Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9,983 млрд. лв. е новият размер на капиталовата програма в Бюджет 2024

Асен Василев за искането за повече пари за заплати в бюджета: Финансовият министър не е магьосник

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел и министърът на финансите Асен Василев на заседанието на Тристранния съвет в МС - 21 ноември 2023 г.
Снимка: БТА

9,983 милиарда лева е новият размер на капиталовата програма в Бюджет 2024, след като петък на среща на министъра на финансите Асен Василев с представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС бяха внесени корекции. Това стана ясно на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори не постигнаха единодушие по финансовата рамка за догодина.

Тя е изчислена при дефицит от три процента, ръст на икономиката от 3,2 на сто и очаквана средногодишна инфлация от 4,8%. От приходната част са извадени 2,4 милиарда лева и така тя ще бъде 36 % от брутния вътрешен продукт, което според финансовия министър е напълно изпълнимо.

"Финансовият министър не е магьосник, за да се намерят средства, те трябва да бъдат заети от някъде другаде. Те не излизат от въздуха".

Така финансовият министър Асен Василев отговори на въпрос дали могат да се намерят още 600 милиона лева за увеличение на заплатите в определени сектори, както искат синдикатите.

Работодателите пък се опасяват, че ръстът на икономиката от 3,2% е неизпълним, като част от бизнеса поиска балансиран бюджет, а не 3-процентен дефицит:

"Да, има школи на икономическа мисъл, които са идеологически обусловени - балансиран бюджет и пазарът да прави сам всичко. Ако тръгнем да управляваме икономиката с идеология, рано или късно ще катастрофираме...Защото би ни сложило буквално в групата на стабилната бедност", отговори Василев, който припомни, че Брюксел дава по-консервативна оценка за очаквания растеж на икономиката, но и по-добра за оценка за очакваната инфлация.

"Те дават по-бърз спад на инфлацията. При нас средногодишната инфлация е 4,8%, а при тях е 4%, което между другото с две изключения, както беше направено за Хърватска, ни вкарва точно в критерия за еврозоната". 

Финансовият министър анонсира и нов подход при капиталовата програма на кабинета: "Цялата капиталова програма на държавата да бъде описана в две приложения - едно за общински проекти, другото за национални проекти. Така, че да е абсолютно ясно кои разходи в какви размери са одобрени за финансиране".

Ето и някои от ключовите проекти в регионалното министерство:  "Доста средства за автомагистрала "Хемус", автомагистрала "Европа", автомагистрала "Струма", каза Асен Василев.

Министерският съвет ще обсъди направените бележки от социалните партньори в петък, когато кабинетът ще се събере извънредно, за да разгледа Бюджет 2024. Засега се запазва целта той да бъде одобрен от парламента на две четения до 22 декември.

Пенсиите отпуснати до края на тази година ще се индексират с 11% от първи юли догодина, от същата дата ще се повиши на 30% и вдовишката добавка. Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година не срещна одобрението на бизнес и синдикати по различни причини при обсъждането му в Националния съвет за тристранно сътрудничество днес.  

Над 21 милиарда лева ще се платят за пенсии догодина, а близо 2 милиарда лева - като обезщетение за болест и майчинство, като ще се съберат и повече приходи от ръста на минималната заплата, увеличението на доходите и от по-високия размер на минималния осигурителен доход. Той е планиран на 3750 лв. Това бизнесът отхвърля:

"Нашите изчисления показват, че справедлив размер на максималния осигурителен доход за 2024 година 3650 лв. Запазването на класовете прослужено време за частния сектор, запазването на най-дългото майчинство в Европа - 410 дни, всъщност броят на инвалидните пенсии е предвидено да расте с три процента за следващата година при намаляващ броя на населението", каза изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

Синдикатите също поставиха условия, за да дадат подкрепа - да се увеличат заплатите в НОИ с 20% и да има нови по-високи размери на минималното и максималното обезщетение за безработица.

 Засега те остават замразени.  Ася Гонева от КНСБ посочи: "22 лева минимално, 107 лв. за максималното обезщетение. Да, това  ще струва около 60 милиона лева".

В спор за минималната заплата, която е прекомерно висока според бизнеса за догодина, финансовият министър Асен Василев извади статистиката на Евростат: В Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Румъния тя е по-висока от предлаганата у нас от 933 лв. и обясни:

"Политически, а според мен и икономически, и социално за държавата е ние да не позволим да се формират гета. Държави, които позволяват минималното заплащане да изостане значително от средното заплащане, формират гета - създават се гета на нископлатени, лошо работещи хора, изостанали райони.

Това всъщност се създава даже и в развити държави, ако тази ножица се отвори прекалено много", коментира финансовият министър Асен Василев.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК определи местата и броя на секциите, които ще се разкрият в чужбина за вота на 9 юни

ЦИК определи с решение местата и броя на секциите, които ще се разкрият в чужбина за изборите на 9 юни. Взета е предвид цялата постъпила информация за подадени заявления, както и решението с което ЦИК вече разкри служебни секции в  посолства, консулства и места, на които на предходни избори са гласували не по малко от 100 избиратели. Взети..

публикувано на 17.05.24 в 17:58

Камиони с помощи за Газа потеглиха от плаващото пристанище, строено от американски военни

Първите камиони с хуманитарна помощ за палестинците в Ивицата Газа потеглиха тази сутрин от плаващото пристанище, което бе построено от американските военни. Помощта е осигурена в голямата си част от Европейския съюз и преминава през предварителни израелски проверки в Кипър, предаде Ройтерс. Израелски войници продължават да публикуват..

публикувано на 17.05.24 в 17:46
ген. Олександър Сирски

Сирски очаква още по-тежки битки в Украйна

Руската федерация няма планове да завладява Харков, обяви руският президент Владимир Путин. Но добави "към днешна дата", а войските му и днес подложиха втория по големина украински град на ракетна атака. Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна Руското настъпление в Североизточна Украйна не спира, а украинското..

публикувано на 17.05.24 в 17:42

Тестът и отговорите от днешната матура по български език и литература са на сайта на МОН

Тестът и отговорите от днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература  са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката , съобщи пресцентърът на МОН. Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есето "Мълчанието - сила или безсилие" - това се падна на..

публикувано на 17.05.24 в 17:25
Снимката е илюстративна.

Дъждове и мощни бури в Южна Германия

Проливни дъждове и силни бури имаше през изминалата нощ в Южна Германия. Най-засегната е провинция Бавария. В Нюрнберг се наложи водолази да спасяват двама души от покрива на автомобил, пропаднал в наводненото метро. В четвъртък следобед и през нощта срещу петък през Бавария премина силна буря, която причини щети най-вече в Нюрнберг. Според..

публикувано на 17.05.24 в 17:20

"Витоша-ски": Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно

Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно. Това съобщиха за БНР от ръководството на фирмата-концесионер "Витоша-ски" във връзка с разпространената информация за спирането на съоръжението, което е в ремонт от края на миналата година. Не е ясно обаче кога ще се реши въпросът с отказа на доставчика на резервни части да..

публикувано на 17.05.24 в 17:03
Севинч Солакова, ЦИК

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините, единичната им цена - 0,26 лева

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви процедурата по договаряне и без предварително обявление на обществената поръчка за изработка на хартиените бюлетини и изработката на ролките за машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9-и юни. Печатницата на БНБ по Изборен кодекс има изключителните права по отпечатването на бюлетините и ролките..

публикувано на 17.05.24 в 16:52