Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Става въпрос за 3 броя метални контейнери"

Красимир Димитров: Няма опасност за живота и здравето на хората в София

"Веществото, излъчващо силна миризма, е в квартал "Военна рампа“

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Няма опасност за живота и здравето на хората на територията на София. В това увери Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столична община. Той обясни пред БНР на какво се дължи силната и неприятна миризма, която днес притесни няколко квартала в столицата. 

"От МВР казват, че става въпрос за вещество, което се използва за маркиране на различни продукти и не е е опасно за хората. Това ни е вторият случай на територията на София".

Точното място, на което се намират контейнерите с веществото, излъчващо силна миризма, е квартал "Военна рампа“, булевард "Илиенци“, посочи той.

"Това е частен имот. На мястото се осъществява търговска дейност по изкупуване на желязо. 

Става въпрос за 3 броя метални контейнери. Собствениците на пункта не са знаели какво вещество се съдържа в тях. Дойдоха колеги от РЗИ и от Столичния инспекторат. Сигналът е приет от пожарната, която е пристигнала първа и е обезопасила мястото. 

В момента предприемаме мерки по обезопасяване на самите контейнери - вкарваме ги в пластмасови и ги запечатваме"

Те ще бъдат преместени на безопасна площадка, обясни още Димитров.

"До 30 минути трябва да тръгнем".

Той не можа да посочи дали собствениците на пункта могат да дадат информация за лицето, предало контейнерите.

"Забелязват, че са надписани. След това започва една миризма. Най-вероятно е нарушена целостта им. Затова миризмата се разпространява из София".

Цялото интервю на Даниела Големинова с Красимир Димитров може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент на РСМ - 9 май 2024 г.

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика

Изборите в Република Северна Македония бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги, както и от недостатъци в законодателството и недостатъчен контрол на финансирането на кампанията, заявиха международните наблюдатели от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. А спечелилата и парламентарните, и..

публикувано на 09.05.24 в 20:14

В Силистра почетоха паметта на загиналите във Втората световна война

В Силистра почетоха паметта на загиналите под българското знаме във Втората Световна война 563-ма бойци от Силистренско. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред Стената на славата, където са записани имената сражавалите се в 31-ми Железен пехотен полк и в други военни формирования. Церемонията днес бе тъжна, може би и заради..

публикувано на 09.05.24 в 20:12
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Израелската делегация и директорът на ЦРУ са напуснали Кайро и преговорите за Газа

Израелската делегация и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са напуснали Кайро, който е домакин на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" израелски заложници. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност...

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея Живеещи в центъра на столицата протестираха срещу изграждане на велоалея Протестиращи..

публикувано на 09.05.24 в 19:46

Ден на Европа - концерт пред Народния театър

Представителството на Европейската комисия отбелязва Деня на Европа - 9 май - с концерт в градинката на Народния театър. Ето какво каза пред репортер на БНР ръководителката на представителството на Еврокомисията Йорданка Чобанова: "Празнуваме Европа днес, а също и 20 години от голямото разширяване. Можем да кажем, че Европа диша с двата си бели дроба -..

публикувано на 09.05.24 в 19:23

Бившият премиер Денков и представители на ПП се срещнаха с българи, живеещи в Белгия

"Опасявам се, че отново можем да изпуснем 5-10 години, ако вземем грешната посока" - това каза бившият премиер Николай Денков в Брюксел малко преди срещата на представители на ПП с българи в Белгия.  "Демокрацията не е даденост, а борба, която трябва да водим всеки ден, за да я запазим", отговори Николай Денков на въпрос на БНР има ли опасения, че..

публикувано на 09.05.24 в 19:08