Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява да няма таван за помощите за засегнатите от украинския внос

Кирил Вътев
Снимка: БГНЕС

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния настояват пред Европейската комисия финансовата помощ за засегнатите от вноса на украинско зърно земеделски производители да продължи и през цялата 2024 година.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва в в заседание на европейския съвет по земеделие и рибарство в Брюксел.

Той добави, че това решение е било обсъдено на среща между него и колегите му от посочените страни. Министрите са разговаряли за отражението от украинския земеделски внос. Разбрахме се да поискаме заедно за цялата 2024 г. да имаме нова украинска помощ за нашите земеделски производители, поясни Вътев:

"Днес имахме поредния сериозен разговор с комисаря по земеделието Януш Войчеховски. Отново му поставих въпроса, защото имаме писмо от ЕК, че предлагат, не че са решили, а че предлагат таванът да стане 280 000 евро, а беше 250 000 евро досега, и действието му да продължи до 31 март.

Ние сме върнали отговор през Министерството на финансите, че ние искаме да няма таван. 

Днеска му го повторих на Войчеховски, казах, че сме го написали. Той каза: Вие сте единствената държава в Европейския съюз, която е поискала държавната помощ да няма таван. Регламентът казва друго.

След което имахме среща с петте пригранични държави, това са Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България. Там стана дума как ни се отразява към настоящия момент вносът от Украйна.

В общи линии във всичките страни ситуацията е една и съща и се разбрахме, че всички заедно ще поискаме за цялата 2024 година да имаме нова украинска помощ за нашите земеделски производители, тъй като те реално са ощетени в момента", допълни министър Вътев.

Междувременно Еврокомисията съобщи днес, че предлага да се увеличи с още 3 месеца - до средата на идната година - действието на временните правила за държавната помощ в Европейския съюз заради войната в Украйна и повишението на енергийните цени.

По публикацията работиха: Георги Даскалов, Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа

Временно управляващият посолството на държавата Палестина в Република България Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа. Той посочи, че от началото на войната са убити над 39 хиляди палестинци, от които над 27 хиляди деца и жени. Повече от 10 хиляди са изчезналите под развалините. Хората са застрашени от епидемия. Той настоява..

публикувано на 04.08.24 в 06:35

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43