Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националите ни приключиха с равенство евроквалификациите

Сърбия и България завършиха 2:2
Снимка: БГНЕС

Националният ни отбор по футбол завърши 2:2 като гост на Сърбия в последната си европейска квалификация в 7-ма група, след като в един момент беше близо и до победата.

Георги Русев и Кирил Десподов вкараха за нашите, които обърнаха мача от 0:1 до 2:1.

Гол на Сърджан Бабич накрая обаче фиксира равенството.

България завършва кампанията без победа, а Сърбия се класира за първи път на Еврофинали от 2000-ата година насам.

Унгария спечели групата след 3:1 над Черна гора, Литва е на 4-ото място с 2 точки повече от България.

Сърбия се нуждаеше само от точка, за да си гарантира участие на Еврофинали за първи път от 24 години насам и в крайна сметка това се случи.

Домакините започнаха по-активно и в 8-ата минута Филип Костич по диагонала застраши българската врата, но топката мина до гредата в аут.

В следващите четири минути Лукич и Гудел стреляха опасно, но и двата пъти Наумов улови сигурно.

В 18-ата минута натискът на домакините даде резултат, след като Милош Велкович откри резултата.

Душан Тадич центрира от корнер, Гудел първи стигна с глава и прати топката в горната греда. При мелето обаче топката стигна до Велкович, който не беше покрит от Колев и я прати в мрежата – 1:0 за Сърбия.

Това е първо попадение за този защитник в 28 мача за страната си. Четири минути по-късно Наумов атрактивно спаси второ попадение след удар на Митрович с глава.

В 28-ата минута България създаде първата си възможност за гол. Кирил Десподов получи топката на левия фланг и стреля, а топката се отби в горната греда.

При добавката на Колев обаче защитник сложи тяло и извади в корнер. Но това беше кратък епизод и Сърбия отново взе инициативата, а в 35-ата минута Наумов извади бомбен изстрел на Костич.

Българският отбор започна второто полувреме по-активно и в 49-ата минута създаде чудесна ситуация след центриране на Кирил Десподов от дясно.

Топката попадна в Илия Груев, който не успя да я вкара от 5-6 метра, а Алекс Петков беше в засада и това сложи край на атаката.

В 60-ата минута Георги Русев изравни с мощен удар по диагонала от дясно. Русев сам започна атаката, надбяга Милош Велкович и центрира остро.

В мелето Груев и Попов не стреляха, топката стигна до Колев и той я върна към резервата. Крилото на ЦСКА 1948 с мощен удар я прати във вратата.

България обърна развоя на мача в 68-ата минута с гол на Кирил Десподов, който надбяга Гудел и Велкович, които го следваха и прониза Ваня Милинкович-Савич.

Филип Кръстев подаде пас от българската половина за капитана. Само след две минути попадение на резервата Влахович беше отменено заради засада.

8 минути преди края сърбите изравниха след ново статично положение. Душан Тадич центрира от корнер, Бабич скочи най-високо и с глава заби истински снаряд в мрежата на Наумов за 2:2.


По публикацията работи: Петър Ненов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията в Германия предупреди за очаквано насилие на мача Англия - Сърбия в Гелзенкирхен

Британски издания съобщават, че германската полиция има сведения че "отряд" от около 500 сръбски хулигани ще се опита да предизвикат насилие в първия мач на Англия срещу Сърбия на европейското първенство по футбол в неделя. Петер Бот, началник на полицията в Гелзенкирхен, провинция Северен Рейн-Вестфалия, където ще се играе мачът, е цитиран..

публикувано на 11.06.24 в 09:30
Тимоте Монументалер

Швейцарец триумфира на 200 м в Рим

Швейцария спечели два от трите медала във финала на 200 метра при мъжете на Европейското първенство по лека атлетика в Рим. Тимоте Монументалер се пребори за титлата с най-добър резултат в Европа за сезона при младежите под 23 години - 20.28 сек. Голямата надежда на домакините Филипо Торту донесе 17-и медал на страната си от континенталния..

публикувано на 11.06.24 в 07:01
Левандовски се контузи в мача срещу Турция

Полша победи Турция, Нидерландия разгроми Исландия

Отборът на Полша завърши подготовката си за Европейското първенство по футбол с победа с 2:1 срещу Турция. Домакините на стадион "PGE Narodowy" във Варшава зарадваха феновете си, но дадоха и свидни жертви в лицето на Роберт Левандовски и Карол Швидерски. Именно двамата изработиха първия гол за "дружина полска". В 12-тата минута..

публикувано на 11.06.24 в 06:58
Стивън Жерард Гаоте

Юноша на Левски подписа с френския Рен

Юношеският ни национал Стивън Жерард Гаоте подписа контракт с елитния френски футболен клуб Рен. Това е първи професионален договор за родения през 2008 година юноша на Левски, като се очаква „сините“ да получaт финансова компенсация за развитие от 100 хиляди евро. Стивън Жерард Гаоте е роден през 2008-а година в София и започва да играе в..

публикувано на 11.06.24 в 06:56
Роналд Куман

Роналд Куман предупреди: Не обичам изненади в последния момент

"Физически Нидерландският национален отбор наистина е много добре подготвен за предстоящото европейско първенство по футбол", това сподели с представителите на медии Роналд Куман на пресконференция преди последния приятелски мач, който "лалетата" ще изиграят тази вечер срещу отбора на Исландия преди намачото на европейското първенство в Германия.  "Никое..

публикувано на 10.06.24 в 18:56

БФС наказа сурово ЦСКА София за прекъснатия мач

Дисциплинарната комисия на БФС наказа ЦСКА София с пет мача без публика, като два от тях са заменени със затваряне на сектор "Г" и глоби в общ размер 34 300 лева за провиненията на привържениците на отбора в баража за Европа срещу ЦСКА 1948. Два мача без зрители и 10 000 лева е заради нанесен удар на служебно лице с последствия, още два мача и 10 000..

публикувано на 10.06.24 в 18:50
Национална спортна академия

В НСА „Васил Левски“ започна приемът на кандидатстудентските документи

В Национална спортна академия „Васил Левски“ започна приемът на кандидатстудентски документи, който ще продължи от 10 юни до 3 юли. Кандидат-студентите могат да подадат документите си по най-удобния за тях начин - онлайн, в Ректората на НСА или в бюрата на Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация из цялата страна. "Кандидатите..

публикувано на 10.06.24 в 17:21