Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Разширяването на ЕС е двустранен процес

Андрей Ковачев
Снимка: Европейски парламент

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев заяви, че украинците изпитват на гърба си грешката, че не са били приети по-рано в НАТО. 

По време на дебат за Копенхагенските критерии в Европарламента той обаче подчерта, че процесът на разширяване е двустранен:

"Където оставим сива зона в Европа, Русия ще се опита да я запълни. Това усетиха на свой гръб украинците въз основа на това, че не ги приехме тогава в НАТО. Интеграцията на тези страни в нашия съюз е наложителна като геостртагечиска инвестиция за стабилна, силна и обединена Европа. Разбира се, интеграцията е двупосочна улица и сттраните, които се стремят към нея, трябва да преодолеят проблемите, наслагвани от миналото. Да се постигне историческо помирение, преодоляване на говора на омраза. Тук искам да кажа, че преодоляването на носталгията към комунизма, към Тито и преодоляването на инерцията от този период не са част от Копенхагенските критерии и колкото по-бързо разберем, че тази инерция от бивша Югославия трябва да бъде преодоляна, толкова по-добре. Ние искаме да дадем ясен сигнал на гражданите на тези страни, че не са забравени, но че пълноправното им членство зависи от волята на техните политически елити да изпълнят необходимите реформи".


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за частна детска болница

Президентът Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което призовава служебният кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София. "Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива..

публикувано на 01.05.24 в 12:26
Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица

Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

В града, в който гръмва първата пушка за Априлското въстание - Копривщица, 148-ата годишнината от избухването на въстанието се отбелязва със спектакъл, пресъздаващ събитията от 20 април 1876 година. В Клисура започва възстановка под надслов "Клисура въстана втора, но изгоря първа". В нея участват самодейци и членове на Националното дружество..

публикувано на 01.05.24 в 12:12
Яна Божанин

Актрисата Яна Божанин: Борба с любов е битието на човека на изкуството у нас

"Борба с любов - така мога да опиша битието на човека на изкуството в България, сподели за "Хоризонт" актрисата Яна Божанин, автор на подкаста "Говори, за да те видя" , който разработват заедно с водещия на предаването "Среднощен експрес" Йордан Георгиев. "Битка между любовта към работата, завистта и сравнението с другите - това е нещо, през..

публикувано на 01.05.24 в 11:49

Даниела Стоева: Връщането на по-високото ДДС за туроператорите - за сметка на бизнеса

Целият негатив от увеличаването на ДДС ще е за сметка на туроператорите , заяви пред БНР Даниела Стоева - член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции, бивш председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, а сега член на Управителния съвет.  Коментарът ѝ е по повод на връщането..

публикувано на 01.05.24 в 11:47
Симеон Ботев

Симеон Ботев: Между Испания и Лондон, с мисъл за родината

"От три - четири годишен семейно заживяхме в Малага, столицата на Коста дел Сол в Андалусия, а след 18- та си година заминах да уча в Англия, разказа за "Хоризонт" младият българин Симеон Ботев. Той е на 26 години , а от 3 годишен живее в Испания. "Кой е първият ми спомен в Испания - това е зеленината, морето, басейна и играта на футбол с..

публикувано на 01.05.24 в 11:27
Корнелия Нинова и Георги Свиленски в парламента за среща с леви партии и привърженици

Корнелия Нинова призова за обединение в лява национална алтернатива

В Деня на труда и международната работническа солидарност БСП призова за обединение в лява, патриотична, националноотговорна алтернатива. По време на дискусия с участието на партии, синдикати, неправителствени организации от левия спектър и симпатизанти лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова за спасение на страната от паралелната..

публикувано на 01.05.24 в 11:08
Илияна Йотова

Илияна Йотова критикува служебния кабинет за частната детска болница

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред журналисти в Първомай, че е била изненадана от вчерашното решение на служебния кабинет за изграждането на частна детска болница в София.  Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София -  правителството разреши на същия инвеститор да..

публикувано на 01.05.24 в 11:02