Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на висшето военно училище многократно е представяло проблемите, засега без успех

Ген. Иван Маламов: Без Националния военен университет няма държава

При честването на 145-атата годишнина от създаването на НВУ държавата участва само с поздравителни адреси

| Репортаж
бригаден генерал Иван Маламов
Снимка: Здравка Маслянкова

Няма суверенна държава без армия, а проблемите в българската армията непрекъснато се увеличават. Свързани са с техника, въоръжение и най-вече с хората. А кандидати за офицери няма. Тази година Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново реализира рекордно 78% неизпълнение на план-приема, утвърден със заповед на министъра на отбраната за 384 курсанти

Това е предизвикателството пред университета, който отбеляза 145 години от създаването на военното училище в България, чийто наследник е, заяви за БНР началникът на военния вуз бригаден генерал Иван Маламов. 

Ако го няма Националният военен университет, няма да има държава и това е предизвикателството, коментира пред БНР началникът на единствения у нас военен университет бригаден генерал Иван Маламов: 

„След нашето освобождение, за мен не е случайност, а избор, който е абсолютно осъзнат от хората, които са управлявали тогава държавата ни, да създават именно военното училище, не парламента, не правителството, а военното училище, защото, може би това е символът на нашата държава, за да я има, за да образова офицерите на армията и да създава хора, които ще се бият точно за тази наша родина. Преди около 20 години, когато се формира Националният военен университет, чийто наследник сме ние на военното училище, моите колеги формулират мисията на университета – да възпитава своите възпитаници морално, умствено и физически, да ги приобщава към идеалите на дълга, честта, родолюбието, да ги формира като личности и да ги изгражда като лидери. Във всичките тези години Националният военен университет е институция, която стърчи в държавата ни и като такава пред нея винаги е имало и ще има предизвикателства. Смисълът в това е да имаме единно разбиране колко е важен този университет за държавата ни и да се борим да го има. Това е предизвикателството, особено в днешно време – изключителна борба, за да убеждаваме, че този университет е важен. Ако го няма НВУ, няма да имаме държава“.  

В НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново се обучават близо 500 курсанти по 15 военни специализации. Столово хранене ползват само курсантите първи и втори курс, останалите бъдещи офицери се хранят кой където намери - по лафките в университета или в близките магазини и заведения с готова храна, а на ден държавата им дава 13,01 лева за изхранване.  

Бъдещите натовски офицери се обучават на бойна техника от социализма. Едва наскоро военният университет е получил от една от фирмите от военно-промишления комплекс последно поколение бронирана машина за обучение на курсантите, разказа полковник доцент Румен Маринов, декан на факултет „Сигурност и отбрана“: 

„Моето лично мнение е, че ние трябва да продължим нашето партньорство с военно-промишления комплекс. Това е комуникация, която на нас ни дава много възможности да бъдем в крак със съвремието, тъй като колегите от военно-промишления комплекс имат необходимите технологии, ние имаме експертизата и знанията това нещо да го реализираме на практика и в реално време нашите обучаеми ще бъдат обучени и подготвени да използват съвременната техника и съвременните огневи системи, които военно-промишления комплекс има, а ние ги използваме във въоръжените сили на Република България“. 

полк. доц. Румен Маринов

Проблемите с кадровия ресурс, с недостигащите средства, с недостига на техниката за обучение многократно са поставяни от ръководството на Националния военен университет през Министерството на отбраната, пред различните премиери в последните години, пред ръководството на армията, пред президента. Напредъкът не е осезаем.  

Въпреки проблемите, бъдещите офицери са обнадеждени за развитието си. След няколко месеца към N-ското поделение на българската армия ще поеме тиловакът Християна Тонева. Тя е пети курс курсант в НВУ, обучава се по военната специализация „Материални средства, придвижване и транспорт“: 

Християна Тонева

„Имам желание да се развивам в моята област и да израсна като достоен офицер. Харесва ми армията. Дисциплината, самата организация са хубави неща, които всеки човек трябва да научи. Учим се на ценности, учим се да се развиваме като хора и най-важното да работим с хора и да разберем, че с всеки човек трябва да имаме различен подход. Мисля, че тук ни подготвят на доста добро ниво, но в последствие сами ще се донаучим на всичко, което ни трябва, защото тук няма как да ни научат напълно да участваме в кризисни ситуации, но в хода на действията, мисля че, всеки от нас ще се справи и ще се развие още повече като личност“. 

Загрижеността на политическото и професионалното ръководство на армията за развитието и бъдещето на Националния военен университет „Васил Левски“ пролича и при честването вчера на 145-атата годишнина от създаването на военното училище в България, чийто наследник е университетът във Велико Търново. Държавата участва само с поздравителни адреси.  

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31