред БНР  доц. Петя Трифонова, Национален институт по геофизика, геодезия и география на БАН. "Има обаче метеочувствителни хора, които усещат тези промени. Те трябва да се консултират с лекар или да останат в режим без много натоварване".  В Анкета, направена..

публикувано на 14.05.24 в 12:45
Омар Аднан (в средата) е обвиняем по делото

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу сириеца Омар Аднан, който е обвинен за смъртта на двама полицаи. Случаят е от 25 август 2022г., когато Аднан управляваше автобус с нелегални мигранти, с който блъсна на кръгово кръстовище в Бургас полицейски автомобил, препречил пътя му. Престъплението е квалифицирано в обвинителния акт като умишлено,..

публикувано на 14.05.24 в 12:42

Протест на таксиметрови шофьори в София

Около 20 таксиметрови автомобила се включиха в протест, организиран от Националния таксиметров синдикат в знак на несъгласие със закриването на стоянки в София. Според изчисления на Синдиката към септември миналата година в бюджета на Общината са постъпили над 26 милиона лева авансово платен данък за таксиметрова дейност в столицата. Очаква..

публикувано на 14.05.24 в 12:14

Искат национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до модерно лечение

Да се въведе национален стандарт за довеждане на пациент с инсулт до лечебно звено, съответстващ на времевия прозорец за модерно лечение. Tова е една от политиките, които предлагат от Асоциацията за инсулт и  афазия в призив до българските политици във връзка с днешния Европейски ден за информираност относно инсулта. Годишно около 50 000..

публикувано на 14.05.24 в 12:08

Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа стигнаха до задънена улица, тъй като операцията на Израел в Рафах върна нещата назад. Това заяви министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани на икономически форум в Доха. Ал Тани, чиято страна посредничи между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и Израел в..

публикувано на 14.05.24 в 12:07