Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от гастролите на Софийската опера в Германия, Южна Корея и Турция

Аплодисменти след “Електра“ в Южна Корея
Снимка: Софийска опера






Тази есен Софийската национална опера осъществи цяла поредица много успешни задгранични турнета – от 27-и септември до 4-и октомври в Германия, от 14-и до 22-и октомври в Южна Корея и от 7-и до 12-и ноември в Турция. Всяко от тези чуждестранни гостувания отбеляза важен нов момент в историята на българското оперно изпълнителско изкуство.

През 2015 г. Софийската национална опера гостува за първи път в германския град Фюсен и представи пред вагнерианци от цял свят първата българска постановка на цялата тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ от Вагнер на сцената на Фестивалния театър “Нойшванщайн“. Успехът беше толкова голям, че кметът на Фюсен Паул Якоб изрази мечтата си това изключително събитие да прерасне в традиционен фестивал. И ето, тази година Софийската опера отново гостува във Фюсен, вече на фестивала “Кьонигсвинкел“, който се проведе от 29-и септември до 3-и октомври. Трупата на Националния ни оперен театър представи новата постановка на акад. Пламен Карталов на операта “Валкюра“ от тетралогията “Пръстенът на нибелунга“, отново с огромен успех.

Тази година за първи път се осъществява творческо сътрудничество, обмен между Софийската опера и Операта в град Тегу в Южна Корея. Три години след българската премиера на операта “Електра“ от Рихард Щраус, трупата на Националния ни оперен театър осъществи и първото изпълнение на творбата в 75-годишната история на корейското оперно изкуство. В двата спектакъла на “Електра“ на Софийската опера в програмата на 20-я международен оперен фестивал в Тегу участваха оперният оркестър на Тегу и млади корейски оперни певци в малките роли. Постановката на акад. Пламен Карталов беше удостоена с голямата награда на фестивала, а сопранът Диана Ламар получи наградата за най-добър нов певец за превъплъщението си в заглавната роля.

През 2023 г. Турция чества 100 години Турска република. България се присъедини към тържествата с поредица културни прояви. Кулминацията им беше гала турне на Софийската национална опера със спектакли на “Тоска“ от Пучини на сцените на Анкарската и Истанбулската опера. Гала турнето беше под наслов “България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!“ и се проведе под патронажа на първите дами на България и Турция Десислава Радева и Емине Ердоган. За първи път в него беше осъществено творческо сътрудничество на Софийската, Анкарската и Истанбулската опера. В българската постановка на режисьора акад. Пламен Карталов участваха хорът на Анкарската опера и детските хорове на двата турски оперни театъра, а на диригентския пулт беше Сунай Муратов – възпитаник на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ и дългогодишен диригент на Анкарската опера.

В звуковите файлове чуйте специалните издания на предаването за музикално-сценични изкуства “Каста дива“, посветени на трите гастрола на Софийската опера – в Германия, в Южна Корея и в Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26

"Космически концерт на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" на 11 юли

Остават броени часове до първия съвместен концерт на мултиинструменталиста и носител на 6 награди „Грами“ Джейкъб Колиър и световно известния български хор „Мистерията на българските гласове“ - на 11 юли в зала 1 на НДК.   " С него много лесно се общува, когато влезе, усмихва се, прегръща те и казва: „О, най-после да се видим на живо". Изведнъж..

публикувано на 10.07.24 в 12:28