Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ 10: Най-шокиращите мачове на Световни първенства (ВИДЕО)

"Топ 10 на най-шокиращите мачове на Световни първенства“ е новият епизод в подкаста Campio Podcast. По темата Христо Денев разговаря с журналистите Теодор Борисов и Румен Пайташев. И двамата с енциклопедични познания за футбола. Пайташев беше награден в Катар лично от легендарния бразилски нападател Роналдо за това, че е присъствал на повече от 8 световни първенства. Мондиал 2022 беше 9-ти за емблематичния български енциклопедист.

Сред най-шокиращите мачове е и победата на България с 2:1 над Германия в четвъртфиналите на Световното първенство в САЩ през 1994 година.

"Развоят на мача не предвещаваше подобно нещо. Германците се чувстваха уверено в себе си, особено, когато поведоха в резултата. Ние изиграхме трите най-силни, най-стойностни минути в българската футболна история. 76-та и 79-та, когато Стоичков и Лечков дадоха головете на победата. След мача ние бяхме буквално обсадени от чуждестранни колеги, които се интересуваха от всякаква информация за българския национален отбор. В тези дни в САЩ, в американските вестници се изписа за България повече, отколкото в цялата история на Съединените щати. Това е нещо, с което ние можем само да се гордеем“, спомня си Пайташев, очевидец на великата победа на Пеневата чета.

"По това време съм бил на 5 години. Мачът е късно българско време и при резултат 1:0 аз съм почнал да мрънка да ми пуснат анимационни филми. Така съм мрънкал, че в крайна сметка са пуснали детското и сме изтървали двата гола на нашите. Така че съм лично отговорен никой вкъщи да не стане свидетел на тази победа. Този резултат е донесъл много радост и на англичани, на нидерландци. Даже се говори, че на Балканите – по време на войните в Югославия, когато са разбрали, че сме отстранили Германия, са спрели битките и са започнали да стрелят във въздуха“, коментира Теодор Борисов.

На кое място в „Десетката“ е поставена великата победа на България срещу Германия и кои са другите шокиращи резултати в историята на Световните първенства може да гледате тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Славия победи Ботев Пловдив в битката за седмото място

Славия стартира с победа плейофите в битката за седмото място в Първа лига. Играчите на Златомир Загорчич надделяха с минималното 1:0 при гостуването си на Ботев (Пловдив) в среща от 31-ия кръг на шампионата и записаха едва втори успех в последните си седем мача в първенството. Единственото попадение в срещата на стадион „Христо Ботев“ отбеляза Галин..

публикувано на 27.04.24 в 21:20
Светлана Каменова

Светлана Каменова триумфира с европейската титла на първенството в Белград

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла, триумфирайки в категория до 57 килограма при жените на шампионата в сръбската столица Белград. Каменова, която след по-малко от три месеца ще боксира и на Олимпийските игри в Париж, показа много добра игра от дистанция срещу рускинята Дария Абрамова.  С премерени действия, точни комбинации и..

публикувано на 27.04.24 в 20:31
Златислава Чуканова

Златислава Чуканова остана със сребърен медал от Европейското първенство

Златислава Чуканова остана със сребърен медал на Европейското първенство по бокс в Белград (Сърбия). Във финала в категория до 50 килограма Чуканова отстъпи пред Шанън Суийни (Република Ирландия) с 1:4 съдийски гласа след много оспорван двубой.

публикувано на 27.04.24 в 19:51

ЦСКА София отново надигра Левски

Отборът на ЦСКА-София се наложи с 3:1 над Левски във второто дерби през месец април, играно на стадион "Васил Левски".  Така "червените" постигнаха дубъл над големия съперник след успеха с 2:0 на 7 април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото..

публикувано на 27.04.24 в 19:12

Алина Коломиец и Жана Пенчева с второ и трето място в многобоя на МТ за Приз "Жулиета Шишманова"

Алина Коломиец и Жана Пенчева спечелиха съответно сребърен и бронзов медал в многобоя при жените на международния турнир по художествена гимнастика за Приз "Жулиета Шишманова", който се провежда в Бургас. Двете грации са от клуб Левски-Триадица. Коломиец събра от 112.200 точки, след като получи оценки 29.200 на обръч, 28.750 на топка, 29.650 на бухалки..

публикувано на 27.04.24 в 17:39

Давид Иванов със сребро във финала на кон с гривни при младежите на ЕП в Римини

Давид Иванов спечели сребърен медал на финала на кон с гривни на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Той се нареди също шести на халки и седми на успоредка. Иванов се представи силно на кон с гривни и се класира втори с оценка от 14.300 точки. Европейски шампион стана Хамлет Манукян..

публикувано на 27.04.24 в 17:33
Боряна Калейн

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя при жените, а Никол Тодорова зае 13-а позиция на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан). Калейн игра стабилно и в двата състезателни има актив от 133.250 точки. Вчера тя получи 35.000 за изпълнението си с обръч, 34.300 на топка, а днес има 31.900 точки на бухалки и 32.050 на..

публикувано на 27.04.24 в 15:10