Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Орбан се опитва да си осигури разменна монета за бъдещ етап на сблъсъка си с Брюксел"

Даниел Хегедюш: Орбан оформя стратегическо бойно поле. Ще има нови съюзници в Европа

Напразни се оказват надеждите да бъде изолиран, казва анализаторът от германския фонд "Маршал"

| Интервю
Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски очерта три най-големи външнополитически победи, от които се нуждае страната му, за да оцелее от руската агресия. Едната е да накара скептичното крило на Републиканската партия в американския Конгрес да отстъпи, за да продължи финансовата и военната помощ от Вашингтон. Втората победа трябва да е за обещаните 50 милиарда евро от Европейския съюз. И трета - да започне преговори за членство в него.

Главната пречка пред последните две е унгарският премиер Виктор Орбан, който заплашва с вето, ако Брюксел не загърби върховенството на правото и демократичните ценности и не размрази средствата, които се полагат на Будапеща за възстановяване от пандемията и кохезионните й дялове. Орбан поде национално допитване за ползите от помощта за Украйна. Попита и публично останалите евролидери дали не е по-добре да осъзнаят, че е грешка да залагат на поражение на Русия.

Изненадващо Еврокомисията обяви, че размразява 900 милиона евро за Унгария от общо над 30 милиарда - без каквито и да било условности. Дали Брюксел се опитва да търгува с Орбан? И ако е така, струва ли си? Темата коментира за БНР Даниел Хегедюш от Германския фонд "Маршал".

"Да. Според мен може да се каже, че този ход на Европейската комисия не изглежда добър, предвид това, че замразяването на фондовете за унгарското правителство е средство да се влияе върху него. Освен това едва ли с тези 900 милиона би могло да бъде купено сътрудничеството на Орбан. Затова мисля, че унгарското вето върху финансовата помощ за Украйна ще си остане надвиснало над предстоящата през декември среща на върха на Европейския съюз. От друга страна Еврокомисията отбелязва, че това предварително финансиране - 900-те милиона евро - се отпуска с много конкретно определено предназначение. И то е намаляване на енергийната зависимост на Унгария от Русия. От тази гледна точка Брюксел може да оправдае решението си с това, че то всъщност не е в полза на интересите, които преследва правителството на Орбан. Огромна част от замразените фондове - 22 милиарда от кохезионните и все още почти всички средства по Плана за възстановяване - остават недостъпни за Унгария. Отпускането им все още зависи от действията на управляващите там в посока върховенство на закона и от борбата срещу корупцията. Затова би било прибързано да се каже, че се е стигнало до пробив в отношенията между Брюксел и Будапеща или че Еврокомисията е направила стратегически компромис."

Случайно ли т.нар. обществени консултации на премиера Орбан, които очевидно са за оправдаване на липсата на подкрепа за Украйна, и писмото му до останалите евролидери с призив да се осмисли дали реално е постижима украинска победа във войната съвпаднаха с циничните оплаквания на Владимир Путин пред Г-20, че никой не искал да преговаря с него за прекратяване на трагедията в Украйна?

"Може и да е съвпадение. А може и да не е. Но е ясно, че унгарското правителство не сигнализира по никакъв начин каквато и да било промяна в подхода си. То служи на руските стратегически интереси практически от самото начало на войната. Многократно вече се опитва да размие европейските санкции срещу Русия и в същото време блокира европейската финансова помощ за Украйна, както и военната помощ.

Главната цел на премиера Орбан е размразяване на блокираните фондове за Унгария. И единственото средство, с което разполага, за да се опита да го постигне, е изнудването. Той го използва при всяка възникнала възможност. Освен поставянето под въпрос на помощта за Украйна, такава възможност е и блокадата пред присъединяването на Швеция към НАТОВ този контекст унгарското правителство се опитва да си създадеситуация, която да го задължи да следва определен обществен интерес и която да придаде легитимност на позициите му. Затова тези национални консултации за украинското присъединяване към Евросъюза и за помощта за Киев са просто инструмент за реализиране на стратегическите сметки на Орбан от последните две години."

Такъв инструмент изглежда и стартиралата в Унгария враждебна публична кампания срещу Европейската комисия, която включва билбордове с послания като "Няма да ви играем по свирката!", каквито вече сме виждали преди десетина години - тогава с лицата на Джордж Сорос и предшественика на Урсула фон дер Лайен - Жан-Клод Юнкер...

"С този ход Орбан всъщност започна да оформя стратегическото бойно поле. След това, както разбирам, дори е поставил като условие за вдигането на блокадата върху помощите за Украйна Фон дер Лайен да напусне поста на председател на Европейската комисия. Не мисля, че това условие ще бъде изпълнено. Орбан просто се опитва да си осигури разменна монета за бъдещ етап на сблъсъка си с Брюксел - нещо, от което може да се откаже, представяйки го за отстъпка. Смятам, че Фон дер Лайен постъпи правилно като не реагира на тези билбордове, защото иначе щеше да остане впечатлението, че проблемът е междуличностен, а не за върховенството на правото в Унгария и за геополитическите й позиции."

ФИДЕС, за чийто лидер Орбан беше преизбран за пореден път тази седмица, предложи закон за "защита на националния суверенитет". Срещу кого е насочен той?

"Този проектозакон използва легитимната цел да се даде отпор на дезинформацията и чуждестранната намеса в националните избори като претекст, за да бъдат ударени независимите медии и това, което е останало от независимото гражданско общество в страната. Независимо дали участват в изборите или не, законът практически казва, че ако влияят на обществения дискурс и в същото време се финансират от чужбина - а това предвид липсата на вътрешни ресурси е широко разпространено в Унгария - те може да станат обект на проследяване и на мерки за сплашване.

Основната цел на този закон е да има разтърсващ ефект върху критиците на правителството и върху обществения активизъм. Например - широко разпространена практика в Унгария сега е граждански сдружения да застават зад кандидати на местните избори. Според този закон тези сдружения не бива да се месят в изборите, ако са получатели на чуждестранни или международни грантове.

Защото в такъв случай ръководителите им ще са заплашени със затвор до 3 години. А същевременно - заради доста общите формулировки в проекта - унгарските власти биха могли да вземат такива решения произволно. Трудно е да се каже с точност точно какви действия ще им се сторят противозаконни."

Това не ви ли прилича на клеймото "чуждестранен агент" в Путинова Русия?Или такова сравнение би било твърде повърхностно?

"Сравнението никак не е повърхностно. Всъщност още първия закон срещу неправителствените организации, който Орбан въведе през 2017 година, следваше руския пример. Видно е, че режимите в Русия и в Унгария се координират доста добре. И че унгарското правителство използва все по-широко авторитарния инструментариум на Путин."

Кое според вас ще се окаже по-важен фактор за поведението на Виктор Орбан на европейската сцена - отдръпването на Полша от нелибарелния национал-популизъм или победата на Хеерт Вилдерс в нидерландските избори и преди това, разбира се, завръщането на Роберт Фицо на власт в Словакия?

"Този въпрос не предполага отговор от типа "това или това". Политическият пейзаж в Европа продължава да се променя. Резултатът от изборите в Полша беше много разочароващ за премиера Орбан, защото той загуби най-важния си стратегически партньор на европейската сцена - партньор, с когото взаимно се бранеха от санкции, въпреки различията помежду им по отношение на Русия.

Но в същото време вече е ясно, че Орбан ще има нови съюзници в Европа. Един от тях, както споменахте, е Роберт Фицо. В Нидерландия още не се знае какво правителство ще бъде съставено, на ако Герт Вилдерс стане премиер, това ще е равносилно на огромна победа за Орбан. Не забравяйте, че въпреки външнополитическите им противоречия, идеологически близка до Орбан е и италианската премиерка Джорджа Мелони. Така че, за съжаление, надеждите, че Орбан ще остане изолиран, се оказват напразни."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09