Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Неделчев: Присъединяването ни към проекта "Артемида" е престиж за България

"Само космосът е границата"

| Интервю
Снимка: Личен архив

Български компании, които гледат към космоса, а и не само, вече имат възможност да са част от американската програма за стъпване на Луната – "Артемида". Споразумението беше подписано преди около седмица и половина в централата на НАСА. Какво означава това за българските компании? 

Престиж за България и възможност за създаване на технологични иновации за български фирми, възможност за университетите. Така Марин Неделчев - преподавател в Техническия университет в София и част от българска компания за изстрелване на сателити, очертава ползите от подписването на споразумението с НАСА. Това, че българският бизнес ще има шанс да работи "зад океана" е странно, при положение, че България още не е част от Европейската космическа агенция. 

"За българската държава е странно, че ние отказваме упорито да сме част от Европейската космическа агенция. При положение, че сме неин член, това ще доведе до развитие на космическия сектор в България. Това е двигател за цялата икономика. /.../ Може да се случи, България има кадри. Космическият сектор не е само технология, той е и чиста наука. Когато сме част от "Артемида или от Европейската космическа агенция, това ще доведе до развитие както на науката, така и на технологичните компании".

Комуникациите, електрониката, физиката, изследването на дълбокия космос, времето и климатичните промени - това са традиционните сектори за българския космически бизнес, казва Марин Неделчев. Той се надява това да върне доста българи у нас, които да работят по проектите.  

При подписването на споразумението с България генералният директор на НАСА Бил Нелсън посочи, че "Глобалните партньорства, направени в ерата на "Артемида", ще създадат възможности, които са от полза за членовете на поколението "Артемида" както в САЩ и страните-партньори, така и света. Лидерството на България ще помогне да се гарантира, че пътуването на човечеството до Луната и отвъд нея ще се извърши мирно, безопасно и прозрачно", посочва още генералният директор на НАСА Бил Нелсън. Още преди подписване на споразумението обаче фирма, основана от българин, е част от проекта "Артемида" на НАСА. Когато през септември 22-ра година беше изстреляна ракетата "Артемида 1", процесът беше наблюдаван с камери на българска фирма. Планът на НАСА е през различните степени на програмата "Артемида" хората да стъпят отново на Луната след близо 50 години отсъствие. "Артемида 1" без екипаж прелетя успешно около Луната през 2021 г. А мисията с екипаж "Артемида 2" се очаква да последва около 2024 г. Мисията за кацане "Артемида 3" е насрочена най-рано за 2025 г. или 2026 г. Какво може да се очаква от участието на български фирми оттук нататък. Марин Неделчев – преподавател в Техническия университет в София и част от българска компания за изстрелване на сателити обобщава – само космосът е границата.  

Примери от последните месеци: 

През октомври Италианска модна къща обяви, че ще участва в разработката на скафандрите за лунната мисия на НАСА "Артемида 3", заедно с американска компания. С тази мисия през 2025-та година първите хора трябва да кацнат на луната. Като част от Европейската космическа агенция и "Артемида", Германия ще участва в програмата "Гейтуей" – планирана космическа станция, която ще обикаля около Луната като част от програмата. През септември Япония изстреля апарат за изследване на Луната (SLIM). Нареченият "лунен снайпер" използва авангардна технология за навигация на базата на изображения и лек хардуер за високопрецизно кацане и откриване на препятствия. Това има отношение към изграждането на базов лагер на Луната. Защото трябва да спусне екипажите и оборудването възможно най-близо до лунното селище с минимум консумация на гориво. Индия пък вече има опит с кацането на Луната, след като приземи през лятото своя сонда. От думите на Марин Неделчев става ясно, че като цяло мисията не е политическо споразумение за космоса.  

Рано е още да се говори за това кои точно фирми биха участвали в подписаното и от България споразумение. Но това със сигурност ще предизвика интерес у фирмите. Марин Неделчев се надява да има яснота от страна на институциите у нас.  

Още по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21