Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Орбан се опитва да си осигури разменна монета за бъдещ етап на сблъсъка си с Брюксел"

Даниел Хегедюш: Орбан оформя стратегическо бойно поле. Ще има нови съюзници в Европа

Напразни се оказват надеждите да бъде изолиран, казва анализаторът от германския фонд "Маршал"

| Интервю
Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски очерта три най-големи външнополитически победи, от които се нуждае страната му, за да оцелее от руската агресия. Едната е да накара скептичното крило на Републиканската партия в американския Конгрес да отстъпи, за да продължи финансовата и военната помощ от Вашингтон. Втората победа трябва да е за обещаните 50 милиарда евро от Европейския съюз. И трета - да започне преговори за членство в него.

Главната пречка пред последните две е унгарският премиер Виктор Орбан, който заплашва с вето, ако Брюксел не загърби върховенството на правото и демократичните ценности и не размрази средствата, които се полагат на Будапеща за възстановяване от пандемията и кохезионните й дялове. Орбан поде национално допитване за ползите от помощта за Украйна. Попита и публично останалите евролидери дали не е по-добре да осъзнаят, че е грешка да залагат на поражение на Русия.

Изненадващо Еврокомисията обяви, че размразява 900 милиона евро за Унгария от общо над 30 милиарда - без каквито и да било условности. Дали Брюксел се опитва да търгува с Орбан? И ако е така, струва ли си? Темата коментира за БНР Даниел Хегедюш от Германския фонд "Маршал".

"Да. Според мен може да се каже, че този ход на Европейската комисия не изглежда добър, предвид това, че замразяването на фондовете за унгарското правителство е средство да се влияе върху него. Освен това едва ли с тези 900 милиона би могло да бъде купено сътрудничеството на Орбан. Затова мисля, че унгарското вето върху финансовата помощ за Украйна ще си остане надвиснало над предстоящата през декември среща на върха на Европейския съюз. От друга страна Еврокомисията отбелязва, че това предварително финансиране - 900-те милиона евро - се отпуска с много конкретно определено предназначение. И то е намаляване на енергийната зависимост на Унгария от Русия. От тази гледна точка Брюксел може да оправдае решението си с това, че то всъщност не е в полза на интересите, които преследва правителството на Орбан. Огромна част от замразените фондове - 22 милиарда от кохезионните и все още почти всички средства по Плана за възстановяване - остават недостъпни за Унгария. Отпускането им все още зависи от действията на управляващите там в посока върховенство на закона и от борбата срещу корупцията. Затова би било прибързано да се каже, че се е стигнало до пробив в отношенията между Брюксел и Будапеща или че Еврокомисията е направила стратегически компромис."

Случайно ли т.нар. обществени консултации на премиера Орбан, които очевидно са за оправдаване на липсата на подкрепа за Украйна, и писмото му до останалите евролидери с призив да се осмисли дали реално е постижима украинска победа във войната съвпаднаха с циничните оплаквания на Владимир Путин пред Г-20, че никой не искал да преговаря с него за прекратяване на трагедията в Украйна?

"Може и да е съвпадение. А може и да не е. Но е ясно, че унгарското правителство не сигнализира по никакъв начин каквато и да било промяна в подхода си. То служи на руските стратегически интереси практически от самото начало на войната. Многократно вече се опитва да размие европейските санкции срещу Русия и в същото време блокира европейската финансова помощ за Украйна, както и военната помощ.

Главната цел на премиера Орбан е размразяване на блокираните фондове за Унгария. И единственото средство, с което разполага, за да се опита да го постигне, е изнудването. Той го използва при всяка възникнала възможност. Освен поставянето под въпрос на помощта за Украйна, такава възможност е и блокадата пред присъединяването на Швеция към НАТОВ този контекст унгарското правителство се опитва да си създадеситуация, която да го задължи да следва определен обществен интерес и която да придаде легитимност на позициите му. Затова тези национални консултации за украинското присъединяване към Евросъюза и за помощта за Киев са просто инструмент за реализиране на стратегическите сметки на Орбан от последните две години."

Такъв инструмент изглежда и стартиралата в Унгария враждебна публична кампания срещу Европейската комисия, която включва билбордове с послания като "Няма да ви играем по свирката!", каквито вече сме виждали преди десетина години - тогава с лицата на Джордж Сорос и предшественика на Урсула фон дер Лайен - Жан-Клод Юнкер...

"С този ход Орбан всъщност започна да оформя стратегическото бойно поле. След това, както разбирам, дори е поставил като условие за вдигането на блокадата върху помощите за Украйна Фон дер Лайен да напусне поста на председател на Европейската комисия. Не мисля, че това условие ще бъде изпълнено. Орбан просто се опитва да си осигури разменна монета за бъдещ етап на сблъсъка си с Брюксел - нещо, от което може да се откаже, представяйки го за отстъпка. Смятам, че Фон дер Лайен постъпи правилно като не реагира на тези билбордове, защото иначе щеше да остане впечатлението, че проблемът е междуличностен, а не за върховенството на правото в Унгария и за геополитическите й позиции."

ФИДЕС, за чийто лидер Орбан беше преизбран за пореден път тази седмица, предложи закон за "защита на националния суверенитет". Срещу кого е насочен той?

"Този проектозакон използва легитимната цел да се даде отпор на дезинформацията и чуждестранната намеса в националните избори като претекст, за да бъдат ударени независимите медии и това, което е останало от независимото гражданско общество в страната. Независимо дали участват в изборите или не, законът практически казва, че ако влияят на обществения дискурс и в същото време се финансират от чужбина - а това предвид липсата на вътрешни ресурси е широко разпространено в Унгария - те може да станат обект на проследяване и на мерки за сплашване.

Основната цел на този закон е да има разтърсващ ефект върху критиците на правителството и върху обществения активизъм. Например - широко разпространена практика в Унгария сега е граждански сдружения да застават зад кандидати на местните избори. Според този закон тези сдружения не бива да се месят в изборите, ако са получатели на чуждестранни или международни грантове.

Защото в такъв случай ръководителите им ще са заплашени със затвор до 3 години. А същевременно - заради доста общите формулировки в проекта - унгарските власти биха могли да вземат такива решения произволно. Трудно е да се каже с точност точно какви действия ще им се сторят противозаконни."

Това не ви ли прилича на клеймото "чуждестранен агент" в Путинова Русия?Или такова сравнение би било твърде повърхностно?

"Сравнението никак не е повърхностно. Всъщност още първия закон срещу неправителствените организации, който Орбан въведе през 2017 година, следваше руския пример. Видно е, че режимите в Русия и в Унгария се координират доста добре. И че унгарското правителство използва все по-широко авторитарния инструментариум на Путин."

Кое според вас ще се окаже по-важен фактор за поведението на Виктор Орбан на европейската сцена - отдръпването на Полша от нелибарелния национал-популизъм или победата на Хеерт Вилдерс в нидерландските избори и преди това, разбира се, завръщането на Роберт Фицо на власт в Словакия?

"Този въпрос не предполага отговор от типа "това или това". Политическият пейзаж в Европа продължава да се променя. Резултатът от изборите в Полша беше много разочароващ за премиера Орбан, защото той загуби най-важния си стратегически партньор на европейската сцена - партньор, с когото взаимно се бранеха от санкции, въпреки различията помежду им по отношение на Русия.

Но в същото време вече е ясно, че Орбан ще има нови съюзници в Европа. Един от тях, както споменахте, е Роберт Фицо. В Нидерландия още не се знае какво правителство ще бъде съставено, на ако Герт Вилдерс стане премиер, това ще е равносилно на огромна победа за Орбан. Не забравяйте, че въпреки външнополитическите им противоречия, идеологически близка до Орбан е и италианската премиерка Джорджа Мелони. Така че, за съжаление, надеждите, че Орбан ще остане изолиран, се оказват напразни."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директори: Детските надбавки да отпадат за месец. Сегашната мярка с обратен ефект - демотивира

Вместо за година, детските надбавки да отпадат за месец – това предложение бе подновено в публичното пространство. То идва от директори на училища от цялата страна, в които се обучават деца от уязвими групи. Според директорите сегашната санкция не работи в полза на приобщаването и присъствието на децата в училище. Сегашната мярка за..

публикувано на 29.02.24 в 11:05

Д-р Иван Томов: Поставянето на диагноза за рядко заболяване отнема от 1 до 5 години

Един от големите проблеми при редките заболявания е това, че те се откриват трудно, процесът на поставяне на диагноза отнема много време , симптомите често не са характерни, приличат на други заболявания и се променят във времето. Това обясни пред БНР д-р Иван Томов - основател на медиц инския информационен портал за пациенти "diagnosa.info"...

публикувано на 29.02.24 в 10:50

Доротея Николова: Украинците живеят тук и сега, утре може да няма

В Украйна никой не говори колко ще продължи войната , каза пред БНР Доротея Николова от Радио Варна, която се върна от посещение в страната. "Всички работят по някаква кауза. Всички събират пари. В каналите в Телеграм виждаш откъде има атаки, ракети. Всички помагат ", добави тя и подчерта: "Това е държава, в която всички живеят...

публикувано на 27.02.24 в 10:16

Десетки села без аптека - ще решат ли проблема вендинг машините?

Министерството на здравеопазването прави нов опит за продажба на лекарства от вендинг машини - стара идея, която цели да реши проблема с недостига на аптеки в малките населени места. Идеята е хората да имат достъп до медикаменти без лекарско предписание, а автоматите да могат да са собственост само на аптеки или дрогерии. Ефектът от промяната би..

публикувано на 26.02.24 в 11:18
архив

Нов обрат по казуса с картиранeто на дюните край "Каваците"

Нов обрат по казуса с картиранeто на пясъчните дюни край къмпинг "Каваци – север" в непосредствена близост до плажната ивица. След последното 4-о поред обследване на терена, извършено през лятото, областният управител на Бургас Пламен Янев отказва да приключи процедурата и да одобри решението на експертната комисия. Той ще предложи на МОСВ да бъде..

публикувано на 26.02.24 в 09:20

Детска градина „Росна китка“ се включи в кампанията за събиране на средства за лечението на Бела от Русе

Деца, учители и родители от детска градина „Росна китка“ в София изработиха мартеници и организираха благотворителен базар, за да помогнат на Бела от Русе, която има нужда от финансови средства за лечение. „Борбата й продължава и приканваме всички, които могат, да продължават да й помагат и занапред!“, призовават организаторите на..

публикувано на 25.02.24 в 05:59
Иля Шаблински

Иля Шаблински: Загубих страната си, дома си, нищо не ми остана

Войната, която започна на днешния ден преди две години по заповед на Владимир Путин и която той нарече “специална военна операция”, предизвика недоумение и шок не само в Украйна, но и в самата Русия.  Стотици хиляди несъгласни с политиката на Кремъл руснаци напуснаха родината си в търсене на по-добро и по-сигурно бъдеще Мнозина избраха..

публикувано на 24.02.24 в 11:53